to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι 2ης κατηγορίας»: Στο υπ. Εργασίας ο απολυμένος της «Γεωργίου Α.Ε.» και εκπρόσωποι της πακιστανικής κοινότητας (ενημέρωση)

Οι εργαζόμενοι της «Γεωργίου Α.Ε.», στην πλειοψηφία τους μετανάστες από το Πακιστάν, βρίσκονται εδώ και εννέα μέρες σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας την επαναπρόσληψη συναδέλφου τους που απολύθηκε πρόσφατα, δεχόμενος μάλιστα τις βιαιοπραγίες του εργοδότη και του γιου του και παλεύοντας για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας - Η Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο, προέτρεψε τα μέλη της πακιστανικής κοινότητας να καταγγέλλουν άμεσα στο ΣΕΠΕ όλα τα περιστατικά παραβιάσεων στους εργασιακούς χώρους, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας - Τι αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η επιχείρηση


Συνάντηση με εκπροσώπους της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, καθώς και τον απολυμένο εργάτη της «Γεωργίου ΑΕ», Ασίφ Μαχμούντ, είχαν σήμερα Πέμπτη 8 Ιουνίου , η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε βάρος μεταναστών εργαζομένων και ειδικά μετά την απόλυση μετά... ξύλου του Ασίφ Μαχμούντ από την «Γεωργίου ΑΕ», θέμα που ανέδειξε και το Left.gr (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Η υπουργός Εργασίας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, προέτρεψε τα μέλη της πακιστανικής κοινότητας να καταγγέλλουν άμεσα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας όλα τα περιστατικά παραβιάσεων στους εργασιακούς χώρους, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας. Τους ενημέρωσε επίσης πως το Υπουργείο θα αναλάβει το αμέσως επόμενο διάστημα τη διεξαγωγή τριμερών διαδικασιών ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων. 

Ο ΤζαΒέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας που ήταν παρών στη συνάντηση, δήλωσε στο left.gr την απόλυτη ικανοποήση των εργαζομένων και όλης της κοινότητας για την πρόθεση του υπουργείου να επιβάλει τη «δουλειά με δικαιώματα για όλους» και προανήγγειλε αίτημα από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση (υπουργείο-εργοδοσία της «Γεωργίου Α.Ε.»-επιτροπή των εργαζομένων) ώστε να επιτευχθεί τόσο η επαναπρόσληψη του Ασίφ Μαχμούντ όσο και η μη απόλυση ακόμα 3 εργαζομένων, μελών της Σωματειακής Επιτροπής, στους οποίους η εργοδοσία έστειλε εξώδικα την περασμένη Τετάρτη απειλώντας τους ότι αν δεν παρουσιαστούν μέσα στις επόμενες ώρες για δουλειά «η συμπεριφορά τους θα θεωρηθεί ως οικειοθελής αποχώρηση και θα επέλθει η λύση της εργασιακής συμβάσεως». 

Με το συγκεκριμένο εξώδικο ο εργοδότης ισχυρίζεται πως απέχουν «αδικαιολόγητα» από τα καθήκοντά τους «χωρίς να μας έχετε ενημερώσει για την αιτία της αποχής σας». Και αυτό ενώ οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία που αποφασίζουν στις καθημερινές συνελεύσεις τους και προκηρύσσει το κλαδικό τους σωματείο.

Το ΣΕΠΕ, με τη σειρά του, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, θα προβεί σε άμεσους και συστηματικούς ελέγχους ώστε να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα παραβατικότητας σε βάρος των μεταναστών εργαζομένων και να επιβληθεί η νομιμότητα στους χώρους δουλειάς.

Και σήμερα έξω από το εργοστάσιο

Έξω από το εργοστάσιο συγκεντρώθηκαν και την Πέμπτη, από νωρίς το πρωί, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Κώστας Γεωργίου ΑΕ» στον Αυλώνα συνεχίζοντας την απεργία τους. Οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους μετανάστες από το Πακιστάν, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις καθημερινά από την περασμένη Τετάρτη, μια μέρα μετά την επίθεση που δέχτηκε συνάδελφός τους, Ασίφ Μαχμούντ, από την εργοδοσία (εδώ αναλυτικά το ρεπορτάζ του Left.gr). Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν, ο εργοδότης επιτέθηκε σε εργαζόμενο τον οποίο είχε απολύσει, όταν ο τελευταίος ζήτησε το χαρτί της απόλυσης και το πιστοποιητικό υγείας που είχε προσκομίσει. Το παραπάνω περιστατικό πυροδότησε την αντίδραση των μεταναστών εργατών, που αντιμετωπίζουν συνολικότερα μια σειρά προβλήματα σχετικά με τους όρους αμοιβής και εργασίας τους.

Την απεργία έχει προκηρύξει το Σωματείο Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, ενώ καλεί όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, Έλληνες και μετανάστες, να πάρουν μέρος σε αυτή. Παράλληλα, το Σωματείο και η Σωματειακή Επιτροπή, που έχουν δημιουργήσει οι εργάτες, προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο δουλειάς. Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο, εκτός από την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τους, διεκδικούν, όπως επαναλαμβάνουν στο Left.gr, μία σειρά αιτήματα όπως ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. «Απεργούμε κάθε μέρα για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας», μας λέει μέλος της Επιτροπής των εργαζόμενων και ο εργοδότης «μας απαντάει με απειλές».

