to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:58 | 03.07.2022

Πολιτική

Για φοροδιαφυγή και ψευδές πόθεν έσχες στην ΑΑΔΕ οι δικογραφίες Αβραμόπουλου-Γεωργιάδη

Aνοίγει ξανά o κύκλος των ερευνών για πολιτικά πρόσωπα


Συγκεκριμένα όπως διαβάζουμε στην Αυγή και το ρεπορτάζ του Γιάννη Ανδρουλιδάκη: Tον περασμένο Φεβρουάριο, η αρχειοθέτηση των δικογραφιών που αφορούσαν τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, αναφορικά με την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Novartis, έγινε υπό τις διαμαρτυρίες για την παρουσία στο πόρισμα χρηματικών ποσών τα οποία χαρακτηρίζονταν «αδιευκρίνιστα». Δεν είναι δα και το πιο λογικό πράγμα του κόσμου μια δικογραφία που διερευνά ενδεχόμενη δωροδοκία πολιτικών προσώπων, να κλείνει επειδή βρέθηκαν στους λογαριασμούς των τελευταίων αδιευκρίνιστα χρηματικά ποσά. Θα ήταν μάλλον πιο εύλογο τότε να ενταθεί. Αλλά η περίοδος τότε ήταν της «σκευωρίας». Τα περισσότερα ΜΜΕ φωνασκούσαν περί της «μεθόδευσης» που τάχα έγινε για να εμπλακούν αθώα πολιτικά πρόσωπα και μόνο λίγα αντιπολιτευόμενα επισήμαναν έντονα την αντινομία.

Διαβάστε επίσης: Πραγματικός σκευωρός ο Μητσοτάκης για το σκάνδαλο Novartis

Η «περίοδος της σκευωρίας» όμως έκλεισε με πάταγο το βράδυ της Πέμπτης, με το αμετάκλητο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που απαλλάσσει όλους τους κατηγορούμενους από κάθε κατηγορία και κάνει σαφές πως δεν υπήρξε σκευωρία. Και αφού δεν υπήρξε σκευωρία οι φάκελοι της Novartis ξανανοίγουν, έστω έμμεσα, για τα υπό διερεύνηση πολιτικά πρόσωπα.

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα του Σαββάτου, ο ίδιος ο εισαγγελέας που είχε διατάξει την αρχειοθέτηση των φακέλων Αβραμόπουλου – Γεωργιάδη, ο Παναγιώτης Καψιμάλης, διαβίβασε με εντολή του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Χρήστου Μπαρδάκη, τους φακέλους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων  Εσόδων, προκειμένου να διερευνηθεί εάν τα «αδιευκρίνιστα» αυτά ποσά αποτελούν αντικείμενο φοροδιαφυγής αφενός και ψευδούς δήλωσης πόθεν έσχες αφετέρου.

Υπενθυμίζεται ότι το αδίκημα της ψευδούς δήλωσης πόθεν έσχες αποτελεί αυτοτελώς κακούργημα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη φοροδιαφυγή, για ποσά που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ –ποσά που δείχνουν να προκύπτουν με βάση τις διαρροές που υπάρχουν από την δικογραφία.

Είναι προφανές ότι το αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα της περασμένης Πέμπτης δημιουργεί έναν εξαιρετικά διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων στην έρευνα του σκανδάλου, ο οποίος πιθανόν να μην είναι και άσχετος με την οργή που είχε προκαλέσει η διαχείρισή του στην Ελλάδα στον διεθνή παράγοντα. Η διαρκής και επίμονη επιχείρηση της ελληνικής κυβέρνησης να απαξιώσει στοιχεία και μάρτυρες της υπόθεσης που είχαν ληφθεί υπόψη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis με την αμερικανική κυβέρνηση, είναι λογικό να προκαλεί ενόχληση και στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού (και όχι μόνο σε αυτήν), δεδομένου ότι έδινε το δικαίωμα στην ελβετική φαρμακοβιομηχανία να επικαλεστεί την υποτιθέμενη «σκευωρία» ακόμα και στην –καθυστερημένη και λειψή- δικαστική διαμάχη της με το ελληνικό κράτος και τελικά να βρεθεί σε θέση να αμφισβητήσει πράγματα τα οποία είχε ήδη ομολογήσει στις ΗΠΑ –με πρώτο από όλα τον χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ελλάδα.

Η διαβίβαση των δικογραφιών που αφορούν τους Δημ. Αβραμόπουλο και Α. Γεωργιάδη στην ΑΑΔΕ, ανοίγει ξανά τον κύκλο των ερευνών για πολιτικά πρόσωπα για τα οποία υπήρξαν ενδείξεις ότι χρηματίστηκαν από την Novartis. Η έρευνα της ΑΑΔΕ δεν μπορεί να σχετιστεί πρωτογενώς με το ίδιο το σκάνδαλο Novartis, κάποιοι όμως επιμένουν να θυμίζουν ότι μέσω φορολογικών αδικημάτων είχε καταφέρει το FBI να «ακουμπήσει» τον διαβόητο Αλ Καπόνε. Ατυχείς βέβαια οι συγκρίσεις. Ο Αλ Καπόνε σχετιζόταν με πρακτικές μαφίας. Σε μια χώρα όπου ονόματα δωροληπτών εξαφανίζονται και σβήνονται από μεταφράσεις, δικαστές και δημοσιογράφοι που ερευνούν υποθέσεις διώκονται και χαρακτηρίζονται «υπόκοσμος» από τον πρωθυπουργό της χώρας, ποιο σκοτεινό μυαλό θα μπορούσε να πάει σε τέτοιες πρακτικές;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)