to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Για το καλό» των εργαζόμενων οι αντεργατικές παρεμβάσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις, το άδειασμα της Στρατινάκη σε Βρούτση και το δεύτερο “πακέτο” που ετοιμάζεται στα εργασιακά


(φωτογραφίες από την κινητοποίηση των εργολαβικών σωματείων: Άγγελος Καλοδούκας)

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ωμή παρέμβαση Στρατινάκη και τα προεόρτια της ΔΕΘ από τους εργολαβικούς

Με ένα κομψό “άδειασμα” στη σαθρή επιχειρηματολογία Βρούτση ότι  ο βάσιμος λόγος απόλυσης συνιστούσε “πρωτοφανές ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων”, ξεκίνησε η συνάντηση της γ.γ. του υπουργείου Εργασίας με εκπροσώπους εργολαβικών σωματείων, το απόγευμα της Τρίτης 3/9, στο πλαίσιο της κινητοποίησης έξω από υπουργείο.

Αντί να επικαλεστεί το παραπάνω ανυπόστατο επιχείρημα (σημειώνουμε ότι η καταργηθείσα ρύθμιση δεν επέβαλλε την αναφορά του βάσιμου λόγου στο έγγραφο της καταγγελίας), η Άννα Στρατινάκη ισχυρίστηκε ότι η πρόσφατη κατάργηση του “βάσιμου λόγου απόλυσης” έγινε καθώς θα ετίθετο σε αμφιβολία η καταβολή αποζημίωσης. Δηλαδή η αιτιολόγηση της απόλυσης έβαζε υποτίθεται σε κίνδυνο τη θεσμοθετημένη υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλει την αποζημίωση.

Ωστόσο, όπως έχει τεκμηριώσει ο Άρις Καζάκος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ («Εφημερίδα των Συντακτών», Εργασιακές σχέσεις και δημοκρατία, 18/8/19), το επιχείρημα στηρίζεται σε μια προφανή στρέβλωση ή, έστω, παρανόηση του γράμματος και του πνεύματος του άρθρου 24. Η αποζημίωση του ελληνικού δικαίου (ν. 2112/1920) διαφέρει ουσιωδώς ως προς τη φύση της από την αποζημίωση του άρθρου 24. Η πρώτη αποτελεί, σύμφωνα με τη νομολογία, «εν ευρεία εννοία αντάλλαγμα» για την παρασχεθείσα επί σειρά ετών εργασία, ένα είδος αποθησαυρισμένου μισθού.

Αντίθετα η δεύτερη αποτελεί μια ειδική κύρωση για την απόλυση που γίνεται χωρίς βάσιμο λόγο. Από την άλλη πλευρά το ίδιο το άρθρο 24 διασφαλίζει το δικαίωμα των εργαζομένων σε «επαρκή αποζημίωση ή άλλη κατάλληλη επανόρθωση», για την οποία μάλιστα η διάταξη διασφαλίζει το δικαίωμα προσφυγής σε αμερόληπτο όργανο, προφανώς για την αναζήτηση αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας.

Άλλωστε, η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει την γ.γ. του υπουργείου Εργασίας:

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του νόμου για τη διευκόλυνση των απολύσεων και η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε 6 νέες απολύσεις “ενοικιαζόμενων” οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στις προηγούμενες δύο που είχαν γίνει στις αρχές του καλοκαιριού. “Απολύονται συνάδελφοι που χαρακτηρίζονται από την εταιρεία τους ως «εξαιρετικοί υπάλληλοι», που έχουν προϋπηρεσία δεκαετιών, που έχουν εργαστεί για να στηρίξουν τη Τράπεζα και που πληρώνονται με μισθούς της τάξης των 600 ευρώ»”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο ΣΥΔΑΠΤΤ που συμμετείχε στην κινητοποίηση της Τρίτης.

Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση εργολαβικών εργαζομένων των εταιρειών ενέργειας, αποσπασμένων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι μετά από 10 συναπτά έτη εργασίας, δεν θα ανανεωθεί η τρέχουσα σύμβαση τους.

Ψιλά γράμματα για την κ. Στρατινάκη, η οποία τόνισε ότι η  κατάργηση των διατάξεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον βάσιμο λόγο απόλυσης, αλλά και των ευθυνών του εργολάβου, έγινε για “το καλό” των εργαζόμενων.

Τα "μπαλώματα" που όμως έφεραν αποτέλεσμα

Μάλιστα, χαρακτήρισε “μπάλωμα” του ΣΥΡΙΖΑ τη «συνευθύνη», η οποία επίσης καταργήθηκε χωρίς καμία διαβούλευση με τα σωματεία των εργολαβικών.

