to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

21:45 | 14.03.2024

Πολιτική

Στ. Κασσελάκης: Οι 10 στόχοι για ισχυρή, αυτόνομη και πιο δίκαιη Ευρώπη για όλους (βίντεο)

«Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι κομβικής σημασίας. Θα κρίνουν το μέλλον και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια κρίσιμη ιστορική περίοδο. Θα κρίνουν αν η ΕΕ θα συνεχίσει να υπάρχει ως πεδίο διεκδίκησης περισσότερων δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ελευθεριών και δημοκρατίας» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών


Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει ευρωεκλογών, στην εκδήλωση «Για μια άλλη Ευρώπη» με 10 «μεγάλους στόχους για μια νέα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη που μας αξίζει» και έστειλε το μήνυμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή» στις ευρωεκλογές.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν συνεντεύξεις πολιτών που εξέφραζαν τις θέσεις τους για βασικά ζητήματα της ευρωπαϊκής και κυβερνητικής πολιτικής και της καθημερινότητας τους και με σχόλια του Στέφανου Κασσελάκη και κριτική στον πρωθυπουργό. "Πρέπει να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης για την διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφίας απέναντι στην νεοφιλελεύθερη δεξιά και Ακροδεξιά", ανέφερε ο κ. Κασσελάκης και κάλεσε τους πολίτες "να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους" και να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ανάδειξης των ευρωβουλευτών. "Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις ενάντια στην αποχή. Υπάρχουν μπροστά μας υπάρχουν δύο οράματα: το άλμα στο αύριο και η επιστροφή στο σκοτάδι του χθες", ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι "οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Ελλάδα θα γενικευθούν και στην Ευρώπη εάν δεν αλλάξει η πορεία".

Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου θα κρίνουν το μέλλον της ΕΕ σε μία κρίσιμη περίοδο, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης,  και πρόσθεσε: «Ως ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε μία δημοκρατική, πράσινη Ευρώπη, μία Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ασφάλειας, της εργασίας, της οικονομικής ανάπτυξης και σύγκλισης».  Κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση, είπε ότι "η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ενσωματώσει την ακροδεξιά, κάνει στροφή δεξιά και υπονομεύει την δημοκρατία και ντροπιάζει την χώρα μας.

Όπως τόνισε η Ελλάδα είναι χαμηλά στην ελευθεροτυπία και στο κράτος δικαίου. Για πρώτη φορά καταδικάστηκε η χώρα μας για παραβιάσεις της δημοκρατίας. Είναι ντροπή η συγκάλυψη των ευθυνών για τα Τέμπη, αλλά και για το σκάνδαλο των υποκλοπών.  Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ξεπουλά δημόσια αγαθά όπως η υγεία και η παιδεία.

Στην εξωτερική πολιτική κατηγόρησε την κυβέρνηση όπως και τη ΕΕ, ότι είναι παρακολούθημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μία ΕΕ συμπόρευσης δεξιάς και ακροδεξιάς και βρίσκεται στον αντίποδα της ΕΕ που χρειάζονται οι πολίτες για να αντιμετωπίσουν τα ανοικτά μέτωπα και τις διεθνείς προκλήσεις".

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο από απαντήσεις απλών πολιτών για το πώς θέλουν την Ευρώπη.

Σημείωσε ακόμη, ότι «η χώρα μας, το μόνο κοινό που έχει με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι το ευρώ» και πρόσθεσε: «Η σημερινή εκδήλωση ανοίγει την εκστρατεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου». Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου αποφασίστηκε πως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις προκριματικές των ευρωεκλογών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι η 17η Μαρτίου.

Στις 22 Μαρτίου θα ανακοινωθεί η λίστα των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στις προκριματικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 14 Απριλίου. Όπως επισημαίνεται «όσοι θα συμμετάσχουν στις προκριματικές θα πρέπει να είναι ή να εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Οι Ευρωεκλογές του 2024 κρίνουν το μέλλον της Ε.Ε.

«Ευρώπη σημαίνει ασφάλεια, λαοί ενωμένοι, ανοικτά σύνορα για τους πολίτες της. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και αυστηροί περιορισμοί. Για την κοπέλα στο τέλος του βίντεο (σ.σ. που προβλήθηκε), η χώρα μας το μόνο κοινό που έχει με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι το Ευρώ. Και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει», σημείωσε ο Στ. Κασσελάκης και συνέχισε:

«Πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν με αδιαφορία ή χαλαρότητα τις Ευρωεκλογές.

