to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:57 | 04.07.2013

Για το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Ιούλιος 2013

Παρέμβαση Δημήτρη Σπάθα στη Γ.Σ ΣΥΡΙΖΑ Αιγάλεω


Σύντροφοι και συντρόφισσες

Χαιρετίζω το 1ο ιδρυτικό συνέδριο του Σύριζα, που θα αποτελέσει ιστορική τομή για την πορεία της Αριστεράς στη χώρα μας. Θεωρώ ότι ο ενιαίος πλεον Σύριζα θα συμβάλλει αποτελεσματικά στο σταμάτημα της καταστροφής της Ελλάδας και θα ανοίξει ο δρόμος για μια δημοκρατική αλλαγή-ανατροπή και θα σημάνει μήνυμα αλλαγής στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι μετά την επιτυχή λήξη αυτού του συνεδρίου δεν θα υπάρχουν στο κόμμα μόνιμες πλειοψηφίες και μόνιμες μειοψηφίες αλλά απόψεις ιδέες και δημιουργική σύνθεση για ενιαία πολιτική.

Σε συνθήκες άγριου και ανεξέλεγκτου παγκόσμιου καπιταλιστικού ανταγωνισμού, με τους νόμους της αγοράς να επικρατούν παντού και το χωρίς πατρίδα χρηματοπιστωτικό  κεφάλαιο να κινείται πλανητικά χωρίς να υπόκειται σε νόμους ή σε διεθνείς και κρατικούς κανόνες, με τις πολυεθνικές εταιρίες να επιβάλλουν τη θέλησή τους και να επιδιώκουν το κέρδος πάση θυσία αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες των ενεργειών και αποφάσεών τους, ο παραμερισμός ή η περιφρόνηση των κρατικών οντοτήτων και η ουσιαστική κατάργηση της κρατικής κυριαρχίας των περισσοτέρων κρατών ισοδυναμεί στην παρούσα ιστορική φάση με την πλήρη επικράτηση της βαρβαρότητας  και ανισότητας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι αξίες που διέπλασαν με λόγο, γραφίδα και αίμα ο διαφωτισμός και το εργατικό κίνημα, όπως της ελευθερίας, της ασφάλειας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης θυσιάζονται καθημερινά στο βωμό της άναρχης και ανεξέλεγκτης παγκόσμιας καπιταλιστικής ανάπτυξης. 

Το εθνικό κράτος γενικά, αλλά και ειδικότερα το ελληνικό κράτος παρά τις  ολιγαρχικές και αυταρχικές καταβολές του αλλά και τις κατά καιρούς εμφανισθείσες εθνικιστικές ή κρατικιστικές ή και ολοκληρωτικές παρεκτροπές του, αποτέλεσε το θεσμικό φυτώριο μέσα στο οποίο άνθισε η πλέον προωθημένη έως τώρα εκδοχή της πολιτικής δημοκρατίας, της προσωπικής ελευθερίας και της κοινωνικής συνοχής. Έτσι λοιπόν δεν πρέπει  να αδιαφορούμε για την ύπαρξη του και ενδεχομένως να νομίζουμε ότι είναι καλύτερα να πάψει να υπάρχει η να διαλυθεί μεσα σε μια ομοσπονδιομένη  ΕΕ. Η ύπαρξη του ελληνικού κράτους συνδέεται άμεσα με την λαϊκή κυριαρχία και κατ’ επέκταση με την εθνική κυριαρχία ενώ αντίθετα θα υπάρχει η κυριαρχία των ισχυρών η του πιο ισχυρού που είναι η Γερμανία, όπως βλέπουμε να συμβαίνει.

