to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:24 | 11.08.2013

Διεθνή

Για επέμβαση κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων ετοιμάζεται ο στρατός

Φόβους για νέο αιματοκύλισμα και περαιτέρω εκτράχυνση της κατάστασης στην Αίγυπτο προκαλεί η «προαναγγελία» επέμβασης των δυνάμεων καταστολής στις δύο πλατείες του Καΐρου όπου παραμένουν συγκεντρωμένοι κατά χιλιάδες εδώ και δύο εβδομάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων ζητώντας την αποκατάσταση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.


Πηγές ασφαλείας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η αστυνομία θα αρχίσει να αναλαμβάνει δράση από τα ξημερώματα της Δευτέρας για τη διάλυση του πλήθους στις δύο κατασκηνώσεις, που αποτελούν τα κεντρικά σημεία ανάφλεξης στη σύγκρουση στρατού και ισλαμιστών μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου.

Παρατηρητές ανέμεναν ότι η μεταβατική κυβέρνηση υπό τα ηνία των Ενόπλων Δυνάμεων θα περίμενε ως την Κυριακή, ημέρα που τελειώνει η γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, με την οποία ολοκληρώνεται το Ραμαζάνι, πριν διατάξει τις δυνάμεις ασφαλείας να εξαπολύσουν επίθεση.

Και όντως το απόγευμα της Κυριακής πηγές κυβέρνησης και στρατού προανήγγειλαν επέμβαση για τη διάλυση των καθιστικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν μεγαλώσει σε όγκο.

Η κυβέρνηση κατηγορεί πολλούς διαδηλωτές ότι είναι «τρομοκράτες» και ότι χρησιμοποιούν γυναίκες και παιδιά σαν «ανθρώπινες ασπίδες». Ανά διαστήματα οι διαδηλωτές στις δύο πλατείες φθάνουν τις δεκάδες χιλιάδες και μία επιχείρηση του στρατού γεννά φόβους για αιματοχυσία με πολλά θύματα και απρόβλεπτες συνέπειες.

Μεσολαβητές από τη Δύση και τον αραβικό κόσμο, καθώς και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης, επιχείρησαν ανεπιτυχώς ως φαίνεται να πείσουν το στρατό να αποφύγει τη χρήση βίας για τη διάλυση των διαδηλωτών, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Στρατεύματα της κρατικής ασφάλειας θα έχουν αναπτυχθεί γύρω από τις καθιστικές συγκεντρώσεις έως τα χαράματα ως πρώτο βήμα των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση [των διαδηλωτών]» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, λέγοντας ότι η επιχείρηση θα αρχίσει με την περικύκλωση των κατασκηνώσεων.

Έτερη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι η απόφαση για την ανάληψη δράσης, αμέσως μετά τη λήξη των εορτασμών μετά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, ήλθε κατόπιν συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών με τους στενούς του συνεργάτες.

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)