to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:33 | 12.04.2017

Διεθνή

Για «κάλυψη» στο καθεστώς Άσαντ: Νέες κατηγορίες των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να προστατεύσει την κυβέρνηση της Συρίας από τις κατηγορίες για τη χημική επίθεση που φέρεται να εξαπέλυσε την προηγούμενη εβδομάδα.


Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να προστατεύσει την κυβέρνηση της Συρίας από τις κατηγορίες για τη χημική επίθεση που φέρεται να εξαπέλυσε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Τραμπ, που αντιμετωπίζει επικρίσεις επειδή δεν φαίνεται να διαθέτει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, τόνισε ότι δεν σχεδιάζει «να επέμβει» στη χώρα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση Άσαντ εξαπέλυσε τη χημική επίθεση της 4ης Απριλίου με αέριο σαρίν στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας από την οποία σκοτώθηκαν 87 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, για να πιέσει τους αντάρτες που σημείωναν προόδους στο πεδίο της μάχης.

Η Ρωσία υπερασπίζεται τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ενάντια στις αμερικανικές κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ευθύνεται ο συριακός στρατός για την επίθεση. Η Μόσχα κατηγορεί τους Σύρους αντάρτες.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να καλύψουν όσα συνέβησαν εκεί», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Σον Σπάισερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα στοιχεία στηρίζουν την αμερικανική εκδοχή των γεγονότων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, η Ρωσία συχνά παρουσιάζει πολλές, αντικρουόμενες εκδοχές για την επίθεση της συριακής κυβέρνησης, και για την επίθεση στη Χαν Σεϊχούν, για να σπείρει αμφιβολίες στη διεθνή κοινότητα.

Στο μεταξύ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας σήμερα ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη» και ζήτησε να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση στη Συρία.

«Πρέπει να επιμείνουμε να προχωρήσουμε μπροστά με μια πολιτική λύση για το συριακό θέμα. Είναι πολύ σημαντικό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διατηρήσει την ενότητά του στο συριακό ζήτημα. Ελπίζω το Συμβούλιο Ασφαλείας να μπορέσει να μιλήσει με μία φωνή», υπογράμμισε ο Σι.

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ρωσία γνώριζε εκ των προτέρων για τη χημική επίθεση.

«Δεν φάνηκαν να σοκάρονται. Δεν φάνηκαν να εκπλήσσονται. Προσέφεραν άμεσα υπεράσπιση. Και μετά εμφανίζονται τα στοιχεία και βλέπουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται και μαθαίνουμε ακριβώς ποιο ήταν το περιβάλλον. Τότε το συνειδητοποιείς», σημείωσε μιλώντας στο CNN.

Στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών αναφέρουν ότι η χημική επίθεση εξαπολύθηκε με ένα συριακό Su-22 το οποίο απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Σαϊράτ, όπως αναφέρει η έκθεση του Λευκού Οίκου που δόθηκε στους δημοσιογράφους.

Στο τετρασέλιδο έγγραφο ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να αντικρούσει κάποιους από τους ισχυρισμούς της Μόσχας σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η επίθεση. Αναφέρει ότι συριακά αεροσκάφη βρίσκονταν κοντά στην Χαν Σεϊχούν περίπου 20 λεπτά πριν την επίθεση και έφυγαν λίγη ώρα αργότερα.

«Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το προσωπικό που συνδέεται με το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας βρισκόταν στη βάση Σαϊράτ στα τέλη Μαρτίου κάνοντας προετοιμασίες για μια επικείμενη επίθεση στη βόρεια Συρία και ήταν παρόντες στην αεροπορική βάση την ημέρα της επίθεσης», τονίζει η έκθεση.

Πούτιν: Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί 

Το επίπεδο της εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον έχει επιδεινωθεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα.

Όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις των δύο χωρών αφότου ο Τραμπ έγινε πρόεδρος, ο Πούτιν είπε, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο: «Κάποιος θα μπορούσε να πει πως το επίπεδο της εμπιστοσύνης σε επίπεδο εργασίας, ειδικά στο στρατιωτικό επίπεδο, δεν έχει βελτιωθεί, αλλά μάλλον έχει επιδεινωθεί».

Όταν ρωτήθηκε για τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η συριακή κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ, ο Πούτιν είπε πως η Δαμασκός κατέστρεψε τα αποθέματα χημικών όπλων της.

Είπε πως πιστεύει ότι υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις για το επεισόδιο στην επαρχία Ιντλίμπ: πως οι αεροπορικές επιδρομές της συριακής κυβέρνησης έπληξαν αποθήκες χημικών όπλων των ανταρτών, απελευθερώνοντας δηλητηριώδες αέριο, ή πως το συμβάν ήταν στημένο για να δυσφημίσει τη συριακή κυβέρνηση.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως, παρά τις δηλώσεις που έχουν γίνει, κανένας μετασχηματισμός του ΝΑΤΟ δεν είναι πράγματι σε εξέλιξη καθώς η Συμμαχία εξακολουθεί να υπάρχει στα πρότυπα της αντιπαράθεσης των συνασπισμών και παραμένει ιδεολογικοποιημένη.

«Ο οργανισμός αυτός εξακολουθεί να ζει κατά το παράδειγμα της αντιπαράθεσης των συνασπισμών. Πραγματικά, είναι πολύ ιδεολογικοποιημένος, παρά τις διάφορες δηλώσεις ότι πρέπει να μετασχηματιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Ακούσαμε πολλές τέτοιες δηλώσεις, αλλά δεν βλέπουμε κανέναν πραγματικό μετασχηματισμό», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό όμιλο Mir.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε, σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα, αργότερα σήμερα.

«Υπάρχει ορισμένες πιθανότητες» να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, είπε ο Πεσκόφ, αν ο Τίλερσον και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, που έχουν συνομιλίες στη Μόσχα, κρίνουν πως θα είναι χρήσιμο να ενημερώσουν τον Πούτιν για τις συζητήσεις τους.

Ο Πεσκόφ είπε ακόμη πως οι εκκλήσεις των δυτικών δυνάμεων στη Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ισοδυναμούν με το να δίνουν το ελεύθερο στους τρομοκράτες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)