to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για μια νέα Αριστερή και Οικολογική Συμμαχία

Κοινό άρθρο 9 ευρωβουλευτών, μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (Progressive Caucus) στο Euractiv


Κοινό άρθρο με τίτλο «Για μια νέα Αριστερή και Οικολογική Συμμαχία» συνυπογράφουν 9 ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες (GUE/ NGL, S&D, Greens/ ALE), μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (Progressive Caucus),  και δημοσιεύεται σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης Euractiv.

Το άρθρο αναφέρεται στην ανάγκη ενίσχυσης των κοινών δράσεων και της ενότητας της Αριστεράς, των Προοδευτικών, Οικολογικών και Δημοκρατικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Το συνυπογράφουν οι: Guillaume Balas (S&D) – Γαλλία, Δημήτρης Παπαδημούλης (GUE/ NGL) – Ελλάδα, Ernest Urtasun(Greens/ALE) – Ισπανία, Florent Marcellesi (Greens/ALE) – Ισπανία, Eva Joly (Greens/ALE) – Γαλλία, Elly Schlein (S&D) – Ιταλία, Martin Schirdewan (GUE/NGL) – Γερμανία, Sergio Cofferati (S&D) – Ιταλία, Georgi Pirinski (S&D) – Βουλγαρία.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων: «Η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus) είναι σημάδι ελπίδας για το μέλλον και ο δρόμος για να χτίσουμε μια πραγματική εναλλακτική πρόταση. Αποδεικνύει ότι η κοινή δράση, οι δεσμοί μας, είναι πιθανοί». Και προσθέτουν: «Θα δώσουμε το παρών σε πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Θα δώσουμε το παρών σε όσες περισσότερες μάχες είναι δυνατό για να σταθούμε απέναντι στους παρόντες δυσμενείς πολιτικούς συσχετισμούς. Θα είμαστε στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων στο Μπιλμπάο το Νοέμβριο (9-11/11), όπως ήμασταν και στην πρώτη προσπάθεια πέρυσι στη Μασσαλία. Θα είμαστε παρούσες και παρόντες την ημέρα μετά τις ευρωεκλογές, για να δώσουμε ζωή σε ένα ευρύτερο χώρο, να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη συμμαχία με πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να κινηθούν στο δρόμο της αλλαγής για μια προοδευτική, δημοκρατική και οικολογική μετάβαση».

Ακολουθεί πλήρες το άρθρο:

Για μια νέα Αριστερή και Οικολογική Συμμαχία

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που, τα τελευταία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν γίνει προσπάθειες να ανοιχτούν πεδία διαλόγου και προσέγγισης μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων των Αριστερών και Οικολογικών δυνάμεων. Εδώ και τρία χρόνια, η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus) έχει υπάρξει μέρος αυτής της κίνησης. Και ίσως να έχει ξεπεράσει προηγούμενα εγχειρήματα.

Στους διαλόγους αυτούς μια ξεκάθαρη ανάγκη έχει αναδυθεί. Να αντιμετωπιστούν τα δύο “δηλητήρια”: του νεοφιλελευθερισμού και του εθνικισμού. Αυτά τα δύο συνδέονται πολύ στενά. Ο νεοφιλελευθερισμός, υποστηριζόμενος και από μεγάλες συμμαχίες σε ευρωπαϊκό και (σε πολλές περιπτώσεις) εθνικό επίπεδο, έχει ενισχύσει την ανάπτυξη των ανισοτήτων στην Ευρώπη, την κοινωνική υποτίμηση, και έχει προκαλέσει πολλές περιβαλλοντικές καταστροφές. Ο εθνικισμός έχει οδηγήσει στην κατασκευή του «ξένου», και έχει αναγάγει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε “αποδιοπομπαίο τράγο” για τα προβλήματά μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό. Δεδομένων των παραπάνω, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αναγκαίο να λάβουμε την πρωτοβουλία να φέρουμε κοντά τις προοδευτικές δυνάμεις. Και μέχρι σήμερα ως «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus)  έχουμε προχωρήσει σε τρία επίπεδα:

-Πρώτα: Δημιουργούμε μεταξύ της Αριστεράς, των Προοδευτικών, των Πρασίνων και των Οικολογικών δυνάμεων ένα ελεύθερο χώρο διαπραγματεύσεων, και προτείνουμε σε όσους θέλουν να μοιραστούν και να συγκρίνουν τις θέσεις τους.