Στο άρθρο 28 του Συντάγματος αναφέρεται κάτι τεράστια σημαντικό όσον αφορά τη συμμετοχή της στην ΕΕ 

3. H Eλλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας. 

Όμως σήμερα θίγονται και τα δικαιώματα του ανθρώπου και το δημοκρατικό πολίτευμα, και έχουν εξαφανιστεί οι αρχές της ισότητας.                                                                             

Αλλά και

Ποιάς αμοιβαιότητας,  μήπως περιόρισε η Γερμανία τη δική της εθνική κυριαρχία; Το μόνο που ακούμε από τις πράξεις τους  είναι το  «Ντόιτσλαντ ούμπερ άλλες»  δηλαδή  η Γερμανία υπεράνω όλων, και βέβαια ωφελήθηκαν και 80 δις από τη δικιά μας καταστροφή.

Το καθεστώς οικονομικής κατοχής έχει αλλάξει τη συνταγματική τάξη πραγμάτων στην Ελλάδα και ετοιμάζονται για την πιο αντιδραστική αναθεώρηση του ελληνικού συντάγματος πολύ σύντομα, όπως ανακοίνωσε ο Σαμαράς στο Ναύπλιο, η υπόθεση ΕΡΤ, είναι πρόβα τζενεράλε

Επιφανειακά, η ισοπολιτεία υφίσταται, τα πολιτικά δικαιώματα δεν τίθενται εν αμφιβόλω και οι εκλογές αποτελούν τον μόνο παραδεδεγμένο τρόπο για ανάδειξη των κυβερνήσεων. Όμως ακούμε τώρα πλέον ότι δήθεν οι εκλογές θα είναι κάτι καταστροφικό για τον τόπο. Προσπαθούν να εθίσουν τον κόσμο σ’ αυτή την αντίληψη. Πίσω από την δημοκρατική αυτή πρόσοψη, συντελούνται βαθιές αλλαγές και ριζικές ανακατατάξεις, οι οποίες αποδομούν τον πυρήνα της σύγχρονης δημοκρατίας, δηλαδή τον ουσιαστικό ρόλο της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των κρατικών αποφάσεων. Αυτό που κατά κανόνα συμβαίνει, το τελευταίο διάστημα, είναι να λαμβάνονται αποφάσεις από κυβερνήσεις που κλίνουν πειθήνια το γόνυ στις διαβόητες «αγορές», επικυρώνοντας απλώς τις όποιες αποφάσεις τους με απρόσωπες και άβουλες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, οι οποίες συχνά δεν αντανακλούν την πραγματική βούληση του λαού ούτε θεσμικά, ελέω εντέχνως μεθοδευμένων εκλογικών συστημάτων, αλλά ούτε και ουσιαστικά, λόγω της ευρύτατης χειραγώγησης που επιτυγχάνουν οι σύγχρονες ιδιωτικές εξουσίες της κατ’ ευφημισμόν ενημέρωσης. Όπως έγραφε ένα κεντρικό σύνθημα στη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα « Η Δημοκρατία είναι η λύση και όχι το πρόβλημα»   

Οι τραγικές εμπειρίες του αριστερού και λαϊκού κινήματος από τη λειτουργία ενός αντιδημοκρατικού και αυταρχικού κράτους οφείλονται σε όλους αυτούς που χρησιμοποίησαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την κρατική καταστολή για να επιβάλλουν τις πολιτικές τους, τα καθεστώτα εκείνα που ανέκαθεν εξυπηρετούσαν την χωρίς όρους εξάρτηση από τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Τον ξέρουμε τον ένοχο κι είναι γνωστή η αιτία 

Δικαιώματα έχουν οι άνθρωποι επειδή είναι μέλη μιάς πολιτικής κοινότητας και τελούν υπό την προστασία κάποιας κρατικής εξουσίας. 

Στη χώρα μας δεν υπάρχει πιά τέτοια κρατική εξουσία. Η εθελόδουλη ελληνική άρχουσα τάξη συνεχίζοντας τη διαχρονική υπονόμευση του ελληνικού έθνους και της κρατικής του κυριαρχίας έφθασε σήμερα στο ανώτατο στάδιο που στο όνομα δήθεν της «σωτηρίας» της πατρίδας, μας παραδίδει σιδηροδέσμιους βορά στα νύχια του πιο αδηφάγου του πιο αντιδραστικού κεφαλαίου του χρηματοπιστωτικού. Ήδη διαφαίνονται οι μεγάλοι κίνδυνοι για την ίδια την εδαφική ακεραιότητα της ελληνικής πολιτείας.

