to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:27 | 01.04.2020

Διεθνή

Για δύο «πάρα πολύ οδυνηρές» εβδομάδες προετοιμάζονται οι ΗΠΑ

Έως 240.000 θανάτους από την πανδημία προβλέπουν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι έχουν μπροστά τους δύο «πάρα πολύ οδυνηρές» εβδομάδες, ανακοινώνοντας παράλληλα πως τα μέτρα της λεγόμενης κοινωνικής αποστασιοποίησης παρατείνονται ως την 30ή Απριλίου, καθώς ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού γίνεται ολοένα πιο βαρύς στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ διπλασιάστηκε μέσα σε τρεις ημέρες, ξεπερνώντας τις 4.000. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 4.076 θάνατοι, έναντι 2.010 το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε το πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με τη Wall Street Journal αναμένουν ότι ο απολογισμός της πανδημίας στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ανέλθει σε 100.000 έως 240.000 θανάτους.

«Θα περάσουμε δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες» ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος, εγκαταλείποντας την αρχική εκτίμησή του πως τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ θα αρθούν σύντομα, για να μην δεχθεί βαρύτερο πλήγμα η αμερικανική οικονομία, προκειμένου «η θεραπεία να μην είναι χειρότερη» από την πανδημία, όπως το είχε θέσει.

Χθες απεναντίας τόνισε πως είναι «απολύτως κρίσιμο ο αμερικανικός λαός να τηρήσει τις συστάσεις» των υγειονομικών αρχών «για τις επόμενες 30 ημέρες», κάτι που χαρακτήρισε «ζήτημα ζωής και θανάτου».

Εξαντλείται το απόθεμα προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό προσωπικό

Στις ΗΠΑ καταγράφονται μακράν τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον κόσμο (188.172). Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, προειδοποίησαν πως στρατηγικό απόθεμα προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης έχει σχεδόν εξαντληθεί. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τα είδη που έχουν σχεδόν εξαντληθεί συμπεριλαμβάνονται οι μάσκες, οι αναπνευστήρες, τα γάντια, οι προστατευτικές στολές και οι προσωπίδες. Μια μικρή ποσότητα έχει αφεθεί κατά μέρος για το ομοσπονδιακό προσωπικό, ανέφερε ο ένας από τους δύο αξιωματούχους, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Πολιτείες σε όλη τη χώρα ζητούν τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες ποσότητες υλικού για να βοηθήσουν τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν στη ραγδαία αύξηση των ασθενών με COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Κονέτικατ Νεντ Λαμόντ δήλωσε την Τρίτη ότι το απόθεμα έχει εξαντληθεί, κάνοντας λόγο για «ανησυχητική» εξέλιξη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντέκρουσε την ιδέα ότι το απόθεμα έχει εξαντληθεί στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας πως το υλικό μεταφέρεται απευθείας σε αυτούς που το χρειάζονται, διαδικασία που περιέγραψε ως αποτελεσματικότερη. «Φροντίζουμε να πηγαίνει (...) από τον κατασκευαστή απευθείας στο νοσοκομείο ή την πολιτεία όπου προορίζεται», διαβεβαίωσε.

Η εκπρόσωπος της FEMA Λίζι Λιτζόου τόνισε πως η υπηρεσία γνώριζε ήδη από το στάδιο της κατάρτισης του σχεδιασμού της για την αντιμετώπιση της πανδημίας πως το στρατηγικό απόθεμα δεν θα επαρκούσε για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτειών και διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα «εξαντλήσει όλα τα μέσα» για να βρει προμήθειες. Η ίδια είπε επίσης ότι το πακέτο τόνωσης της οικονομίας που ενέκρινε το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα προβλέπει τη δαπάνη 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πληρωθεί το στρατηγικό απόθεμα.

Κατά τη FEMA, ως το Σάββατο είχαν διανεμηθεί από το στρατηγικό απόθεμα 26 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες και σχεδόν 12 εκατομμύρια πιο αποτελεσματικές μάσκες N95, καθώς και εκατομμύρια προσωπίδες, προστατευτικές στολές και ζευγάρια γάντια.

Πέρα από τον προστατευτικό εξοπλισμό, έχουν διανεμηθεί 8.000 συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, σύμφωνα με τη FEMA. Ο Τραμπ διαβεβαίωσε χθες ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επιπλέον 10.000 αναπνευστές «έτοιμους», χωρίς να διευκρινίσει αν αναφερόταν στο στρατηγικό απόθεμα.

Καθώς τα αποθέματα λιγοστεύουν στελέχη της FEMA προσπαθούν να βρουν οποιοδήποτε υλικό ή εξοπλισμό μπορεί να αγοραστεί στο εξωτερικό, ειδικά από προμηθευτές στην Κίνα και στη Μαλαισία, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι. «Δεν αγοράζουμε απλώς ό,τι έχουν να πουλήσουν, αγοράζουμε και τις επόμενες παρτίδες», είπε ο ένας από τους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

(εικόνες δυστοπίας από τις ΗΠΑ: Σε πάρκινγκ, μέσα σε οριοθετημένες ζώνες «κοινωνικής απόστασιοποίησης» κοιμούνται άστεγοι στο Λας Βέγκας)

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)