to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:19 | 28.05.2021

Κοινωνία

Νέα χαλάρωση των μέτρων - Προειδοποιήσεις Χαρδαλιά για τοπικά lockdown

Ανακοινώσεις για γυμναστήρια και άλλους χώρους άθλησης, εστίαση καθώς και για τα μαθήματα πιστοποιητικών επαγγελματικής ικανότητας έκανε ο Ν. Χαρδαλιάς ενώ μίλησε εκτενώς για το τι θα συμβεί σε περίπτωση τοπικών λοκντάουν ανακοινώνοντας συγκεκριμένα μέτρα.


Άνοιγμα γυμναστηρίων και χώρων άθλησης

Την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα 31 Μαΐου καθώς και το άνοιγμα των γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με απόφαση της επιτροπής μειώνεται στο 25 % η τηλεργασία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν:

-Η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, με το εγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο από 31/5. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς θα ανακοινωθούν κάποιες αλλαγές τις επόμενες ώρες στο πρωτόκολλο σε σχέση με συγκεκριμένους τύπους ασκήσεων κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας.

- Η χρήση των γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους από τις 31/5 από ερασιτέχνες αθλούμενους και μόνο με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους επαγγελματίες αθλητές και ειδικότερα με εβδομαδιαίο self test, τήρηση περιορισμών χωρητικότητας, καταλόγους εισερχομένων και όλων των υγειονομικών μέτρων.

-Η έναρξη των αθλητικών διοργανώσεων εκτός σταδίων, εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων με προϋποθέσεις: Μέχρι 300 άτομα με μπλοκ ανά 50 άτομα με rapid test ή PCR, ηλεκτρονικές εγγραφές χωρίς απονομές, χωρίς θεατές με χρήση μάσκας πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό από την 1/6.

Περαιτέρω, τα μέλη της επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν και αποφάσισαν οι εκλογές, καθώς και οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις αιρετών εκπροσώπων να διενεργούνται δια ζώσης σύμφωνα με το πρωτόκολλο των συνεδρίων εφόσον τα εγγεγραμμένα μέλη δεν υπερβαίνουν τα 150. Στις περιπτώσεις που τα μέλη είναι 150 και άνω τόσο οι εκλογές όσο και οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις θα γίνονται με ψηφιακά μέσα

Έναρξη θεωρητικής εκπαίδευσης

Ανακοινώθηκε επίσης ότι επιτρέπεται η διενέργεια μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών και περιοδικής κατάρτισης πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας, μεταφοράς εμπορευμάτων, επιβατών καθώς και να επιτρέπεται η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων όλων των κατηγοριών για την απόκτηση ΠΕΙ και της ειδικής θεωρητικής εξέτασης για την ειδική άδεια υπό την προϋπόθεση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό έως και 24 ώρες πριν την εξέταση για τους εκπαιδευόμενους και τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για τους εξεταστές, με τήρηση των αποστάσεων, της χωρητικότητας του 50% και των υγειονομικών μέτρων.

Νέος μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τις 31 Μαΐου ενεργοποιούν σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης για την πορεία της πανδημίας τόσο σε επίπεδο επικράτειας όσο και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα COVID-19.gov.gr αλλά και στις ιστοσελίδες της πολιτικής προστασίας και του ΕΟΔΥ, θα μπορεί κάθε πολίτης της χώρας να παρακολουθεί 4 κρίσιμους δείκτες:

  1. τον δείκτη θετικότητας (δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται σε κάθε περιοχή)
  2. τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση
  3. την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
  4. και τέλος το επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού στην κάθε περιοχή της χώρας με τουλάχιστον μια δόση.

«Οι παραπάνω δείκτες θα αποτυπώνουν μια καθαρή εικόνα για την πορεία της πανδημίας αλλά και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται κάποια τοπική έξαρση που αξιολογείται ως επικίνδυνη.

Προειδοποιήσεις: Τι θα συμβαίνει όταν αυξάνονται τα κρούσματα

Τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων ανακοίνωσε η κυβέρνηση, πιστή στη γραμμή της «ατομικής ευθύνης».

