to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για ένα νέο ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο

Άρθρο του Δημήτρη Βίτσα στη σημερινή Ναυτεμπορική


Η πανδημία COVID-19 ήρθε για να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη είχε φανεί ξεκάθαρα με την χρηματοπιστωτική κρίση της Ευρωζώνης την προηγούμενη δεκαετία: το θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και, ειδικότερα, της Ευρωζώνης ήταν εξ αρχής ανεπαρκές και άκαμπτο, βασιζόμενο σε εσφαλμένες, μη ρεαλιστικές παραδοχές και προσκολλημένο σε μια αντίληψη οικονομικής διαχείρισης που αποδείχθηκε αντιπαραγωγική -χωρίς να παραλείψουμε να αναφερθούμε στις συνέπειες που είχε η εμμονή στο δόγμα της λιτότητας και της δημοσιονομικής στενότητας για την ευημερία πολλών ευρωπαϊκών κοινωνιών και τη συνοχή της ίδιας της ΕΕ. Είναι πανθομολογούμενο, λοιπόν, ότι αυτό το πλαίσιο πρέπει να αλλάξει επειγόντως.

Νέο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Μοντέλο: ο αναγκαίος ανασχεδιασμός του Χρηματοπιστωτικού Τομέα

Η αλλαγή αυτή δεν πρέπει να γίνει με μεμονωμένες ή σπασμωδικές κινήσεις που είναι βέβαιο ότι δεν θα λύσουν τα προβλήματα, αλλά μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με προσανατολισμό την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, το οποίο θα απαντά επαρκώς στις προκλήσεις της εποχής και τελικά την πολιτική ενοποίηση.

Συστατικό των αλλαγών του παραγωγικού μοντέλου αποτελεί και το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα το οποίο δεν έχει στηρίξει την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα ούτε μέσα στην δύσκολη συγκυρία της πανδημίας.

Αποτελεί γεγονός ότι ένα βασικό πρόβλημα για τις ΜμΕ της χώρας είναι η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, με βιώσιμους και ανταγωνιστικούς όρους. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία από την ετήσια έρευνα της ΕΚΤ για την προσβασιμότητα των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, το χρηματοδοτικό κενό (fundinggap) στην Ελλάδα φθάνει το 14%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 4% και την ίδια στιγμή το 22% των αιτήσεων για δάνειο που υποβάλλουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα απορρίπτεται, ενώ το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 8%. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, αναλύοντας τα βασικά μεγέθη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, με βάση τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου 2021, καθιστούν την Ελλάδα σε έναν από τους μικρότερους δείκτες Δανείων προς Καταθέσεις και παράλληλα την ακριβότερη στην Ευρώπη στο κόστος χρήματος των ελληνικών τραπεζών.

Καθίσταται σαφές λοιπόν ότι η αλλαγή και αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα, αποτελεί αδήριτη ανάγκη,προκειμένου να επανέλθει στο φυσικό του ρόλο που δεν είναι άλλος από την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Παράλληλα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και θεσμοί όπως η ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για καταλυτική δράση στην χάραξη της πολιτικής για μια κοινωνική, αλληλέγγυα και εκδημοκρατισμένη οικονομία, εστιάζοντας στη βιώσιμη χρηματοδότηση οικονομικών τομέων και γεωγραφικών περιοχών προτεραιότητας, στην υγιή  επιχειρηματικότητα και στη καινοτομία, στη προώθηση οικονομικής σταθερότητας μέσω δανεισμού σε περιόδους αστάθειας, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα πυλώνα συμβολής στη προώθηση της δίκαιης, βιώσιμης και ολιστικής ανάπτυξης της οικονομίας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Η συζήτηση για ένα νέο ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο την επόμενη μέρα της πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει. Οι λέξεις κλειδιά είναι ευελιξία, ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα. Και σε αυτή τη συζήτηση, η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει χωρίς ταμπού και αγκυλώσεις, χωρίς δογματισμούς και θέσφατα, αλλά με  τολμηρές, ρηξικέλευθες προτάσεις και με ένα πνεύμα που, ναι, θα χαρακτηρίζαμε ριζοσπαστικό.

* Ο Δημήτρης Βίτσας είναι αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τομέα Β2 Δυτικής Αθήνας

tags: άρθρα

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]mail.com
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)