to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:48 | 06.10.2017

Διεθνή

Για «ανταρσία» διώκεται ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας - Αφέθηκε ελεύθερος

Ο διοικητής της καταλανικής αστυνομίας και οι ηγέτες του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας της επαρχίας αυτής της Ισπανίας εξήλθαν ελεύθεροι σήμερα από το δικαστήριο της Μαδρίτης το οποίο είναι επιφορτισμένο με υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, όπου είχαν κληθεί να παρουσιαστούν.


Κανένας περιοριστικός όρος δεν επιβλήθηκε εις βάρος του διοικητή της καταλανικής αστυνομίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του δικαστηρίου.

Οι κατηγορίες εις βάρος του Χοσέπ Λουίς Τραπέρο, διοικητή της αστυνομίας, του Ζόρντι Σάντσες και του Ζόρντι Κούσαρτ --προέδρων των δύο πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC) και της Omnium-- εξακολουθούν να ισχύουν.

Η Τερέσα Λαπλάνα, αναπληρώτρια διοικητής της αστυνομίας, εναντίον της οποίας έχουν επίσης ασκηθεί διώξεις, κατέθεσε στο δικαστήριο μέσω βιντεοσύνδεσης.

Όλοι κατηγορούνται στο πλαίσιο «έρευνας για ανταρσία» σε σχέση με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου στη Βαρκελόνη.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας, Χοσέπ Λουίπ Τραπέρο, το όνομα του οποίου είχε γίνει πρωτοσέλιδο στον διεθνή τύπο καθώς διηύθυνε την έρευνα για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν 16 θανάτους στη Βαρκελόνη και την Καμπρίλς, στις 17 και 18 Αυγούστου, δεν έκανε δηλώσεις κατά την προσέλευσή του στο δικαστήριο το πρωί.

Συνολικά έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Χοσέπ Λουίς Τραπέρο, της Τερέσα Λαπλάνα, μιας άλλης αξιωματούχου της καταλανικής αστυνομίας, του Ζόρντι Σάντσες και του Ζόρντι Κούσαρτ, προέδρων των δύο πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC) και της Omnium.

Με παρότρυνση των ANC και Omnium διαδηλωτές είχαν αποκλείσει για ώρες μέλη της εθνοφυλακής στο κτίριό τους και είχαν προκαλέσει ζημιές στα οχήματα τους, ένα αδίκημα που επισύρει ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Οι κατηγορούμενοι συνοδεύονταν κατά την προσέλευσή τους στο δικαστήριο το πρωί από μία μικρή ομάδα καταλανών αυτονομιστών βουλευτών, αλλά και από βάσκους δεξιούς εθνικιστές βουλευτές και αριστερούς αυτονομιστές.

Οι τελευταίοι δεν έλαβαν άδεια να τον συνοδεύσουν στο εσωτερικό του δικαστηρίου. Μάλιστα ένας από αυτούς κούνησε μπροστά στους αστυνομικούς που φρουρούν το κτίριο ένα ψηφοδέλτιο όπως εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν κατά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Καταλονία.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)