to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για «μίσος προς τα συνδικάτα» κατηγορεί την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΓΣΕΕ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των δράσεών της εν όψει των εγκαινίων της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.


Στην αρχή της τοποθέτησής του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος συντάχθηκε με την άποψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη πως έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της ΔΕΘ, σημειώνοντας ωστόσο πως «αυτό δεν είναι ευθύνη των συνδικάτων, αλλά ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών που έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς την έκθεση».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «απογοητευτικό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό κλίμα». Αναφερόμενος στο κοινωνικό κλίμα σημείωσε πως επικρατεί «αγανάκτηση και οργή», προσθέτοντας πως «αυτό που κυριαρχεί στη χώρα μας είναι μία μαζική θλίψη που τείνει να γίνει μαζική κοινωνική κατάθλιψη». Παράλληλα, χαρακτήρισε το πολιτικό κλίμα «νοσηρό», σημειώνοντας πως «το πολιτικό σύστημα είναι ο απόλυτος ασθενής». Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, όπως ανέφερε το πολιτικό σύστημα συμπεριφέρθηκε και συμπεριφέρεται «με παχιά λόγια, μαγκιές, λαϊκισμούς», με αποτέλεσμα, όπως είπε, τη διάλυση του πολιτικού συστήματος.

Ο Γ. Παγόπουλος αναφέρθηκε σε μία προσπάθεια «να ιχνογραφηθεί είτε το νέο αφήγημα είτε το νέο κυβερνητικό success story». «Όλες οι κυβερνήσεις, και η παρούσα και οι προηγούμενες, στην εποχή των μνημονίων πάντα προσπαθούσαν να παρουσιάσουν ένα success story και προσπαθούσε όπως μπορούσε να το αποδομήσει η αντιπολίτευση», σημείωσε προσθέτοντας «έχουν αλλάξει τόσα πολλά σε αυτή τη χώρα αλλά το αιώνιο παιχνίδι κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξακολουθεί και παραμένει το ίδιο». Σύμφωνα με τον ίδιο το «νέο αφήγημα της κυβέρνησης» αναφέρει πως «θα επιδιώξει η κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί όχι μόνο για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και για το ευρύτερο δημοσιονομικό πλαίσιο μέσα από μία καταιγίδα φόρων» και «για να μπορέσει να βγει στις ιδιωτικές αγορές ομολόγων το 2017». Ωστόσο, όπως σημείωσε, «όλα αυτά εξαρτώνται όχι από την κυβέρνηση αλλά από την πολιτική γενναιοδωρία των δανειστών ιδιαίτερα σε μία ασταθή περίοδο μεγάλων και αβέβαιων εκλογικών γεγονότων». Επίσης, όπως πρόσθεσε, το «νέο success story» στηρίζεται στην «επιδίωξη των απορρυθμίσεων, κυρίως της αγοράς εργασίας και της συρρίκνωσης του εισοδήματος όχι δια της πρωτογενούς περικοπής αλλά δια της φορολογίας».

«Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και αν πιστεύει κανείς ότι με τον κορσέ αυτών που έχει επιβληθεί μπορεί να υπάρξει success story, τότε πρέπει να υπάρξει παραδοχή ότι οι πολιτικές λιτότητας αποδίδουν και ότι η πολιτική των δανειστών που καταγγέλλαμε μπορεί να μας βγάλει με αυτόν τον τρόπο και γρήγορα στο ξέφωτο. Νομίζω ότι αυτό συνιστά μία πολύ μεγάλη αυταπάτη», σχολίασε.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναφέρθηκε στις απαιτήσεις των δανειστών που θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, κάνοντας ειδική αναφορά στα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και των lock out, ενώ αναφέρθηκε και στο κομμάτι των συλλογικών συμβάσεων και στον εργατικό νόμο. Σχετικά δε με το νέο τηλεοπτικό τοπίο, ο ίδιος είπε πως «με τις τηλεοπτικές άδειες παίζεται ένα απίθανο παιχνίδι ισχύος και εξουσίας», ενώ να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τεχνικοί της ιδιωτικής τηλεόρασης, που απεργούν αύριο, άνοιξαν ένα μαύρο πανό όπου αναγραφόταν «το μαύρο δεν έχει αποχρώσεις».

Παράλληλα, αιχμή της κριτικής του προέδρου της ΓΣΕΕ προς την κυβέρνηση αποτέλεσε ότι δεν έχουν κληθεί τα συνδικάτα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «μίσος προς τα συνδικάτα» και αναφέροντας πως «η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί πως τα συνδικάτα δεν είναι οι εχθροί». «Τα συνδικάτα είναι κοινωνικοί θεσμοί που είτε θέλουν οι κυβερνήσεις είτε δεν θέλουν, θα υπάρχουν», τόνισε επίσης, αναφέροντας πως σε ένα χρόνο η ΓΣΕΕ κλείνει 100 χρόνια και στο διάστημα αυτό πολλά κόμματα «δημιουργήθηκαν και πέθαναν».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό αναφέροντας πως «πήρε τις θέσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και τις έκανε πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», πως «δεν κάνει τίποτα 19 μήνες παρά να συκοφαντεί και να κρατά αιχμαλώτους τους συνδικαλιστές και τα συνδικάτα» και πως «με το θέμα των ΜΜΕ έχει επιδοθεί σε έναν επικοινωνιακό και μόνο τρόπο διαχείρισης των πραγμάτων». «Όλα αυτά πλέον οδηγούν σε έναν σύγχρονο ολοκληρωτισμό με δημοκρατικό μανδύα που μοναδικό στόχο έχει να συνεχίσει να στηρίζεται στο ψέμα και να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα κοροϊδεύοντας την κοινωνία», συμπλήρωσε. Ακόμη, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «αρνείται πεισματικά να συναντήσει τη ΓΣΕΕ και διαμορφώνει πολιτικές με τους προνομιακούς συνομιλητές του που είναι οι εργοδότες» και κατέληξε λέγοντας πως «το να μη θέλει να μας δεχτεί είναι δικαίωμά του, αλλά το να μας στοχοποιεί και να σπέρνει διάφορα ζιζάνια στους κόλπους μας, δεν είναι καθόλου θέμα δικό του» και πως «όπως μας στοχοποιεί, να είναι βέβαιος ότι θα τον στοχοποιήσουμε κι εμείς».

Τέλος, ο πρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ που παραχώρησαν τη συνέντευξη Τύπου όπως και ο πρόεδρος του ΕΚΘ απηύθυναν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, εν όψει των εγκαινίων της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)