Κατά τη γνώμη της κ. Στρατινάκη, η διάταξη αφορούσε μόνο περιπτώσεις ακραίας παραβατικότητας όπως στις περιπτώσεις εργολαβιών καθαριστριών ή φυλάκων και δεν έχει να κάνει με  τους υπόλοιπους εργολαβικούς εργαζόμενους τους οποίους περιέγραψε ως στελέχη (!).

Ξεχώρισε δηλαδή τους εργολαβικούς “με προσόντα” από τις καθαρίστριες και τους φύλακες, λησμονώντας ότι οι εικονικές εργολαβίες αποτελούν εργαλείο καταπάτησης στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων είτε έχεις “προσόντα” είτε όχι.

Σε ανακοίνωσή τους για τον απολογισμό της κινητοποίησης της Τρίτης, τα σωματεία απαντούν ότι τα «στελέχη» πληρώνονται με μισθούς της τάξης των 600 ευρώ (!), ότι ακόμα και αν έχουν προσόντα ακαδημαϊκά ή/και προϋπηρεσίας, εξειδίκευσης, αυτά δεν αξιοποιούνται και πάντως οι κάτοχοί τους δεν αμείβονται αναλόγως ενώ βρίσκονται σε διαρκές καθεστώς ανασφάλειας. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τη διαμεσολάβηση εταιρείας που έχει το ρόλο του μεσίτη και αντιμετωπίζονται ως υπάλληλοι δεύτερης κατηγορίας. Αντίθετα, στο σύντομο χρονικό διάστημα ισχύος της διάταξης, ότι η συνευθύνη έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα για όλες τις κατηγορίες και υποκατηγορίες εργαζομένων μέσω τρίτων εταιρειών και έδωσε λύση όχι μόνο στις περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων αλλά και για άλλα συναφή θέματα π.χ. σωρευτική άδεια μητρότητας.

Όπως είπε επίσης η κ. Στρατινάκη, οι εργολαβίες στον τραπεζικό κλάδο δεν πρόκειται να θιχτούν διότι θα διακυβευτεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται αυτό το φαινόμενο στο δημόσιο (άραγε ποιες κυβερνήσεις το γιγάντωσαν;) και προανήγγειλε τη δημιουργία Μητρώου Εργολάβων στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι εταιρείες και τα έργα που καταλαμβάνουν.

Όπως προσθέτουν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους:

Για το εργατικό κίνημα θα πρέπει να είναι σαφές ότι οι εικονικές εργολαβίες αφορούν όλους τους εργαζόμενους και έχουν ένα ξεκάθαρο σκοπό, τη διάβρωση των εργασιακών σχέσεων όλων των εργαζομένων και τη σταδιακή αποδυνάμωση μέχρι καταργήσεως των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων. Οι δε εργαζόμενοι έχουν ίδιες ανάγκες και αιτήματα ανεξάρτητα από τον κλάδο της οικονομίας στον οποίο εργάζονται.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου, έστω και κατόπιν εορτής να προχωρήσει σε ανοιχτή διαβούλευση με τους εκπροσώπους των σωματείων για όλα τα θέματα που μας αφορούν άμεσα. Ζητάμε συνάντηση με τον κ. Υπουργό για να μην καταργηθεί η συνήθεια των ανοιχτών θυρών του Υπουργείου που όλα τα συνδικάτα, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα.

“Προς ικανοποίηση των εργοδοτών”

Η κινητοποίηση των εργολαβικών καθώς και τα συλλαλητήρια του ερχόμενου Σαββάτου στη ΔΕΘ έχουν ως φόντο και τις νέες παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας και αφορούν στον συνδικαλιστικό νόμο, στη διεκδίκηση αποζημίωσης σε περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων, αλλά και στην καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε μειώσεις μισθών χιλιάδες εργαζόμενους.

Όπως τονίζεται σε ρεπορτάζ του euro2day.gr, στο οποίο αναλύεται το εν λόγω σχέδιο, οι παρεμβάσεις Βρούτση “θα γίνουν αποδεκτές με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων, αφού απαντούν σε δικά τους αιτήματα”...

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει “για το καλό” των εργαζόμενων. Ειδικά αν το ρεπορτάζ έχει βάση, ουσιαστικά θα θεσμοθετηθεί μεταξύ άλλων η αναστολή ισχύος της κλαδικής σύμβασης σε μια σειρά περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, θα δίνεται η ευκαιρία σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, είναι υπερχρεωμένες ή σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, να παρεκκλίνουν της κλαδικής σύμβασης.