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα (00:00) μέχρι τις 06:00 το πρωί.

2. Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται:

-αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο

-με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών

-και απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το 24ωρο

ενώ θα τηρούνται οι παρακάτω υγειονομικοί όροι:

-Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

-Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

3. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις,  λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες κ.λπ.

4. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

5. Στους χώρους εστίασης θα επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια , έως 6 άτομα.

6. Αναστολή οικοδομικών εργασιών.

7. Αναστολή θρησκευτικών τελετών,  με εξαίρεση τις κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.

Οι περιοχές όπου έχουν αυξηθεί τα κρούσματα

Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες 5 ημέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στο δήμο Ρόδου κατά 43%, στο δήμο Μυτιλήνης κατά 36% και στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου κατά 50%. Το ίδιο χρονικό διάστημα (δηλαδή το τελευταίο 5νθημερο) εκθετική αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται και στο Δήμο Τροιζηνίας, όπου -παρά τον μικρό αριθμό τους- τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερτριπλασιαστεί. Τέλος, στο Δήμο Χανίων αυτή τη στιγμή έχουμε 213 ενεργά κρούσματα όταν στις 20 Μαΐου είχαμε 169 (αύξηση καταγεγραμμένη τα τελευταία εικοσιτετράωρα της τάξης του 26%). Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση και έκανε θερμή παράκληση στους κατοίκους της Ρόδου, της Μυτιλήνης, της Τροιζηνίας, των Χανίων και της Σύρου να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και συνεπείς όσον αφορά στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Πότε θα ανοίξει η εστίαση - Τι προβλέπεται για τη μουσική

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται το άνοιγμα της εστίασης στους εσωτερικούς χώρους ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι βήμα- βήμα , κάθε εβδομάδα αξιολογούν τα δεδομένα, συζητούν με την επιτροπή και προχωρούν στο επόμενο βήμα. «Δεν μπορούμε να σας πούμε από τώρα αν μέσα στον Ιούνιο θα συμβεί το ένα ή το άλλο, δεν έχει αξία να εκφέρουμε ο καθένας την άποψή μας για το τι θα θέλαμε να συμβεί». 

Ν. Χαρδαλιάς για τη μουσική στην εστίαση

Για τις συζητήσεις σχετικά με την λειτουργία της μουσικής στα καταστήματα εστίασης τοποθετήθηκε εκνευρισμένος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς απαντώντας σε ερώτηση που έκανε λόγο "για αντάρτικο" επιχειρηματιών της εστίασης στο θέμα αυτό.

Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε ως εξαιρετικά επικίνδυνες «λογικές αντάρτικου» στο θέμα της μουσικής την στιγμή που όπως είπε, η πορεία της πανδημίας βρίσκεται σε καλή κατάσταση αλλά ταυτόχρονα και σε μία κρίσιμη καμπή.

«Αυτή η λογική του παραλόγου πρέπει να σταματήσει. Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό σημείο, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη όλοι να χαλαρώσουμε , να βρεθούμε με τους οικείους μας, με τους φίλους μας, να ακούσουμε μουσική να χορέψουμε. Βήμα- βήμα. Δεν μπορούμε να συζητάμε λογικές αντάρτικου την ίδια ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει κάνει τεράστιες θυσίες, έχουμε θρηνήσει τόσα θύματα. Υπάρχουν νόμοι και οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμοστούν», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς ενώ προσέθεσε ότι αν θεωρούν κάποιοι ότι «μέσα από τη λογική του αντάρτικου θα πρέπει να τινάξουν στον αέρα όλη τη στρατηγική» που έχει ακολουθηθεί «αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

Γκ. Μαγιορκίνης: Το ραντεβού μας με την επόμενη μέρα περνάει μέσα από τον εμβολιασμό - Πρόωρη η συζήτηση για τους εμβολιασμούς παιδιών