Κάποιοι, επειδή αισθάνονται την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κάτι γραφειοκρατικό και απόμακρο. Κατανοητό, αφού δεν είναι εύκολο για τους πολίτες να κατανοήσουν την περίπλοκη δομή των ευρωπαϊκών θεσμών ή την γραφειοκρατική γλώσσα των επίσημων κειμένων και αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάποιοι άλλοι, επειδή σε αυτές δεν εκλέγουν κυβέρνηση και άρα θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν επηρεάζει άμεσα τη ζωή τους. Η πραγματικότητα όμως λέει το αντίθετο. Κάθε χρόνο λαμβάνονται χιλιάδες αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και τη ζωή μας, ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Η αλήθεια είναι ότι οι ευρωεκλογές της ενάτης Ιουνίου είναι κομβικής σημασίας. Θα κρίνουν το μέλλον και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια κρίσιμη ιστορική περίοδο. Θα κρίνουν αν η ΕΕ θα συνεχίσει να υπάρχει ως πεδίο διεκδίκησης περισσότερων δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ελευθεριών και δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αγωνίζεται για μια δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη. Την Ευρώπη των λαών και των δικαιωμάτων. Την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας. Την Ευρώπη της εργασίας και της ευημερίας των πολλών. Την Ευρώπη της περιφερειακής ανάπτυξης και της ψηφιακής σύγκλισης προς όφελος όλων των λαών της. Την Ευρώπη ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο.

Αγωνιζόμαστε στην Ελλάδα και την Ευρώπη για ισχυρή δημοκρατία και ισχυρό κράτος δικαίου. Παλεύουμε κατά της alt-right δεξιάς, κατά των διακρίσεων, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της ομοφοβίας, του σεξισμού.

Αυτός ο αγώνας είναι αναγκαίος περισσότερο από ποτέ, σε μία περίοδο που ενισχύονται οι ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη και η ευρωπαϊκή Δεξιά κάνει σαφή ακροδεξιά στροφή, προκειμένου να διατηρήσει ή να κερδίσει την εξουσία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενσωματώνει μια ισχυρή ακροδεξιά

Έτσι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία έχει ενσωματώσει μια ισχυρή ακροδεξιά συνιστώσα με τα προερχόμενα από την Ακροδεξιά του ΛΑΟΣ στελέχη να είναι κεντρικοί υπουργοί και να έχουν κεντρικούς ρόλους.

Αλλά και με το χάδι πλέον προς την παλιά, σκληρή Δεξιά. Όπως είδατε και στο σήμα της ΝΔ για τα πενήντα χρόνια τους, ο πυρσός επέστρεψε. Και τα σύμβολα λένε πολλά για το περιεχόμενο της πολιτικής.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη υπονομεύει συστηματικά το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία του λόγου και της ενημέρωσης. Τελικά την ίδια τη δημοκρατία, ντροπιάζοντας τη χώρα μας στην Ευρώπη.

«Σχεδόν ανύπαρκτη Δικαιοσύνη. Έλεγχος του τύπου, το δείχνουν οι στατιστικές ότι η Ελλάδα είναι χαμηλά στην ελευθεροτυπία».

Είναι η πρώτη φορά μετά τη στρατιωτική δικτατορία που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε διακομματικά μια ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας. Μια ιστορική ντροπή που στιγματίζει τη χώρα μας, όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να την κρύψει. Όπως και η ντροπή της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών ή το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών, που έφτασαν ως τις Βρυξέλλες. Αλλά και η συνολική αίσθηση των πολιτών ότι η δικαιοσύνη δεν είναι δίκαιη. Από τον Καραμανλή μέχρι τον Λιγνάδη, τον Γεωργιάδη και τώρα τον Μίχο.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του κου. Μητσοτάκη ξεπουλά δημόσια αγαθά, όπως η υγεία και η παιδεία.

Δείχνει ότι έχει επιλέξει πλευρά στην ΕΕ: Εκείνη των προνομίων για λίγους και ισχυρούς, της αδιαφάνειας, της διαπλοκής, της έλλειψης λογοδοσίας, του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας.

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ταυτίζεται με μια ΕΕ χωρίς ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και πολιτική ασύλου, παρακολούθημα των επιλογών των ΗΠΑ.

Ακριβώς αυτή την ΕΕ εκφράζει και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκ νέου υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση, της συμπόρευσης Δεξιάς και Ακροδεξιάς, βρίσκεται στον αντίποδα της Ένωσης που χρειάζονται σήμερα οι ευρωπαϊκοί λαοί, για να αντιμετωπίσουν με όρους δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ισότητας τις μεγάλες προκλήσεις – από τα ανοικτά πολεμικά μέτωπα ως την κλιματική κρίση.

Δύο πόλεμοι σε εξέλιξη

Η σημερινή παγκόσμια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από δύο πολέμους σε εξέλιξη στην Ουκρανία και τη Γάζα, καθώς και από την προοπτική νέας εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, επιβάλλει μια δημοκρατική, κοινωνική, ισχυρή, ενωμένη, πολιτικά ολοκληρωμένη Ευρώπη. Μια Ευρώπη που δεν θα είναι παρακολούθημα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και δεν θα τροφοδοτεί την κούρσα εξοπλισμών, αλλά θα αναλαμβάνει μεγάλες διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την επίλυση ανοικτών κρίσεων.

