to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:01 | 03.08.2012

Κοινωνία

Για «μπαράζ μείωσης προσωπικού» καταγγέλλει τη Wind το σωματείο

Για συστηματική εξαφάνιση ολόκληρων τμημάτων της εταιρίας, με στόχο την επέκταση των υπεργολαβιών, οι οποίες διαλύουν τα εργασιακά δικαιώματα και αποδυναμώνουν τον συνδικαλισμό, κατηγορεί τη Wind το οικείο σωματείο εργαζομένων.


Κυριολεκτικά εξαφανίζονται συστηματικά ολόκληρα τμήματα της εταιρίας

Πίσω από τις καταιγιστικές διαφημιστικές καμπάνιες της Wind κρύβεται επιμελώς ένα μπαράζ μείωσης του προσωπικού, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Αυτό καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων, δίνοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που επιμελώς «κτίζει» η διοίκηση της εταιρίας, αφού όπως αναφέρει:

«Βάζουν σε κίνδυνο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού ξηλώνουν τη βάση ολόκληρων τμημάτων (συντήρηση και ανάπτυξη δικτύου, εξυπηρέτηση πελατών κ.ά.), μειώνουν τις θέσεις εργασίας και απολύουν, ενώ ετοιμάζονται να επιτεθούν στην κατοχυρωμένη επιχειρησιακή ΣΣΕ, για να μειώσουν τους μισθούς και να χειροτερεύσουν τις συνθήκες εργασίας μας». Ο «απολογισμός» του προγράμματος εθελούσιας εξόδου που ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουλίου και η εταιρία το παρουσίασε δημόσια ως «χρυσή ευκαιρία» είναι καταλυτικός. Οι περίπου 120 εργαζόμενοι που σπρώχθηκαν στην ανεργία απογύμνωσαν ζωτικές υπηρεσίες, αποφασιστικής σημασίας για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει στους συνδρομητές της. Ολόκληρο το τεχνικό τμήμα συντήρησης που διατηρούσε στην Κρήτη -επτά εργαζόμενοι- έφυγε με την εθελούσια. Το ίδιο και το αντίστοιχο τμήμα της Καβάλας - έξι εργαζόμενοι, ενώ με ορίζοντα τις αρχές Οκτωβρίου ετοιμάζεται νέα έξοδος και του τμήματος συντήρησης της Πάτρας. 

Μια εταιρία που διαφημίζει τις προηγμένες υπηρεσίες της, διαλύει τις υποστηρικτικές της δομές σε όλη την περιφέρεια. Το σωματείο των εργαζομένων της Wind, που αντιτάχθηκε σ’ αυτή τη μείωση προσωπικού παρά τους ψευδείς ισχυρισμούς της διοίκησης ότι είχε διαβουλευτεί μαζί της, εξακολουθεί να υπερασπίζεται τις θέσεις εργασίας. Προσπαθεί να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων στις πιέσεις και τους εκβιασμούς που δέχονται με περιοδείες στις εγκαταστάσεις της εταιρίας. 

Όπως δήλωσαν στον Δρόμο στελέχη του σωματείου, η εικόνα που επικρατεί σε όλες τις τηλεπικοινωνίες δείχνει πού στοχεύουν αυτές οι μεθοδεύσεις. Στη θέση των τμημάτων που διαλύονται, ανοίγει ο δρόμος για επέκταση των υπεργολαβιών που χρησιμοποιούνται για τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και του ίδιου του συνδικαλισμού. Στην ίδια την Wind η επιχειρησιακή σύμβαση που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι και που προφανώς «δεν ευνοεί» την εργοδοσία, είναι στο στόχαστρο, όπως έγινε και με τις προσπάθειες κατάργησης της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων στη Vodafone. Η ύπαρξη του σωματείου είναι εμπόδιο στα όποια σχέδια για ευέλικτες σχέσεις εργασίας. Αυτό εξηγεί και το τεράστιο ποσό των πέντε και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που ξοδεύτηκε για το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου, σε μια εποχή που επικαλούνται μείωση κερδών και ζημιές.

Πηγή: e-dromos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)