Αφού λοιπόν μιλάμε για την καταπάτηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που μας επέβαλλαν τα μνημόνια και όχι μόνο, οφείλουμε να διεξάγουμε έναν παλλαϊκό αγώνα με επικεφαλής το ΣΥΡΙΖΑ για την επανακατάκτηση όλων των δικαιωμάτων που μας αφαίρεσε ο ταξικός αντίπαλος που ταυτόχρονα προβάλει και ως εχθρός ενός ελληνικού δημοκρατικού κράτους, προβάλει ως εχθρός της ίδιας της εθνικής μας υπόστασης. Δεν αναφέρομαι γενικά στην Αριστερά, αλλά ειδικά στο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα συσπειρώνει τη μεγάλη πλειοψηφία της αριστεράς πολλών και διαφόρων ρευμάτων.

Στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου ο λαός έδωσε δυναμική εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ πολύ συγκεκριμένα και όχι γενικά στην Αριστερά, εκτιμώντας τις θέσεις του και τη διάθεσή του να βάλει φρένο στην καταστροφή του λαού και της χώρας μας. Κάποιοι άλλοι έκαναν και κάνουν τα πάντα για να μειώσουν την ακτινοβολία του ΣΥΡΙΖΑ στο λαό, και καλούν να μην έχουν εμπιστοσύνη στις διακηρύξεις του. Εμείς έχουμε δώσει σωρεία πολιτικών μηνυμάτων και στην υπόλοιπη Αριστερά για συμπόρευση όχι μόνο αντιπολιτευτικά αλλά και για κυβερνητική συνεργασία. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εκλιπαρούμε τη συνεργασία με αριστερές δυνάμεις και ότι χωρίς αυτές δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Πολύ περισσότερο όταν οι ηγεσίες τους κατασυκοφαντούν και διαστρεβλώνουν τις θέσεις και την πολιτική μας. Το γεγονός ότι ανήκουν ιστορικά στο χώρο της αριστεράς δεν σημαίνει σήμερα ότι και οι πρακτικές τους είναι αριστερές. Άλλωστε το ΚΚΕ διακηρύσσει ότι δεν είναι αριστερά αλλά «κομμουνιστές» σκέτα. 

«Ήρθε η ώρα της μεγάλης κοινωνικής ανατροπής, ήρθε η ώρα να επιστρέψει η δημοκρατία, η λαϊκή κυριαρχία και η εθνική ανεξαρτησία στον τόπο μας.»

Αλέξης Τσίπρας στις 13 Ιουνίου στο Βόλο

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός και η πατρίδα μας ξεπερνούν κατά πολύ την κλασσική αντίθεση αριστεράς-δεξιάς και αφορούν την πλειοψηφία των ελλήνων, που αποτελεί αντικείμενο της πιο σκληρής ταξικής εκμετάλλευσης,  που συντελείται μέσα από την ουσιαστική κατάργηση της λαϊκής κι εθνικής κυριαρχίας. Τι σημαίνει άραγε το ότι έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε «προτεκτοράτο χρέους» κάτω από το διαρκή έλεγχο και διαχείριση όλων των κρατικών και κοινωνικών υποθέσεων μας, ιδιαίτερα από τη Γερμανία που έχει εγκαταστήσει ειδικούς υπουργούς τους κ.κ Ράιχενμπαχ και Φούχτελ οι οποίοι αναφέρονται κατευθείαν στην κ. Μέρκελ; Επι κατοχής ο Χίτλερ είχε εγκαταστήσει τον Άλτενμπουργκ ως τοποτηρητή του. Τα σχέδιά τους για την Ελλάδα δεν αφορούν μόνο την οικονομική εξόντωσή μας αλλά πηγαίνουν πολύ πιο μακριά ως την ουσιαστική κατάργηση του ελληνικού κράτους, την οποία βλέπουμε να συντελείται μπροστά στα μάτια μας μέρα τη μέρα. Σίγουρα το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα όμως οι έλληνες προλετάριοι, οι έλληνες εργαζόμενοι έχουμε  Πατρίδα την οποία αγαπούμε και θέλουμε να εργαζόμαστε και να ζούμε σ’ αυτήν και όχι στα πέρατα της οικουμένης. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας μετατρέψουν σε εκατομμύρια έλληνες της διασποράς όπως έγινε με τους Εβραίους. Έχουμε χώρα, έχουμε πατρίδα κι αυτήν πρέπει να φροντίσουμε να απελευθερώσουμε από τα άγρια ταξικά συμφέροντα, που την καταστρέφουν, εκτελώντας έτσι το διεθνιστικό μας καθήκον απέναντι στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου.