Ως σύγχρονη, ευρωπαϊκή Αριστερά, απαιτούμε πολλά περισσότερα από την Ευρώπη. Μαζί, μπορούμε να χαράξουμε μια νέα πορεία προς μια ισχυρή, αυτόνομη και, κυρίως, μια πιο δίκαιη Ευρώπη για όλους! Γι' αυτό ακριβώς θα δώσουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών, ζητώντας τη θετική ψήφο των συμπολιτών μας, προτάσσοντας 10 μεγάλους στόχους για μια νέα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη που μας αξίζει!
Οι στόχοι στην Ευρώπη

1ος στόχος: Στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης

Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρο μας. Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία με τεράστιες απώλειες αμάχων, θέτουν την ΕΕ μπροστά στην επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία, πραγματικά ανεξάρτητη Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Άμυνας και ενεργειακή χειραφέτηση από τρίτες δυνάμεις.

«Όπλα δεν έπρεπε να στείλουμε πουθενά. Ανήκουμε κάπου. Αλλά το να στέλνεις οπλισμό είναι λιγάκι βαρύ».

Από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που παραβιάζει το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Προτείνουμε την ανάληψη από την ΕΕ σοβαρής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής και την προώθηση συνομιλιών στη βάση του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, της ευρωπαϊκής της προοπτικής και της μη συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.

Ο παλαιστινιακός λαός ζει μια νέα τραγωδία με επίκεντρο τη Γάζα. Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας από την ισραηλινή κυβέρνηση, που έχει υπερβεί κατά πολύ τα όρια της απάντησης στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023. Διεκδικούμε από την ΕΕ την ανάληψη άμεσης πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και τις αραβικές χώρες, για εκεχειρία, ανταλλαγή ομήρων και λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος στη βάση των συνόρων του 1967. Για λύση δύο κρατών που συμβιώνουν ειρηνικά, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

Μια αυτόνομη Ευρώπη δεν μπορεί να αδιαφορεί μπροστά στον κίνδυνο επισημοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου. Διεκδικούμε τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Μία Ευρώπη που δεν θα εκβιάζεται από τον Ερντογάν

Μια αυτόνομη Ευρώπη που δεν θα εκβιάζεται από την Τουρκία του κ. Ερντογάν, αλλά θα θέτει η ίδια τους όρους και τις προϋποθέσεις του ευρωτουρκικού διαλόγου και της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, έχοντας ως πρώτιστη προτεραιότητα την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Διεκδικούμε την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, την υπογραφή και κύρωση της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων και τη σταδιακή μείωση του ποσοστού του ΑΕΠ που αφορά στις στρατιωτικές δαπάνες.

2ος στόχος: Αντιφασιστική Ευρώπη – φραγμός στο μίσος της ακροδεξιάς

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα φάντασμα από το παρελθόν: την άνοδο της ακροδεξιάς και των νεοφασιστικών ιδεών. Αυτές οι δυνάμεις του μίσους απειλούν τα θεμέλια της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας των ευρωπαϊκών λαών.

Η αλήθεια είναι πως η σημερινή ΕΕ, με τις πολιτικές λιτότητας και την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης, έσπειρε τον σπόρο της απογοήτευσης και του θυμού, στον οποίον ευδοκιμεί η ακροδεξιά. Με άλλα λόγια, οι ακροδεξιές δυνάμεις εκμεταλλεύονται τη δομική κρίση ταυτότητας της ΕΕ για να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη σε εθνικές αναμετρήσεις, αλλά και στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ο εφιάλτης του παρελθόντος φοράει πλέον σύγχρονη μάσκα και μιλάει με ευχάριστα στα αυτιά λόγια. Αλλά το ίδιο τέρας συνεχίζει να κρύβεται από κάτω.

Η άνοδος της ακροδεξιάς έχει πολύ αρνητικές συνέπειες σε κρισιμότατες πολιτικές της Ένωσης, όπως η κλιματική και η μεταναστευτική πολιτική, αλλά και στο σεβασμό του κράτους δικαίου, ειδικά από τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στρίβει προς τα ακροδεξιά για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η ενότητα της Ευρώπης χτίστηκε πάνω στις στάχτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τους κινδύνους του φασισμού. Οφείλουμε να υψώσουμε φωνή ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρωτοστατεί στον κοινό αγώνα με όλες τις αριστερές, προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις της Ευρώπης για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού μετώπου κατά της ακροδεξιάς βαρβαρότητας και του νεοφασισμού. Ενός μετώπου που αγωνίζεται για κοινωνίες αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, ισότητας των δικαιωμάτων κόντρα στη βία και τη μισαλλοδοξία της ακροδεξιάς.