Προϋπόθεση (για μη εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης) θα είναι η επιχείρηση να μην μειώσει θέσεις εργασίας και να μην χορηγεί μισθούς που υπολείπονται των κατώτατων ορίων. Με άλλα λόγια οι αυξήσεις που έλαβαν μέσω της υπογραφής (πάνω από 200) κλαδικών συμβάσεων χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν άμεσα σε αρκετές περιπτώσεις και είναι θέμα χρόνου οι απολαβές τους να επιστρέψουν στα 650 ευρώ από 800 η και 850 ευρώ!

Θα προβλέπεται επίσης ως προϋπόθεση για την εξαίρεση μίας επιχείρησης από την κλαδική σύμβαση, η ύπαρξη ποσοστού ανεργίας υψηλότερου από τον εθνικό μέσο όρο, στην περιφέρεια που δραστηριοποιείται. Εξαίρεση μπορεί επίσης να προβλέπεται για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί από νέους έως 25 ετών, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας.

“Η ΝΔ εμμένει στην αποδιάρθρωση του πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων, που με κόπο οικοδομήσαμε τα προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”, ήταν η πρώτη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διά στόματος Έφης Αχτσιόγλου.

“Η ΝΔ αναβιώνει έτσι εθελοντικά σκληρές  μνημονιακές πολιτικές, που η χώρα θα έπρεπε να έχει αφήσει πίσω της. Από την πλευρά μας θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που επαναφέραμε από το καλοκαίρι του 2018 και εγγυώνται βελτιωμένους μισθούς και δικαιώματα για χιλιάδες εργαζόμενους”, σημειώνει μεταξύ άλλων η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Δύο μήνες ΝΔ, δύο αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας»

Θυμίζουμε ότι μετά τη λήξη του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, στις 20 Αυγούστου 2018, επανήλθε σε ισχύ η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που ορίζει ότι σε περίπτωση συρροής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας που έχει κηρυχθεί υποχρεωτική και Επιχειρησιακής ΣΣΕ, εφαρμόζεται πλέον η πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο συλλογική σύμβαση εργασίας. Από την ίδια ημερομηνία και μετά, αναβίωσε και το υπουργικό δικαίωμα της επέκτασης και της κήρυξης γενικώς υποχρεωτικών των κλαδικών ΣΣΕ.

Μαζικές απολύσεις με πρόσχημα τη μη καταβολή δεδουλευμένων

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Αυγής”, το οποίο επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του euro2day.gr, σε άλλη διάταξη, η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζόμενου πέρα από τους δύο μήνες θα θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας και θα προβλέπεται η λύση της σύμβασης εργασίας. Ω

ς άλλοθι προβάλλεται ότι με τον τρόπο αυτόν οι «εγκλωβισμένοι» εργαζόμενοι, που παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, θα έχουν τη δυνατότητα διεκδίκησης τόσο της αποζημίωσης όσο και του επιδόματος ανεργίας...

Σύμφωνα με τη διάταξη που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 "μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας θεωρείται η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης».

Η συγκεκριμένη διάταξη, που συμπλήρωνε νόμο του 1920 (άρθρο 7 του Ν. 2112/1920), προέβλεπε ότι "ο εργαζόμενος, σε περίπτωση που δεν καταβάλλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές του, θα μπορεί να θεωρήσει ότι η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με καταγγελία της σύμβασης εργασίας, ισοδυναμεί δηλαδή με απόλυση, και να διεκδικήσει τη νόμιμη αποζημίωση».
Αλλά ο χρόνος ήταν ελαστικός προκειμένου ο εργαζόμενος να αποφασίσει αν θα λύσει τη σύμβαση εργασίας του διεκδικώντας την αποζημίωση. Τώρα, με τη συγκεκριμένη αλλαγή (που θα προσδιορίζει το σαφές χρονικό διάστημα των δύο μηνών), ο εργαζόμενος οδηγείται αναγκαστικά σε απόλυσ

“e-συνδικαλισμός”: στο στόχαστρο η απεργία

Στο ίδιο σχέδιο νόμου, αναμένεται να κατατεθεί η διάταξη για καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διεξαγωγή απεργίας, με στόχο την «ανεμπόδιστη και καθολική συμμετοχή των εργαζόμενων στην άσκηση του δικαιώματός τους».

