to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 07.06.2021

Κοινωνία

«Για τον λόφο Φιλοπάππου και τους χώρους πρασίνου στην πόλη»

«Η Ανοιχτή Πόλη, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, θα υπερασπιστεί τη διατήρηση του ελεύθερα προσβάσιμου χαρακτήρα του λόφου, με την ένταξη του μνημειακού και φυσικού του πλούτου στην καθημερινή ζωή της πόλης»


Όπως αναφέρει η Ανοιχτή Πόλη:

Το Σάββατο 5 Ιούνη, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση και συζήτηση στον λόφο του Φιλοπάππου που οργάνωσε η Ανοιχτή Πόλη με τη συμμετοχή κατοίκων, ερευνητών και ειδικών επιστημόνων.

Η μαζική συμμετοχή του κόσμου επιβεβαιώνει το μεγάλο ενδιαφέρον για το αστικό περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους πρασίνου στην πόλη. Στη συγκυρία της πανδημίας οι δημόσιοι χώροι, τα πάρκα, οι πλατείες, τα άλση αναδείχθηκαν ως πολύτιμοι χώροι συνεύρεσης και κοινωνικοποίησης. Ταυτόχρονα και σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στο λόφο του Στρέφη, στην Ακαδημία Πλάτωνος και αλλού, αποτέλεσαν πεδία ενεργοποίησης κατοίκων και συλλογικοτήτων απέναντι σε διαφαινόμενες απειλές συρρίκνωσης και αλλοίωσης του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους.

Στον Φιλοπάππου είχαμε την ευκαιρία να θυμηθούμε την ιδιαίτερη ιστορία του λόφου με την έντονη συμμετοχή των κατοίκων και των κινημάτων τους στην υπεράσπιση του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα του. Συζητήσαμε ακόμα για την συνύπαρξη του αστικού πρασίνου με τα αρχαιολογικά ευρήματα και τις διαμορφώσεις του Πικιώνη, για τις ανάγκες του χώρου για συστηματική φροντίδα, αλλά και για τους ενδεχόμενους κινδύνους από τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής και του ΥΠΠΟΑ.

Η Ανοιχτή Πόλη, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, θα υπερασπιστεί τη διατήρηση του ελεύθερα προσβάσιμου χαρακτήρα του λόφου, με την ένταξη του μνημειακού και φυσικού του πλούτου στην καθημερινή ζωή της πόλης. Απέναντι στις λογικές κερδοσκοπικής αξιοποίησης, θα στηρίζουμε τα αιτήματα για περισσότερους πράσινους χώρους προσβάσιμους σε όλες και όλους. Και απέναντι στη λογική των απευθείας αναθέσεων και των εν κρυπτώ σχεδιασμών, θα διεκδικούμε διαδικασίες διαβούλευσης, διαφάνειας και συμμετοχής των πολιτών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)