Διεκδικούμε την πλήρη υλοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νεοφασιστική βία και τον αποκλεισμό όλων των νεοφασιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων και ιδρυμάτων. Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιφασιστικού κέντρου τεκμηρίωσης, επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης. Την καθιέρωση της 25ης Απριλίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Πάλης κατά του φασισμού.

3ος στόχος: Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη - να μην επιστρέψει η λιτότητα

Οι πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων γεννούν ανεργία, φτώχεια και ανισότητες. Η εμμονή της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς για οικονομική μεγέθυνση χωρίς κοινωνική συνοχή και κλιματική προστασία μεγάλωσε αυτές τις ανισότητες και όξυνε την περιβαλλοντική κρίση.

Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη βασισμένη σε ένα νέο, δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο, που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.

Διεκδικούμε μια Ευρώπη όπου η οικονομική πρόοδος συνυπάρχει με την προστασία του περιβάλλοντος. Μια Ευρώπη που στηρίζει την καινοτομία στις πράσινες τεχνολογίες, δημιουργώντας νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας. Μια Ευρώπη με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δίκαιη κατανομή των ωφελημάτων της ανάπτυξης.

Οι δυνάμεις της προόδου, της Αριστεράς και της οικολογίας αγωνιζόμαστε για να μην επιστρέψει η λιτότητα στην ΕΕ. Προτεραιότητά μας, μια ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική που θα στοχεύει στην οικονομική και περιφερειακή σύγκλιση με μαζικές επενδύσεις για:

 • Τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας
 • Την αναζωογόνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
 • Τον εκσυγχρονισμό των βασικών δημόσιων υπηρεσιών
 • Την αναγνώριση της οικονομίας της φροντίδας
 • Το μετασχηματισμό της βιομηχανίας, των μεταφορών και της παραγωγής ενέργειας

Κάτι τέτοιο απαιτεί κινητοποίηση οικονομικών πόρων που υπερβαίνουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Αναπτυξιακό Ταμείο Next Generation EU. Αυτοί οι πόροι μπορούν να υπάρξουν, αν καταφέρουμε να σχηματίσουμε μια ικανή, προοδευτική πλειοψηφία εντός των ευρωπαϊκών θεσμών.

4ος στόχος: Δίκαιη πράσινη μετάβαση

Η κλιματική αλλαγή συνιστά ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Δεν είναι μακρινός κίνδυνος – την αισθανόμαστε ήδη με τους καύσωνες, τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Η Ευρώπη οφείλει να ηγηθεί στην πράσινη μετάβαση, με τρόπο δίκαιο και κοινωνικά ισορροπημένο.

Η συντηρητική πλειοψηφία της ΕΕ κωλυσιεργεί, εστιάζοντας σε βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη αντί για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Όμως, υπάρχει εναλλακτική – μια εναλλακτική που είναι και οικονομική ευκαιρία!

Η πράσινη μετάβαση δεν είναι θυσία, είναι επένδυση στο μέλλον. Θέλουμε να φτιάξουμε μια Ευρώπη-ηγέτιδα δύναμη στην πράσινη τεχνολογία, που δημιουργεί εκατομμύρια νέες, πράσινες θέσεις εργασίας. Μια Ευρώπη με καθαρό αέρα, αμόλυντες θάλασσες και δάση που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Μια Ευρώπη ανεξάρτητη από ορυκτά καύσιμα και επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια.

Αυτή η Ευρώπη είναι εφικτή! Χρειάζεται όμως η ΕΕ να αλλάξει κατεύθυνση. Χρειαζόμαστε μαζικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων, σε βιώσιμες μεταφορές.

5ος στόχος: Κοινωνική Ευρώπη με δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας

Το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο χτίστηκε πάνω στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρεπούς εργασίας. Όμως, η νεοφιλελεύθερη πολιτική της συντηρητικής πλειοψηφίας της ΕΕ έχει αφήσει τους εργαζόμενους πίσω: Ελαστικά ωράρια, χαμηλοί μισθοί, ανασφάλεια στην εργασία – αυτή δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι προοδευτικές δυνάμεις αγωνιζόμαστε για την μείωση των ανισοτήτων. Για μια Ευρώπη που προστατεύει και διευρύνει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μια Ευρώπη με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με κατώτατο μισθό που εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση και με ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων από τη μαύρη εργασία και την εκμετάλλευση. Μια Ευρώπη που επενδύει στην επαγγελματική κατάρτιση, ώστε οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις αλλαγές της αγοράς εργασίας.