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών συνεχίζει να μειώνεται, ενώ τα εξιτήρια ασθενών παραμένουν περισσότερα από τις εισαγωγές. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 13%. Ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε, σε ποσοστό 16%, και ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με την νόσο μειώθηκε σε ποσοστό 16% ανακοίνωσε ο Γκ. Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ραντεβού μας με την επόμενη μέρα περνάει μέσα από τον εμβολιασμό. Μίλησε επίσης για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας καθώς ναι μεν ο καιρός βοηθάει κατά 20% στη μείωση της μετάδοσης του ιού, ωστόσο δεν είμαστε ακόμα σε σημείο χαλάρωσης.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απαντώντας σε ερωτήσεις, σχετικά και με την έγκριση του εμβολίου της Phizer από τον EMA, στα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, τόνισε ότι τα παιδιά δεν έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην μετάδοση του κορονοϊού στη χώρα μας. «Δεν θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε παιδιά στο αμέσως επόμενο διάστημα και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη γι' αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα σήμερα συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εισηγηθεί σχετικά προς την κυβέρνηση για τα μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19. Στο επίκεντρο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις των τελευταίων 24ώρων, είναι το αν θα διατηρηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00.30, το αν θα αυξηθεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να παρίστανται σε γάμους, βαφτίσεις, δεξιώσεις κτλ., αλλά και το αν και πότε θα επιτραπεί στην εστίαση να έχει μουσική στους χώρους που έχουν ανοίξει για λειτουργία.

Για το συγκεκριμένο θέμα, σαφή γνώμη είχαν, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Γιάννης Κιουμής.

Ο κ. Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε ότι «η μουσική θα μπορούσε να μπει, από σήμερα» αλλά παράλληλα τόνισε ότι τον ανησυχεί πολύ «η αίσθηση ότι τα πράγματα δεν ελέγχονται, είναι υπερβολικά χαλαρά, οπότε "γιατί μας βάζετε ακόμη έναν περιορισμό;" ... κανείς δεν σκέφτηκε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι ακριβώς ότι δεν υπάρχουν έλεγχοι ... θεωρώ εξοργιστικό να λέμε ότι επειδή δεν υπάρχει μουσική πηγαίνει ο πελάτης και κάθεται δίπλα σε άλλον ... οι περίφημες έξι θέσεις σε τραπέζι έχουν να κάνουν με αποστάσεις μεταξύ ανθρώπων που κάθονται μαζί, όχι με τους διπλανούς ... κανείς δεν λέει τίποτα, αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει ... δεν δείχνουμε σύνεση, αυτό αφορά και τους φορείς της αγοράς».

Νωρίτερα, «σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μέτρο ο κ. Κιουμής. «Τα επιχειρήματα για την αναστολή της χρήσης μουσικής είναι εξαιρετικά αδύναμα, είναι το επιεικέστερο που μπορώ να πω ... είναι λογικό να αποκατασταθεί, δεν συνεισφέρει σε τίποτα απολύτως στην πρόληψη ... ακόμα περισσότερο αν δούμε την εικόνα στους εξωτερικούς χώρους, στη Θεσσαλονίκη και στους όμορους νομούς που έχουν τουριστικό ενδιαφέρον ... αυτό που γίνεται με τη μουσική είναι "σταγόνα στον ωκεανό" της παραβατικής συμπεριφοράς και της υπέρβασης των κανόνων πρόληψης που ισχύουν».

Εξάλλου, ο τελευταίος αναφερόμενος στο άνοιγμα του τουρισμού και ενόψει της παρουσίασης του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού, ειδικά για τουρίστες που δεν θα το διαθέτουν και έρχονται στην βόρεια Ελλάδα από τις βαλκανικές κυρίως χώρες, είπε πως ελπίζει «να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε πέρυσι, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον εισαγόμενο τουρισμό ... το παράδειγμα της Χαλκιδικής ήταν χαρακτηριστικό. Πάρα πολλοί τουρίστες έρχονταν από τις όμορες χώρες με τον κορωνοϊό και αυτό επιβάρυνε την επιδημιολογική εικόνα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)