to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:04 | 10.09.2013

Διεθνή

Για λάδωμα αναψυχής ιαπωνικού τύπου ερευνάται η Deutsche Bank

Υπάλληλοί της φέρονται ότι πρόσφεραν δωρεάν διασκέδαση σε ανώτερα στελέχη ιαπωνικών συνταξιοδοτικών ταμείων με στόχο την πώληση των προϊόντων τους.


Για λάδι… ψυχαγωγίας, γερμανικής προέλευσης, ψάχνει η Ιαπωνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SESC) ανακάλυψε κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας στην Deutsche Securities -τον επενδυτικό βραχίονα του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού στο Τόκιο- ενδείξεις λαδώματος ιαπωνικού τύπου.

Συναγερμός στη SESC

Υπάλληλοι της γερμανικής τράπεζας βρέθηκαν συγκεκριμένα να έχουν κάνει τεράστιες δαπάνες για τη διασκέδαση ανώτατων στελεχών ιαπωνικών συνταξιοδοτικών ταμείων. Το γεγονός αυτό σήμανε συναγερμό στη SESC, δεδομένου ότι τα στελέχη των συνταξιοδοτικών ταμείων θεωρούνται από τον ιαπωνικό νόμο δημόσιοι υπάλληλοι. Από τη στιγμή που τα στελέχη αυτά διαχειρίζονται τμήμα του εθνικού συνταξιοδοτικού συστήματος, απαγορεύεται να χρηματίζονται από ιδιώτες και αποτελούν αντικείμενο των κανόνων που στοχεύουν στην πάταξη της μίζας.

Η SESC φέρεται να έχει βάλει στο στόχαστρό της τις εκθέσεις των δαπανών μιας χούφτας υπαλλήλων της Deutsche, οι οποίοι πωλούν χρηματοοικονομικά προϊόντα και επενδυτικές στρατηγικές προς τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Αυτό που υποπτεύεται η Επιτροπή είναι ότι πιθανόν λάδωσαν προσφέροντας δωρεάν αναψυχή για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Από την πλευρά της η Deutsche Bank ξεκίνησε τον δικό της έλεγχο τον περασμένο Μάιο και διέκοψε τις πωλήσεις χρηματοπιστωτικών προϊόντων της προς τα εμπλεκόμενα ταμεία. Κίνηση που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει υπέρ της, όταν η SESC θα λάβει τις αποφάσεις της για την υπόθεση τις επόμενες εβδομάδες.

H Ιαπωνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έβαλε στο στόχαστρό της τους ανώτερους υπαλλήλους των συνταξιοδοτικών ταμείων πέρυσι, όταν οι Αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο της επενδυτικής συμβουλευτικής AIJ Investment Advisors και συνέλαβαν κορυφαίο στέλεχός της για εξαπάτηση συνταξιούχων. Το μέγεθος της απάτης αυτής ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια και τροφοδότησε εκτεταμένη έρευνα των Αρχών σε εταιρείες που διαχειρίζονται τα χρήματα των συνταξιούχων.

Τον Ιούνιο, η SESC πρότεινε την επιβολή κυρώσεων στην επενδυτική εταιρεία του Τόκιου KTOs Capital Partners, η οποία φέρεται να ξόδεψε σε διάστημα δύο ετών 2,6 εκατ. γεν για την ψυχαγωγία του προέδρου του Δ.Σ. και άλλων στελεχών συνταξιοδοτικού ταμείου στη νομαρχία Χοκαΐντο.

Με βάση αυτήν την πρόταση οι τοπικές αρχές αποφάσισαν το κλείσιμο της ΚΤΟs για τρεις μήνες. Σήμερα, εκτός της Deutsche Bank, η SESC ερευνά για τον ίδιο λόγο και την αμερικανική Goldman Sachs.

Το κέρασμα γευμάτων και ποτών, όπως και οι μεταμεσονύκτιες συνεδριάσεις οινοποσίας αποτελούσαν ανέκαθεν την τυπική πρακτική επιστέγασης των επιχειρηματικών συμφωνιών στην Ιαπωνία.

Το Τόκιο αναγκάστηκε να δημιουργήσει κώδικα ηθικής όμως μετά από σκάνδαλο που ξέσπασε το 1998 -όταν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών συνελήφθησαν επειδή έτυχαν «ειδικής μεταχείρισης» από αξιωματούχους τραπεζών τις οποίες επόπτευαν.

Η ειδική μεταχείριση, η μίζα δηλαδή, ήταν κυρίως δωρεάν… γεύματα σε εστιατόρια… Πού ’σαι ρε Τσοχατζόπουλε!

Του Μπάμπη Μιχάλη

Πηγή: efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)