Διεκδικούμε να αποκτήσει δεσμευτικό χαρακτήρα ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων με την ενσωμάτωσή του στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Διεκδικούμε η ΕΕ να αντιμετωπίσει την εκτόξευση του κόστους ζωής με την αύξηση των μισθών και των συντάξεων πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού. Οι πολιτικές της ΕΕ πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων. Αυτό προϋποθέτει ισχυρά συνδικάτα. Υποστηρίζουμε το καθολικό δικαίωμα στην οργάνωση, τη συλλογική διαπραγμάτευση και τη συλλογική δράση των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των απεργιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διεκδικούμε την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με τηλεργασία και των εργαζομένων σε πλατφόρμες. Απαιτούνται κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες για να μπει τέλος στην αβεβαιότητα των εργαζομένων σε πλατφόρμες και να αναγνωρισθούν ως μισθωτοί εργαζόμενοι.

Η πλειοψηφία των εργαζόμενων στην οικονομία της φροντίδας είναι γυναίκες. Διεκδικούμε, μαζί με το φεμινιστικό κίνημα και τα συνδικάτα, κοινωνικά και οικονομικά αξιόπιστη εργασία για τις γυναίκες.

Διεκδικούμε Οδηγίες για τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, αλλά και για Ευρωπαϊκό Βασικό Εισόδημα που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να εγγυώνται σε όλους τους πολίτες ένα ελάχιστο εισόδημα που να καλύπτει τις βασικές ανάγκες για αξιοπρεπή ζωή (διατροφή, στέγη, ενέργεια, πρόσβαση στον πολιτισμό, χρήματα για επείγουσες ανάγκες).

Διεκδικούμε Κανονισμό της ΕΕ που να εγγυάται το νόμιμο δικαίωμα σε μόνιμες συμβάσεις και πλήρη απασχόληση, καθώς και την απαγόρευση της απλήρωτης πρακτικής άσκησης.

Διεκδικούμε οι μετανάστες/τριες εργαζόμενοι/ες να γίνονται δεκτοί/ές με ίσους όρους και συνθήκες εργασίας.

Διεκδικούμε την τροποποίηση της Οδηγίας για το Χρόνο Εργασίας, με στόχο τη μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση του μισθού.

6ος στόχος: Εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι πληγές ανοιχτές στο σώμα της Ευρώπης. Εκατομμύρια εργαζόμενοι και νοικοκυριά στην Ευρώπη και τη χώρα μας δοκιμάζονται καθημερινά από το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, αδυνατώντας να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα η όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση αστικών περιοχών από την αγορά του real estate και των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθιστά σχεδόν αδύνατη την εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης για τους πολλούς και κυρίως τους νέους και τις νέες.

Οφείλουμε να επουλώσουμε αυτές τις πληγές με πολιτικές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Γιατί ισχυρή Ευρώπη είναι η Ευρώπη που φροντίζει όλους τους πολίτες της.

Χρειαζόμαστε ισχυρά κοινωνικά δίκτυα ασφαλείας, με προγράμματα στήριξης των ευάλωτων ομάδων, και με επενδύσεις σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης προσβάσιμες σε όλους.

Χρειαζόμαστε μια ΕΕ που θα επενδύσει σε δημιουργία θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς, σε προγράμματα κατάρτισης για τους άνεργους, και σε μια δίκαιη φορολογική πολιτική που επιβαρύνει περισσότερο τους έχοντες.

Αγωνιζόμαστε στην Ελλάδα και την Ευρώπη για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.

Διεκδικούμε το δικαίωμα των ευρωπαίων πολιτών σε αξιοπρεπείς και περιβαλλοντικά φιλικές κατοικίες.

Διεκδικούμε καθολική δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην ΕΕ, καθώς και την καθολική παροχή φροντίδας στους ανήλικους, στην τρίτη ηλικία, τα άτομα με αναπηρίες.

Για να μην έρχεται ο κάθε επιτήδειος υπουργός να προπαγανδίζει πάνω από τον ασθενή, αναγκάζοντάς τον να ξαναπληρώσει για υπηρεσίες υγείας τις οποίες έχει ήδη πληρώσει πανάκριβα με τις εισφορές του.

«Βάλαμε τιμοκατάλογο στα χειρουργεία τα απογεύματα». «Στην Ελλάδα δεν είναι όλα σίγουρα».

Διεκδικούμε τη δημιουργία ευρωπαϊκού, δημόσιου φαρμακευτικού πυλώνα, που θα διασφαλίζει την επάρκεια και το χαμηλό κόστος των φαρμάκων.

Για να μην έχουμε αυτοκτονίες απελπισμένων ανθρώπων που δεν άντεχαν τον πόνο, επειδή δεν υπήρχε ένα απλό φάρμακο. Ένα φάρμακο το οποίο με καθεστώς ΝΔ δεν εισάγεται. Γιατί; Γιατί δεν είναι, όσο πρέπει ακριβό!