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής, εξ αποστάσεως, ψηφοφορίας θα αφορά βάσει του σχεδιασμού τόσο την επιλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε ένα σωματείο ή οργάνωση, αλλά και για την προκήρυξη απεργίας. Επίσης, θα προβλεφθεί η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών κι εργαζομένων.

«Μετά την εν κρυπτώ κατάργηση των προστατευτικών για τους εργαζόμενους διατάξεων μέσα στο καλοκαίρι, αυξάνεται η δυσπιστία των συνδικάτων απέναντι στη νέα ηγεσία του υπουργείου», τόνισε πρόσφατα στην «Εποχή» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γ. Μυλωνάς.

Δηλώνει σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο θα θεσμοθετηθεί το ηλεκτρονικό συνδικαλιστικό μητρώο δεδομένου ότι οι περισσότερες παρατάξεις είναι θετικές επί της αρχής, αρκεί το εν λόγω μητρώο να είναι υπό τον έλεγχο των συνδικάτων και όχι να λειτουργήσει ως «φακέλωμα» εκ μέρους της εργοδοσίας και της (εκάστοτε) κυβέρνησης.

Από την άλλη, ο κ. Μυλωνάς δηλώνει αντίθετος στα προαναφερθείσα σχέδια για καθιέρωση εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη διεξαγωγή απεργίας, καθώς θα πρόκειται για μία «αδιάφορη και αόρατη» διαδικασία που θα μειώνει τη δυνατότητα ενημέρωσης και ενεργής συμμετοχής του εργαζόμενου. Παράλληλα, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για το αδιάβλητο της διαδικασίας: «φανταστείτε έναν εργαζόμενο να ψηφίζει υπό την επίβλεψη του διευθυντή ή του προϊσταμένου του», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

Στην κυβερνητική επιχείρηση “να μπει στο γύψο η συνδικαλιστική δράση” αντιδράει έντονα και το ΠΑΜΕ, το οποίο πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας  το πρωί της Τρίτης 3/9.

(φωτ.: 902.gr)

Πυροτέχνημα για τους ελαστικά εργαζόμενους

Ο Γ. Μυλωνάς βλέπει επί της αρχής θετικά μία ακόμα εξαγγελία Βρούτση, τη θέσπιση προσαύξησης 10% (στο ωρομίσθιο) για κάθε ώρα παραπάνω εργασίας για εργαζόμενους με «ευέλικτες» μορφές εργασίας (4ωρα κλπ.). «Μία ενδεχόμενη ρύθμιση για την προστασία του ωραρίου είναι καλοδεχούμενη, δεδομένου ότι, στην αντίληψη των συνδικάτων, κάθε απλήρωτη υπερωρία ισοδυναμεί με μία χαμένη θέση εργασίας. Ωστόσο, θα έπρεπε να θεωρούμε αυτονόητο στόχο τη μείωση των ελαστικών μορφών, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να κατακτήσουν σταθερές σχέσεις εργασίας», σημειώνει ο κ. Μυλωνάς.

Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία είναι πολύ πιθανό να μείνει κενό γράμμα, δεδομένης της απαξίωσης των ελεγκτικών μηχανισμών (βλέπε προηγούμενα ρεπορτάζ της «Εποχής»). Άλλωστε, δεν πρόκειται για κάποια καινοτομία, αλλά για επαναφορά της ρύθμισης που είχε εφαρμοστεί για μερικούς μήνες το 2010, χωρίς να μάθουμε αν είχε αποτελέσματα στη μείωση της ψευδώς δηλωμένης μερικής απασχόλησης.

Μάλιστα, οι εργοδότες μπορούν ανά πάσα στιγμή να τροποποιήσουν την ατομική σύμβαση ενός ελαστικά εργαζόμενου και άρα, οι επιπτώσεις για τον εργοδότη θα περιορίζονται στην καταβολή μερικών ευρώ παραπάνω για την ημέρα που ο εργαζόμενος θα εντοπιστεί να εργάζεται εκτός ωραρίου.

Αν, πράγματι, ο κ. Βρούτσης ενδιαφέρεται για τους «ευέλικτους» εργαζόμενους, μπορεί να αξιοποιήσει τη διάταξη που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και προβλέπει υψηλότερα πρόστιμα όταν εντοπίζεται εργαζόμενος με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση εκτός δηλωμένου ωραρίου (συγκριτικά με την παράβαση που αφορά εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης). Μια διάταξη που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει μπει στον πάγο και σύντομα αναμένεται να ξηλωθεί για «νομοτεχνικούς λόγους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)