to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για έναν προοδευτικό ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό: Νέα δημοσίευση από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς

«Οι λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα δεν είναι τεχνοκρατικές, αλλά πολιτικές. Στόχος της τεχνολογίας πρέπει να είναι η βελτίωση της ζωής των κατοίκων του πλανήτη κι όχι το κέρδος, η αναπαραγωγή της ανισότητας κι ο πόλεμος. Σκοπός είναι οι μηχανές να εργάζονται για εμάς κι όχι εμείς για τις μηχανές, να δουλεύουν για εμάς και όχι να σκοτώνουν αντ’ ημών», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι συγγραφείς Θ. Δεληγιάννης, Γ. Παπανικολάου, Μ. Χαϊδοπούλου Βρυχέα - Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο


Το κείμενο «Για έναν προοδευτικό ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό» των Θανάση Δεληγιάννη (ερευνητή στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος), Γιώργου Παπανικολάου (επίκουρου καθηγητή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και Μαρίας Χαϊδοπούλου Βρυχέα (ερευνήτριας στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς),  δημοσιεύει στο πλαίσιο της θεματικής Τεχνολογία & Γνώση το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση εδώ (ή λίγο παρακάτω)

Το κείμενο, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, "δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μια ενδελεχή παρουσίαση και ανάλυση του συνόλου των ζητημάτων που αφορούν τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό. Αναφέρεται ενδεικτικά σε κάποια θέματα με κύριο στόχο να καταδείξει ότι το οικοσύστημα των νέων τεχνολογιών είναι εξαιρετικά πιο πολύμορφο από την εικόνα που παρουσιάζεται από τις κυρίαρχες αφηγήσεις και πρακτικές και πως υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής και κοινωνικής ενσωμάτωσης της τεχνολογίας που μπορούν να υπηρετήσουν το όραμα ενός προοδευτικού τεχνολογικού μετασχηματισμού. Ευελπιστούμε το κείμενο να συμβάλλει στην αναγκαία εμβάθυνση της συζήτησης και του προβληματισμού για την ψηφιακή πολιτική και τον τεχνολογικό μετασχηματισμό από τη θέση της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων. Η συζήτηση ενώ φαντάζει τεχνοκρατική είναι βαθιά πολιτική."

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με αποσπάσματα της ανάλυσης:

"Ένας προοδευτικός ψηφιακός/τεχνολογικός μετασχηματισμός οφείλει να είναι δίκαιος, συμπεριληπτικός και οικολογικός. Πρέπει να βάζει στο επίκεντρο το κοινό καλό και να στοχεύει στη διεύρυνση της δημοκρατίας και της συμμετοχής όλων των κοινωνικών ομάδων με ισότιμους όρους.

Ένας προοδευτικός ψηφιακός/τεχνολογικός συνδέει άρρηκτα την ανάγκη αλλαγής παραδείγματος στην τεχνολογία με την ανάγκη αλλαγής παραδείγματος της σχέσης με το οικοσύστημα. Δεν αναγνωρίζει μόνο τα όρια των φυσικών πόρων αλλά και την ευαλωτότητα της ανθρώπινης ύπαρξης (τον χρόνο, τους ρυθμούς και τις περιόδους της ανθρώπινης ζωής) και της κοινωνικής συνύπαρξης και συνοχής.

Η μείωση της σπατάλης και της υπερκατανάλωσης και η καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας ψηφιακής/τεχνολογικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης μέσω της συνεργασίας οφείλει να γίνει κοινός τόπος. Τα παραπάνω μπορούν να διαμορφώσουν πεδία διευρυμένων κοινωνικών συμμαχιών."

"Οι λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα δεν είναι τεχνοκρατικές, αλλά πολιτικές. Στόχος της τεχνολογίας πρέπει να είναι η βελτίωση της ζωής των κατοίκων του πλανήτη κι όχι το κέρδος, η αναπαραγωγή της ανισότητας κι ο πόλεμος. Σκοπός είναι οι μηχανές να εργάζονται για εμάς κι όχι εμείς για τις μηχανές, να δουλεύουν για εμάς και όχι να σκοτώνουν αντ’ ημών. Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να υποδείξουν με σαφήνεια την κατεύθυνση προς μία ριζική πολιτισμική τομή ως προς την τεχνολογία και την ψηφιακότητα."

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)