to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:09 | 27.06.2013

Πολιτική

Για ένα Παγκόσμιο Αριστερό Φόρουμ

Του Πάνου Τριγάζη*




Πολλοί φιλόσοφοι έχουν εξηγήσει τον κόσμο,

με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Το θέμα είναι να τον αλλάξουμε.

(Κ. Μαρξ)



Οι Θέσεις για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ενσωματώνουν την Διακήρυξη που ψήφισε η Πανελλαδική μας Συνδιάσκεψη του περασμένου Δεκεμβρίου, ένα εξαιρετικό κείμενο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το «ιδεολογικό και πολιτικό μανιφέστο» της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς, δηλαδή της αριστεράς του 21ου αιώνα.


Στη Διακήρυξη προσδιορίζεται ως στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα, του οποίου η διεκδίκηση δεν μπορεί να καρποφορήσει με εθνοκεντρικές λογικές αλλά στη βάση ενός νέου διεθνισμού.



Ο σοσιαλισμός στο επίπεδο της Ευρώπης πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο των συντονισμένων σε ευρωπαϊκή κλίμακα αγώνων της αριστεράς και των κινημάτων που αντιμάχονται τη σημερινή νεοφιλελεύθερη επέλαση στην ήπειρό μας, διεκδικώντας την επαναθεμελίωση της ιδέας μιας ενωμένης Ευρώπης των λαών, που δεν πρέπει να περιορίζεται στα όρια της σημερινής ΕΕ αλλά να έχει πανευρωπαϊκό ορίζοντα. Στην κατεύθυνση αυτή η ήττα του νεοφιλελευθερισμού και του ευρωατλαντισμού θα συνιστά μεγάλο βήμα ανατροπής, μια πραγματική επανάσταση.



Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζεται και δεν επαναθεμελιώνεται, άποψη που ταυτίζει την υπόθεση της διεθνούς συνεργασίας με την διεκδίκηση του σοσιαλισμού. Με τη λογική αυτή, οι Φιντέλ Κάστρο, Ούγκο Τσάβες και Έβο Μοράλες, που πρότειναν την ενοποίηση της Λ. Αμερικής και κινήθηκαν σ΄αυτήν την κατεύθυνση, έκαναν λάθος διότι δεν έθεσαν ως προαπαιτούμενο για τον στόχο αυτό την επικράτηση του σοσιαλισμού σ΄όλη την Λ. Αμερική.



Με την ίδια λογική, δεν θα πρέπει να μιλούμε για Διαβαλκανική συνεργασία ή για Μεσογειακή συνεργασία. Βεβαίως, ως αριστερά που δεν περιορίζεται στο να εξηγεί τον κόσμο αλλά πρέπει να αγωνίζεται και να τον αλλάξει (σύμφωνα με τον Μαρξ), οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο διεθνισμό, πέρα και από τα σύνορα της ΕΕ και της Ευρώπης ως σύνολο, μην υποτιμώντας και την οικοδόμηση δεσμών αλληλεγγύης με το πολύμορφο αμερικανικό αριστερό και προοδευτικό κίνημα, το οποίο έχει συμπαρασταθεί ενεργά στον Ελληνικό λαό τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Θα έλεγα ότι πρέπει  να συμβάλλουμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη δημιουργία ενός Ευρωατλαντικού δεσμού της αριστεράς και των κινημάτων κόντρα στον ευρωατλαντισμό των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ.



Να ένα θέμα που θα μπορούσε να συζητήσει το τακτικό συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) τον Δεκέμβρη. Δεν αρκεί, όμως, αυτό. Η αριστερά δεν υπάρχει μόνο στον αναπτυγμένο Βορρά, όπως δείχνουν οι ελπιδοφόρες εξελίξεις – είναι και αντιφατικές σε ορισμένες χώρες – της Λ. Αμερικής. Σύμφωνα και με τον Φιντέλ Κάστρο «πεδίο μάχης είναι όλος ο κόσμος» και η διεκδίκηση ενός άλλου κόσμου απαιτεί συντονισμένους αγώνες και την ανταλλαγή των εμπειριών της αριστεράς σε παγκόσμιο επίπεδο.



Γι αυτό, είχα προτείνει και με την ευκαιρία της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψής μας, τον περασμένο Δεκέμβρη, να αναλάβει πρωτοβουλία  ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για ένα Παγκόσμιο Αριστερό Φόρουμ, με την συνεργασία του ΚΕΑ και του Φόρουμ στο Σάο Πάολο, στο οποίο μετέχει ευρύτατο φάσμα αριστερών δυνάμεων της Λατ. Αμερικής.



Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει τεράστιο διεθνές κύρος και μπορεί να πρωταγωνιστήσει για ένα τέτοιο Φόρουμ, όπου θα συζητηθούν τα σημερινά μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η υπεράσπιση της παγκόσμιας ειρήνης, η παγκόσμια κοινωνική κρίση, ο εκδημοκρατισμός του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών ή η δημιουργία νέων (π.χ. Παγκόσμιος Οργανισμός Περιβάλλοντος), η υιοθέτηση μιας Παγκόσμιας Αντιρατσιστικής Χάρτας.



Ο κόσμος του 21ου αιώνα χαρακτηρίζεται από εκρηκτικές αντιθέσεις, θα έλεγα από αντιθέσεις που διαπλέκονται και δεν επιτρέπουν ιδεολογικές καθαρότητες, αλλά απαιτούν ευρεία αντίληψη για την κοινή δράση της αριστεράς, καθώς και για τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες της.



Ο 21ος αιώνας δεν μπορεί να είναι ευρωκεντρικός ούτε αμερικανικός, ούτε κινέζικος. Μπορεί να είναι ο αιώνας της ανθρωπότητας, με την επικράτηση της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης στο πλαίσιο ενός νέου σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία.



*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και της Οργάνωσης Μελών του Βύρωνα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)