Όπως μας ανέφερε, τη Δευτέρα έξω από το εργοστάσιο βρέθηκαν ακόμη εκπρόσωποι της Πακιστανικής Κοινότητας και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», κάτω από την πίεση της κινητοποίησης και της μεγάλης συμμετοχής των εργατών της παραγωγής στην απεργία, ο εργοδότης συναντήθηκε τη Δευτέρα με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αν και αρχικά αρνούνταν ακόμα και να παραλάβει τα αιτήματα των απεργών. Ωστόσο, στη συνάντηση αυτή αρνήθηκε την επαναπρόσληψη του απολυμένου. Ισχυρίστηκε πως θέλει να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά... εκτός από 4 - 5, τους οποίους κατηγορεί για τις κινητοποιήσεις. Η απάντηση δόθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που αμέσως μετά τη συνάντηση αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργιακή κινητοποίηση, μέχρι να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φως καταγγελίες για τα προβλήματα στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς. Τον περασμένο Δεκέμβρη η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής είχε κινητοποιηθεί ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου που βρέθηκε στο στόχαστρο της εργοδοσίας όταν διεκδίκησε τα ρεπό και την ασφάλισή του, καταγγέλλοντας την τακτική της εργοδοσίας να προχωρά συστηματικά σε απολύσεις.

Σε ό,τι αφορά το προαναφερθέν περιστατικό που πυροδότησε την αντίδραση των εργαζομένων, ο απολυμένος συνάδελφός τους,  Ασίφ Μαχμούντ, πήγε την προηγούμενη βδομάδα στο εργοστάσιο προκειμένου να ζητήσει το χαρτί της απόλυσης και το πιστοποιητικό υγείας, έγγραφα που του είναι απαραίτητα προκειμένου να αναζητήσει αλλού δουλειά. Ο εργοδότης όμως τον «υποδέχτηκε» με σπρωξιές, ενώ συνέχεια στην επίθεση έδωσε ο γιος του. Ο εργαζόμενος κατήγγειλε την επίθεση στο ΑΤ Αυλώνας, ενώ η εργοδοσία απάντησε καταθέτοντας και η ίδια μήνυση εναντίον του.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για να συνεχιστεί στις 14/6Όπως ανέφερε στο Left.gr ο δικηγόρος του απολυμένου εργάτη, Γιάννης Παπαδής, ζήτησε αναβολή προκειμένου να προσκομιστούν τόσο η ιατροδικαστική γνωμάτευση για το χτύπημα στη γνάθο που δέχθηκε ο εργάτης όσο και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του εργοστασίου στον Αυλώνα, ως αποδεικτικό υλικό για τις βιαιοπραγίες σε βάρος του Α. Μαχμούντ.

Και τα δύο αιτήματα έγιναν δεκτά από το δικαστήριο, το οποίο θα εξετάσει επί της ουσίας και το τρίτο αίτημα της υπεράσπισης, να γίνει χρήση του άρθρου 81Α του αντιρατσιστικού νόμου, ώστε η πράξη των εργοδοτών να κριθεί, με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του άρθρου αυτού, ως πράξη με ρατσιστικό κίνητρο.  Να σημειωθεί ότι και η εργοδοσία έχει καταθέσει μήνυση κατά του Πακιστανού εργάτη για αντίστοιχα αδικήματα και συναίνεσε στην αναβολή της διαδικασίας. 

Η ανακοίνωση της «Κώστας Γεωργίου Α.Ε»

Με μεγάλη καθυστέρηση και ενώ έχουν πυκνώσει η αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις η εταιρεία αποφάσισε να εκδώσει, σήμερα (Πέμπτη 8/6) ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει ψευδή και ανυπόστατα τα δημοσιεύματα για το περιστατικό με τον Ασίφ Μαχμούντ. Ο Πρόεδρος της εταιρείας καθώς και ο γιος του και μέλος του Δ.Σ. της «Γεωργίου Α.Ε.» πράγματι, όπως υπογραμμίζει και το δελτίο τύπου, έχουν υποβάλει μήνυση κατά του απολυμένου εργάτη, όπως ανέφερε και το δημοσίευμα του Left.gr. Αυτό που «ξεχνάει» στην ανακοίνωσή της η επιχείρηση είναι πώς μήνυση έχει καταθέσει και ο Πακιστανός εργάτης, ζητώντας μάλιστα αναβολή (δείτε παραπάνω αναλυτικά). Την ίδια στιγμή, στις συγκεκριμένες καταγγελίες των εργαζομένων αλλά και σωματείων για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, η επιχείρηση αρκείται στη «διαβεβαίωση» ότι «διαθέτει όλα τα πιστοποιητικά διασφάλισης ποιότητας και καταλληλότητας». 

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου της επιχείρησης:

Όπως αναφέρει σήμερα, Πέμπτη 8/6, το 902.gr, η εργοδοσία σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους απεργούς έστειλε εξώδικα την περασμένη Τετάρτη σε τρεις εργαζόμενους που είναι μέλη της Σωματειακής Επιτροπής. Με αυτά τους απειλεί ότι αν δεν παρουσιαστούν μέσα στις επόμενες ώρες για δουλειά «η συμπεριφορά σας θα θεωρηθεί ως οικειοθελής αποχώρηση και θα επέλθει η λύση της μεταξύ μας εργασιακής συμβάσεως». 

Στο μεταξύ, η εργοδοσία επιστρατεύει και την απεργοσπασία για να κάμψει την απεργία. Τις τελευταίες μέρες έχει προχωρήσει σε προσλήψεις εργαζομένων, ενώ συνεχίζεται η απεργία. Στόχος της είναι να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό κόντρα στον αγώνα των εργαζομένων. Το Σωματείο καταγγέλλει την πρακτική της εργοδοσίας η οποία παραβιάζει ακόμα και την ισχύουσα νομοθεσία. Την πρακτική αυτή κατήγγειλε το σωματείο στην Επιθεώρηση Εργασίας και ζήτησε την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)