to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για το Αδριάνειο Υδραγωγείο και το «αρχαίο» νερό στο Χαλάνδρι - Με αφορμή ένα Ημερολόγιο

Μια νέα κοινότητα νερού είναι πλέον στα σκαριά στο Χαλάνδρι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος αστικής καινοτομίας Cultural H.ID.RA.N.T.


Συνήθως τα βιβλία Ημερολόγια είναι αδιάφορα. Τον κανόνα αυτόν διαψεύδει το φετινό Ημερολόγιο του Δήμου Χαλανδρίου. Ξεχωρίζει.Γιατί αποτελεί την καλύτερη ίσως εισαγωγή σε μια σπουδαία υπόθεση. Εκείνη του μεγαλύτερου μνημείου του αρχαίου κόσμου στην πόλη: του φημισμένου Ρωμαϊκού Αδριάνειου Υδραγωγείου. Ένα όραμα “υπό κατασκευή” που περιγράφει το Ημερολόγιο. “Δύσκολο να χωρέσει σε ένα ημερολόγιο το όραμα για ένα ταξίδι που θα συνδέει το παρελθόν με το μέλλον που αξίζει στην πόλη μας, το Χαλάνδρι”, παρατηρεί
στην εισαγωγή του, ο Δήμαρχος της πόλης, Σίμος Ρούσσος, αναφερόμενος στην απόφαση του Δήμου να διεκδικήσει (μεταξύ 220 δήμων) και να κερδίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση – 3.133.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης συν 1 εκατομμύριο από το Πράσινο Ταμείο - για την “ανάδειξη και επαναξιοποίηση του Ρωμαϊκού Αδριάνειου Υδραγωγείου”. Το “ταξίδι” περιλαμβάνει πολλά, ζωτικής, ενίοτε υπερτοπικής, σημασίας.

Ο Δήμος δίνει στο Αδριάνειο νέα ζωή, κάνοντάς το ξανά παραγωγικό, οικοδομώντας, με πρωτοπόρες πρωτοβουλίες, μια νέα σχέση των κατοίκων της πόλης με τον πόρο του νερού. Πόρο ζωής. Μια νέα κοινότητα νερού είναι πλέον στα σκαριά στο Χαλάνδρι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος αστικής καινοτομίας Cultural H.ID.RA.N.T.. “Δεν θέλαμε να αναδείξουμε μόνο το μνημείο του αρχαίου υδραγωγείου στα σημεία που περνά από την περιοχή μας και να φτιάξουμε π. χ. ένα μαυσωλείο αλλά να συνδέσουμε το μνημείο, την πολιτιστική του κληρονομιά με την σημερινή πραγματικότητα και καθημερινότητα των κατοίκων του Χαλανδρίου”, εξηγούσε στις 30 Νοεμβρίου του 2021 στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, ο Αντιδήμαρχος υπεύθυνος του προγράμματος Cultural Hidrant , Κώστας Γερολυμάτος.

Το έργο έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη, παρά τις καθυστερήσεις που επέβαλε η πανδημία, με τη φετινή χρονιά να παίζει κομβικό ρόλο.

Τα επίπεδα της προσπάθειας, (όπως περιγράφονται στο εξαιρετικό Ημερολόγιο του Δήμου Χαλανδρίου) είναι πολλά και αλληλοσυνδεόμενα.

Πρόκειται συγκεκριμένα για:

  • Την ιστορική και πολιτιστική ανάδειξη του ξεχωριστού μνημείου κόντρα στην κυρίαρχη αντίληψη περί πόλης “υπνωτηρίου”.
  • Την υλοποίηση το πρώτου στην Ελλάδα αστικού δικτύου μη πόσιμου νερού, προσβάσιμου στους κατοίκους για ποτιστικές και άλλες ανάγκες, σε συνεργασία Δήμου και ΕΥΔΑΠ.
  • Την μεγαλύτερη αστική παρέμβαση που έχει γίνει στην πόλη μας, μέσα από την ανάπλαση 21.500 τετραγωνικών μέτρων, φυτεύοντας πάνω από 15.000 δέντρα και θάμνους σε τέσσερις γειτονιές της πόλης που βρίσκονται στο διάβα του νερού, από την δεξαμενή του υδραγωγείου στην οδό Ελ Αλαμέιν ως την οδό Επτανήσου.
  • Τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Τοπικού Αρχείου από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο, MedINA, ( www.archalandri.gr ) για την φιλοξενία μαρτυριών, αναμνήσεων των κατοίκων και τεκμηρίων για το Αδριάνειο και το Χαλάνδρι – ένα αρχείο για την ιστορία και την κληρονομιά του Χαλανδρίου, όχι από “τα πάνω” αλλά από την τοπική κοινότητα.

Ωστόσο η σπουδαιότερη πτυχή της προσπάθειας είναι το στοίχημα της δημιουργίας μιας αλληλέγγυας κοινότητας νερού. Το συμμετοχικό στοίχημα είναι ανοικτό στους πολίτες, που μπορούν να στείλουνμήνυμα για να πάρουν μέρος στις δράσεις της, υπό δημιουργία, Αδριάνειας Κοινότητας Χαλανδρίου, στο : [email protected] . Ήδη, στο επίπεδο της σχολικής κοινότητας της πόλης αυτή η συμμετοχή μεταφράζεται σε 13 σχολεία όλων των βαθμίδων, 526 μαθήτριες και μαθητές, 36 εκπαιδευτικοί, 147 γονείς. Οι μαθητές “έντυσαν” το Αδριάνειο με τη φαντασία τους, σχεδιάζοντας δεξαμενές αλλά και το πρασίνισμα των σχολικών αυλών τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η διοργάνωση εργαστηρίων συμμετοχικού σχεδιασμού, με τη βοήθεια του Συνεταιρισμού Εργαζομενων “Commonspace”, η διεξαγωγή ιστορικών περιπάτων, περιβαλλοντικών εξορμήσεων (στη Ρεματιά που συναντά ο κύριος αγωγός του Αδριάνειου) με στόχο τη γνωριμία με την πορεία του “αρχαίου νερού” αλλά και την εξοικείωση με τις συμμετοχικές διαδικασίες.

Και έπεται συνέχεια. Με σκοπό, όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, “το Τοπικό Αρχείο, το HIDRANT festival όπως και η διανομή του "Αδριάνειου" νερού με υδροφόρες, να περάσουν στα χέρια μίας Αδριάνειας Κοινότητας Κατοίκων Χαλανδρίου”.

* Η Ελένη Τσερεζόλε είναι δημοσιογράφος

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)