7ος στόχος: Ευρώπη της ισότητας και των δικαιωμάτων

«Στα social media διαφημίζουμε τα δικαιώματα, για να τα δουν οι υπόλοιπες χώρες». Η Ευρώπη υπήρξε ιστορικά φάρος προόδου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυριαρχία του συντηρητισμού και του φόβου για τη διαφορετικότητα που σπέρνει η Δεξιά και η Ακροδεξιά, απειλεί ανοιχτά αυτά τα κεκτημένα. Βλέπουμε οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών, της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των μειονοτήτων.

Αυτό δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε! Θέλουμε να ζήσουμε σε μια Ένωση της ισότητας, όπου κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία ή σεξουαλικό προσανατολισμό, θα απολαμβάνει ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες. Μια ΕΕ που θα λάβει αυστηρότερη στάση απέναντι σε κράτη-μέλη που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αγώνας διαρκείας για τα δικαιώματα των γυναικών

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίζεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη για τα δικαιώματα των γυναικών. Παλεύει κατά της λεκτικής και σωματικής έμφυλης βίας. Η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης της ελευθερίας και της ισότητας. Ειδικά σε μια συγκυρία που καταγράφεται πανευρωπαϊκά έκρηξη της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών. Η πατριαρχία καλά κρατεί, δολοφονεί και ισοπεδώνει τις γυναίκες όλων των ηλικιών με μόνη αιτία το φύλο τους.

Διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες και ίση αμοιβή της εργασίας τους.

Διεκδικούμε την εκπόνηση πλαισίου της ΕΕ για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Διεκδικούμε την αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» στην ΕΕ και στη νομοθεσία των κρατών-μελών και την υιοθέτηση κοινού ορισμού του βιασμού στην ΕΕ.

Διεκδικούμε τη διασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας για τις γυναίκες, στοχευμένες πολιτικές για ίσες ευκαιρίες γυναικών και ανδρών, αυξημένες και εγγυημένες συντάξεις για τις γυναίκες.

Διεκδικούμε Ευρωπαϊκή Οδηγία για την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας πριν και μετά τον τοκετό, οικογενειακό προγραμματισμό και ελεύθερες, ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις.
Τέλος στις διακρίσεις σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Διεκδικούμε πλήρη δικαιώματα στο γάμο και τη γονεϊκότητα για όλους, σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κάνουν διακρίσεις.

Διεκδικούμε την αναγνώριση των τρανς ταυτοτήτων και την διασφάλιση της πρόσβασης σε θεραπείες για την ελεύθερη ανάπτυξή τους σε όλη την ΕΕ.

Διεκδικούμε τον ορισμό και τη νομική καταπολέμηση της ρητορικής μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών.

Διεκδικούμε την υιοθέτηση Ευρωπαϊκής Οδηγίας κατά των διακρίσεων στην εκπαίδευση βάσει του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, της εθνικότητας, των θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Για μια Ευρώπη που θα κοιτάει προς το αύριο και όχι προς τον Μεσαίωνα των καμμένων μαγισσών.

8ος στόχος: Ευρώπη χωρίς ψηφιακές ανισότητες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η γενιά μας ζει την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Η σύγχρονη πρόκληση της ΤΝ αλλάζει τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα, από την εργασία και τις επιστήμες ως την καθημερινότητα. Η ψηφιακή τεχνολογία πρέπει να είναι όχημα προόδου και όχι εμβάθυνσης των ανισοτήτων.

Πρώτα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ψηφιακό χάσμα. Πολλοί συμπολίτες μας δεν διαθέτουν τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της ΤΝ. Η Ευρώπη οφείλει να διασφαλίσει ίση πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις ψηφιακές δεξιότητες για όλους, ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι να μπορούν να συμμετάσχουν στη νέα ψηφιακή εποχή.

Παράλληλα, πρέπει να θέσουμε κανόνες για την ΤΝ. Η ΤΝ δεν πρέπει να εξελιχθεί σε εργαλείο αποκλεισμού ή χειραγώγησης. Χρειαζόμαστε μια αυστηρή ρύθμιση που να διασφαλίζει τη διαφάνεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι κυρίες Ασημακοπούλου και Κεραμέως σίγουρα θα διαφωνήσουν με αυτό…

Στο πλαίσιο αυτό εγγράφεται στα θετικά η προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ρυθμίσει τη χρήση της ΤΝ και να στηρίξει την απαγόρευση της βιομετρικής επιτήρησης, της αναγνώρισης των συναισθημάτων και της προληπτικής αστυνόμευσης στη βάση συστημάτων ΤΝ.