-Έπειτα: Δρούμε μαζί. Οργανώσαμε ως σήμερα συναντήσεις, φόρουμ, στιγμές αναστοχασμού και προτάσεις, για να στηρίξουμε την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που πλήττονται από τη λιτότητα. Ακούσαμε ΜΚΟ και αποκηρύξαμε τις επιπτώσεις των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου (TTIP, CETA).

-Τέλος: Θέτουμε το μεγαλύτερο πολιτικό ερώτημα. Πώς να ενισχύσουμε την κοινή δράση και την ενότητα των οικολογικών δυνάμεων και της Αριστεράς, δεδομένου ότι μοιραζόμαστε τόσα πολλά;

Με βάση αυτό το ερώτημα της ενότητας, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις παλιές πολιτικές δομές, τις αντανακλάσεις πολιτικών δυνάμεων που εκφράζουν το παλιό. Η μη ενότητα κυοφορεί το ρίσκο της ανάδυσης αντιδραστικών δυνάμεων, νεοφιλελεύθερων, ακραίων και εθνικιστικών. Αποδυναμώνει τις μάχες μας για κοινωνική δικαιοσύνη, που είναι συνάμα αναγκαία συνθήκη για την επείγουσα οικολογική μετάβαση. Το Ευρωπαϊκό δημοκρατικό οικοδόμημα βρίσκεται στο στόχαστρο περισσότερο από ποτέ. Ο κίνδυνος της μη ενότητας, μας δίνει σοβαρές πιθανότητες για ένα επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο θα κυριαρχεί η αντιδραστική δεξιά. Τί μορφή θέλουμε, λοιπόν, να λάβει ένας νέος κοινωνικός, πράσινος και δημοκρατικός χώρος μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Με αυτά τα πολιτικά δεδομένα, ο κίνδυνος των διαχωριστικών γραμμών και των διασπάσεών μας δεν είναι μια λογική εξέλιξη. Όπως επίσης θα ήταν λάθος η επανάληψη ενός γενικού σχήματος μεγάλων συνασπισμών, που όμως δεν θα “σπάνε” τους δεσμούς με το νεοφιλελευθερισμό. Για αυτούς τους λόγους η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus) είναι σημάδι ελπίδας για το μέλλον και ο δρόμος για να χτίσουμε μια πραγματική εναλλακτική πρόταση. Αποδεικνύει ότι η κοινή δράση, οι δεσμοί μας, είναι πιθανοί. Γι’ αυτό θα δώσουμε το παρών σε πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Θα δώσουμε το παρών σε όσες περισσότερες μάχες είναι δυνατό για να σταθούμε απέναντι στους παρόντες δυσμενείς πολιτικούς συσχετισμούς. Θα είμαστε στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων στο Μπιλμπάο το Νοέμβριο (9-11/11), όπως ήμασταν και στην πρώτη προσπάθεια πέρυσι στη Μασσαλία. Θα είμαστε παρούσες και παρόντες την ημέρα μετά τις ευρωεκλογές, για να δώσουμε ζωή σε ένα ευρύτερο χώρο, να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη συμμαχία με πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να κινηθούν στο δρόμο της αλλαγής για μια αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική και οικολογική μετάβαση.

 Η Εκτελεστική Επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας

Guillaume Balas (S&D) – Γαλλία

Dimitrios Papadimoulis (GUE/ NGL) – Ελλάδα

Ernest Urtasun (Greens/ALE) – Ισπανία

Florent Marcellesi (Greens/ALE) – Ισπανία

Eva Joly (Greens/ALE) – Γαλλία

Elly Schlein (S&D) – Ιταλία

Martin Schirdewan (GUE/NGL) – Γερμανία

Sergio Cofferati (S&D) – Ιταλία

Georgi Pirinski (S&D) – Βουλγαρία.

* Η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια πλατφόρμα διαλόγου, που βασίζεται στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στον ανοικτό διάλογο. Στόχος της είναι να επεξεργαστεί τις διαφορές και να χτίσει γέφυρες μεταξύ των προοδευτικών συμμάχων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλη την Ευρώπη. Δημιουργήθηκε από προοδευτικούς ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών ομάδων και είναι ανοικτή στον καθένα που μετέχει της κοινότητας του ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίζοντας την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και βιωσιμότητα. Στην Προοδευτική Συμμαχία συμμετέχουν ευρωβουλευτές από την Αριστερά (GUE/NGL), τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D), και τους Πράσινους (Greens/EFA)].

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)