Γράφει ο Μάρξ στο έργο του « Κριτική του Προγράμματος της Γκότα»

« είναι εντελώς αυτονόητο, ότι η εργατική τάξη για να είναι ικανή να αγωνίζεται πρέπει να οργανωθεί στη χώρα της σαν μια τάξη και ότι η χώρα της αποτελεί τον άμεσο στίβο του αγώνα της»

Σήμερα οι εργαζόμενοι κάθε μορφής, ως η τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού, πρέπει να συμπαραταχθούν και με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψουν τις κυβερνήσεις του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, τα μνημόνια και τις πολιτικές που αν συνεχίσουν να υφίστανται θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να ανατραπούν.

Όσοι τον Ιούνιο πέρσι ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αναγκαστικά αριστεροί όπως και όσοι αγωνίστηκαν από τις γραμμές του ΕΑΜ τότε, όμως εάν συσπειρωθούν κι αγωνιστούν μαζί μας μπορούν να ριζοσπαστικοποιηθούν και να υπερασπιστούν τη λαϊκή δημοκρατική  εξουσία κι αυτό είναι μεγάλη ανάγκη να γίνει.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το 1ο συνέδριο επιγράφονται « Τι είναι και τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ» Το 1944 ο Δημήτρης Γληνός στο « Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ» έγραφε: « το λαϊκό γίνεται και εθνικό, το εθνικό γίνεται και λαϊκό» χωρίς σύνθεση του κοινωνικού και του εθνικού η χώρα θα οδηγηθεί σε χάος ή/και εμφύλια σύρραξη. 

Είμαστε η πιο μεγάλη λαϊκή δύναμη και οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων να ενώσουμε το λαό και να ηγηθούμε της μεγάλης πορείας για μια ανεξάρτητη, πραγματικά δημοκρατική Ελλάδα άξιοι της ιστορίας μας. Οφείλουμε να δώσουμε αυτό το όραμα που μπορεί να ξυπνήσει τεράστιες λαϊκές δυνάμεις και να σαρώσει την πολύχρονη δουλοφροσύνη της ελληνικής άρχουσας τάξης.

Ας πάμε λοιπόν σ’ αυτή την μεγάλη μάχη που πλησιάζει με όρους ΕΑΜ, αναλογικά με το σήμερα κι όχι με όρους Δημοκρατικού στρατού. Στη μάχη που πλησιάζει έχουμε πιθανότητες νίκης όταν συγκεντρώσουμε στις γραμμές μας την πιο μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Αυτή τη δυνατότητα την έχουμε σήμερα αρκεί να διαλέξουμε τα κατάλληλα όπλα. Τα όπλα που μας δίνει η ανεξάντλητη ελληνική ιστορία και ο  πολιτισμός που είναι γεμάτη από αγώνες αντίστασης και μάχης για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Να προετοιμάσουμε το λαό για αντίσταση, γιατί στην ουσία τι άλλο είναι η κατάργηση των μνημονίων και των πολιτικών υποτέλειας; Με τη στάση μας δεν πρέπει να υποθάλπουμε αυταπάτες, εφ όσον προχωράμε για την κατάργηση των μνημονίων, γιατί θα τις βρούμε μπροστά μας και τότε τα πράγματα θα είναι καταστροφικά Αυτή είναι και η τεράστια διαφορά της Αριστεράς διαχρονικά σ’ αυτό τον τόπο, το πνεύμα της αντίστασης και του αγώνα για τα εθνικά και κοινωνικά δικαιώματά μας και γι αυτό καταδιώχθηκε ανελέητα και στον αγώνα αυτό θυσιάστηκαν τα καλύτερα παιδιά του ελληνικού λαού.

