to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:29 | 25.06.2021

Πολιτική

Για μια προοδευτική Ευρώπη: Στο Βερολίνο σήμερα ο Αλ. Τσίπρας, σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες

Στο Βερολίνο βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, όπου θα συμμετάσχει, με το καθεστώς του παρατηρητή, για πρώτη φορά σε τακτική Συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών ηγετών το απόγευμα, ενώ θα συναντήσει και τους συμπρόεδρους της Die Linke, Σούζαν Χένινγκ Γουέλσοου και Τζανίν Γουίσλερ - Ποιους είδε στις Βρυξέλλες, ποια τα βασικά θέμα της ατζέντας


Ο Αλ. Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο προκειμένου να συμμετάσχει, με το καθεστώς του παρατηρητή, για πρώτη φορά σε τακτική Συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών ηγετών (7 μ.μ.), ενώ θα συναντήσει και τους συμπρόεδρους της Die Linke Susanne Hennig-Wellsow και Janine Wissler (Παρασκευή 25/06).

Τον Αλέξη Τσιπρα συνοδεύουν η Ράνια Σβίγκου, υπεύθυνη για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο διπλωματικός του σύμβουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του Γραφείου Προέδρου Δανάη Μπαδογιάννη.

Οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες

«Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουμε να ανοίξουμε δυναμικά τη συζήτηση για το μέλλον της, αγωνιζόμενοι για μια Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερες ανισότητες», τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES, στις Βρυξέλλες, ενώ για τα ελληνοτουρκικά, και αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε πως χρειάζεται «να αναγκάσουμε την Τουρκία να συνδέσει την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης με την προσφυγή, μαζί με την Ελλάδα, στην Χάγη».

Οι συναντήσεις και τα βασικά ζητήματα

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε σειρά συναντήσεων, και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ντ. Σασόλι, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι Gentiloni και τους προέδρους και συμπροέδρους των προοδευτικών ευρωπαϊκών κομμάτων –τη συμπρόεδρο της Ευρωομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλερ, τoν συμπρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Μάρτιν Σίρντεβαν και την πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Ιράτχε Γκαρσία Πέρεζ.

Αναλυτικότερα:

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΚ, Νταβίντ Σασόλι, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η ανάκαμψη από την πανδημία πρέπει να οδηγήσει σε μια πιο δημοκρατική, δυναμική, κοινωνική Ευρώπη και όχι να επιστρέψουμε σε ένα οικονομικό μοντέλο που παράγει κρίσεις.

Mε τη συμπρόεδρο της Ευρωομάδας των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, «συζητήσαμε», όπως σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας, «για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την Πράσινη Ατζέντα, τα δικαιώματα στην Ευρώπη και τα επόμενα βήματα των προοδευτικών δυνάμεων»:

Mε την πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, την Ιράτχε Γκαρσία Πέρεζ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προοδευτική ατζέντα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης, τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, την ισότητα των φύλων.  «Έχουμε πολλές κοινές μάχες την επόμενη περίοδο», σημείωσε χαρακτηριστικά σε σχετική του ανάρτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:

Με τον Μάρτιν Σίρντεβανσυμπρόεδρο της ομάδας της  Αριστεράς στην Ευρωβουλή, ο Αλ. Τσίπρας συζήτησε για τους σύγχρονους αγώνες των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για την κοινωνική δικαιοσύνη, με προτεραιότητες την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της κλιματικής κρίσης, την ενίσχυση της δημοκρατίας, τη στήριξη της νεολαίας και την ισότητα των φύλων

Στη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ο Αλ. Τσίπρας είχε εκτεταμένη συζήτηση για τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και πώς η Ελλάδα μπορεί να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο, την Πράσινη Συμφωνία στη βάση μιας δίκαιης μετάβασης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάγκη για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)