Η ρύθμιση της ΤΝ από την ΕΕ πρέπει να λάβει υπόψη της τον αντίκτυπο της ΤΝ στον κόσμο της εργασίας και να αποκλείει πιθανές χρήσεις της στη βάση διακρίσεων ή φυλετικά προκατειλημμένων συστημάτων. Η εισαγωγή της ΤΝ σε τομείς υψηλού κινδύνου και συναλλαγές mega-data πρέπει να απαγορευτεί. Όπως πρέπει να απαγορεύεται η χρήση ΤΝ σε οπλικά συστήματα. Η εισαγωγή ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση πρέπει να σέβεται και να ενισχύει τη δουλειά και το κύρος των εκπαιδευτικών.

Δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες ψηφιοποιούνται με ταχείς ρυθμούς. Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν μπορεί να παρακολουθήσει αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις και υπάρχει ο κίνδυνος του ψηφιακού αποκλεισμού. Για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρίες και όλους όσοι έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, πρέπει να διασφαλιστεί η κατάλληλη υποστήριξη και η πρόσβαση στον απαραίτητο εξοπλισμό, για την αποφυγή του ψηφιακού αποκλεισμού.

9ος στόχος: Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με πραγματική αλληλεγγύη

«Όλο λόγια είναι όλοι» λέει η μία κοπέλα. Η άλλη γεννήθηκε στην Ελλάδα, πήγε σχολείο και ακόμα δεν έχει λάβει ταυτότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι αναφορικά με τη μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική της. Η σημερινή πολιτική της συντηρητικής πλειοψηφίας, εστιασμένη στην αποτροπή, δεν ανταποκρίνεται ούτε στις αξίες μας ούτε στις ανάγκες μας.

Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, που υποδέχτηκε με πανηγυρισμούς η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταδικάζει τις χώρες εισόδου σε μόνιμες αποθήκες ψυχών της Ευρώπης, δικαιώνοντας τη στάση της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς: Όποιο κράτος-μέλος δεν δέχεται αιτούντες άσυλο, μπορεί απλώς να αποζημιώνει τις χώρες εισόδου, με αποτέλεσμα οι αιτούντες άσυλο να εγκλωβίζονται μονίμως σε αυτές.

Το Σύμφωνο αυτό σηματοδοτεί επίσης το τέλος του ανθρώπινου δικαιώματος απονομής ασύλου στην ΕΕ, οδηγώντας στην αναστολή σχεδόν όλων των δικαιωμάτων των ατόμων που αναζητούν διεθνή προστασία, ενώ δεν προβλέπει σοβαρά μέτρα αποτροπής των παράνομων επαναπροωθήσεων.

Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Γι' αυτό και πρέπει το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου να αντικατασταθεί άμεσα από ένα πλαίσιο ενιαίας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, που θα σέβεται την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Σύμβαση της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων. Μια νέα μεταναστευτική πολιτική με υποχρεωτική, αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο στα είκοσι επτά κράτη-μέλη και ισχυρό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, ώστε να αποσυμφορηθούν οριστικά οι χώρες εισόδου. Αλλά και με ασφαλείς, νόμιμες διόδους μετανάστευσης, ώστε να μπει τέλος στις απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο και να χτυπηθούν αποφασιστικά τα δίκτυα διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Αυτό δεν είναι απλά εφικτό, είναι και προς το συμφέρον μας. Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ευημερία της Ευρώπης με τις δεξιότητες και την εργατικότητά τους. Χρειάζεται, όμως, η ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο, πιέζοντας τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν μια δίκαιη και ανθρώπινη προσέγγιση.

Τέλος, αν η ΕΕ επιθυμεί πραγματικά να ελαττώσει τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, οφείλει να προωθήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή, την Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, αντί να μετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, πυροδοτώντας εμφυλίους και εκμεταλλευόμενη τους φυσικούς πόρους των περιοχών αυτών.

10ος στόχος: Η δημοκρατική Ευρώπη που θέλουμε και μας αξίζει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ενισχύσει τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών. Να ανοίξει τους θεσμούς της στην κοινωνία. Η πρόσφατη «Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης» κατέληξε σε κάλεσμα για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης στην κατεύθυνση της δημοκρατικής συμμετοχής, της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της κοινωνικής συνοχής.

Συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία; Διότι μόλις χθες η Ευρωπαία Εισαγγελέας κατήγγειλε ότι «κάποιοι» την μπλοκάρουν από το να βρει την αλήθεια στο έγκλημα των Τεμπών. Την μπλοκάρουν από το να εφαρμόσει δικαιοσύνη!

Για να υπερβεί τη δομική κρίση της, η ΕΕ πρέπει να επανιδρυθεί ως μια πραγματικά δημοκρατική ένωση των ευρωπαϊκών λαών.

Δικός μας στόχος είναι η αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την υπέρβαση του διακυβερνητικού μοντέλου που έχει φτάσει στα όριά του. Αγωνιζόμαστε για μια δημοκρατική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ενίσχυση και διεύρυνση των κοινών πολιτικών της ΕΕ.

Τασσόμαστε υπέρ της αντικατάστασης της αρχής της ομοφωνίας από εκείνη της ειδικής πλειοψηφίας στους τομείς αρμοδιότητας της ΕΕ, εκτός της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Ως ένα βήμα πολιτικής ολοκλήρωσης, προτείνουμε την εκλογή του 10% των Ευρωβουλευτών από κοινές λίστες ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων.

Διεκδικούμε το Ευρωκοινοβούλιο, ως ο μόνος άμεσα εκλεγόμενος από τους πολίτες θεσμός, να έχει το δικαίωμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας, να εκλέγει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον/την Πρόεδρο της, να προτείνει και να αποφασίζει για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να ελέγχει τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η διεύρυνση της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις χώρες που προσχωρούν σαν προμηθευτές φθηνών πρώτων υλών, αγροτικών προϊόντων και φθηνής εργασίας, όπως κάνει σήμερα.

Αντιθέτως, η διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να επικεντρώνεται στην προστασία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε υποψήφια κράτη.

Στηρίζουμε την ενταξιακή προοπτική της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας και της Γεωργίας, εφόσον εκπληρώσουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Η ευρωπαϊκή ένταξη αυτών των χωρών διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα και όχι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Στην περίπτωση της Αλβανίας, για μας σαφές κριτήριο της ευρωπαϊκής της προοπτικής είναι ο σεβασμός του κράτος δικαίου και ειδικά των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, όπως κατοχυρώθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Οι πολίτες έχουν τη δύναμη!

Η σημερινή συντηρητική πλειοψηφία της ΕΕ εμποδίζει την πραγματοποίηση ριζικών αλλαγών υπέρ της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της συμμετοχής των πολιτών, της λαϊκής κυριαρχίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μόνη δύναμη στην Ελλάδα με ολοκληρωμένη, εναλλακτική ευρωπαϊκή στρατηγική. Το απέδειξε πριν δέκα χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έγινε υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Προεδρία της Κομισιόν, ενώνοντας ευρύτερες δυνάμεις γύρω από την υποψηφιότητά του. Το απέδειξε και μέχρι σήμερα, με τους αγώνες των Ευρωβουλευτών του στο Ευρωκοινοβούλιο, ως πρωταγωνιστική δύναμη της Αριστεράς και ταυτόχρονα ως γέφυρα με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.

Για να γίνει πράξη η Ευρώπη που μας αξίζει, χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο. Γι' αυτό πρέπει να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά και να παίξουμε το ρόλο του καταλύτη, καλώντας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στη διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφίας απέναντι στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά και την Ακροδεξιά.

Φίλες και φίλοι,

Τελειώνω με μια καινοτομία που φέρνουμε στο πολιτικό σύστημα. Έγινα Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δεσμευόμενος να δώσω δύναμη στα μέλη και τους φίλους μας.

Κάνουμε πράξη αυτή τη δέσμευση και σας καλούμε να διαμορφώσετε εσείς το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τη συμμετοχή σας στις πρώτες προκριματικές εκλογές που κάνει πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα.

Δηλώστε μέσα από το isyriza.gr την υποψηφιότητά σας για το Ευρωψηφοδέλτιό μας, μέχρι την Κυριακή 17 Μαρτίου.

Γίνετε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείξτε με την ψήφο σας στις προκριματικές μας εκλογές το Ευρωψηφοδέλτιο της προοδευτικής αντεπίθεσης.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Ήθελα να κάνω μπροστά σας μία ομιλία αμιγώς για τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Γιατί αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι παραμορφωτικός αλλά μεγεθυντικός φακός των όσων κινδυνεύει να ζήσει η Ευρώπη.

Γι’ αυτό η συμμετοχή και η ψήφος μας στις Ευρωεκλογές είναι καθοριστική.

Μπροστά μας υπάρχουν πλέον ξεκάθαρα δύο Ευρώπες.

Ενός άλματος στο αύριο ή μίας επιστροφής στο σκοτάδι του χθες.

Και η μάχη είναι κρίσιμη όσο ποτέ.

Γιατί το σκοτάδι πάνω από την Ευρώπη είναι πηχτό όσο ποτέ άλλοτε μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

Αλλά γιατί κι εμείς εδώ είμαστε πολλοί, έχουμε το δίκιο με το μέρος και είμαστε γεννημένοι για τα όμορφα και τα δύσκολα.

Στις 9 Ιουνίου, σας καλώ σε μία μάχη για το φως.

Να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και προοδευτικής αντεπίθεσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ψήφος μας στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ψήφος για μια Ευρώπη αλληλεγγύης, δημοκρατίας και ειρήνης. Την δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη που έχουν ανάγκη οι λαοί και οι πολίτες της.

Σας καλώ να αγωνιστούμε μαζί.

Για την Ελλάδα που μας αξίζει στην Ευρώπη που θέλουμε!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)