Όπως έγραφε ο Θουκυδίδης και  όπως μας δείχνει η καθημερινή εξέλιξη των πραγμάτων « Η ελεύθεροι θα είστε ή ήσυχοι και τα δύο μαζί δεν γίνονται». Είμαστε κατά της ησυχίας του καναπέ, της μοιρολατρίας, του πεσιμισμού. Πρέπει να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι αν θέλουμε την πατρίδα μας αν θέλουμε ανθρώπινη κοινωνία, αν θέλουμε τη λαϊκή κυριαρχία πρέπει πλέον να αγωνιστούμε ενωμένοι και συσπειρωμένοι για να τα κατακτήσουμε κι εμείς να δώσουμε πρώτοι το παράδειγμα.

Να προβάλλουμε το ΣΥΡΙΖΑ ως βάση, ως κορμό μιας κυβέρνησης κοινωνικής και εθνικής σωτηρίας βάσει ενός προγράμματος αριστερής κατεύθυνσης. Θεωρώ ότι το σύνθημα «Για κυβέρνηση της Αριστεράς» περιορίζει και συρρικνώνει τη συμπαράταξη με μεγάλες λαϊκές πλειοψηφίες που σ’ αυτή τη φάση είτε δεν αισθάνονται αριστεροί είτε έχουν υποκύψει στην τρομερή προπαγάνδα του συστήματος κατά της Αριστεράς. Δεν πρέπει να συγχέουμε τον τελικό στρατηγικό μας στόχο που είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία, με την παρούσα τακτική που έχει ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων και των μονοπωλίων που θα βοηθήσει να προχωρήσουν αλλαγές στην Ευρώπη. Ανατροπή στην Ελλάδα αλλαγή στην Ευρώπη λέγαμε πέρσι το καλοκαίρι και πάρα πολύ σωστά.

Υπάρχουν σήμερα στη χώρα και στο εξωτερικό εκατοντάδες και χιλιάδες έλληνες τίμιοι, ανιδιοτελείς, αγωνιστές που περιμένουν το κάλεσμα να δώσουν τις δυνάμεις τους για την Ελλάδα και το λαό της όπως γινόταν πάντα στις πιο κρίσιμες ιστορικές περιόδους μας. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής για το Σύνταγμα και τους θεσμούς  που αποτελείται από εκλεκτούς επιστήμονες από διάφορους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους. Μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να περιλαμβάνει ότι καλύτερο διαθέτει σήμερα ο ελληνισμός, η πρόοδος και η δημοκρατία και δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει ανεπιθύμητες κομματικές συνεργασίες.

Με το να επικαλούμαστε και να κλίνουμε τη λέξη αριστερά σε όλες τις πτώσεις απλώς ικανοποιούμε παρωχημένες επιθυμίες συναισθηματικού χαρακτήρα από τα πέτρινα χρόνια. 

Ήρθε η ώρα η αριστερά με εργαλείο το ΣΥΡΙΖΑ να μπει στη λεωφόρο της μεγάλης πολιτικής να συναντηθεί με μεγάλες λαϊκές πλειοψηφίες, να ενσταλάξει και στο πολιτικό υποσυνείδητο, ότι εάν κάποιοι πρόδωσαν τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει και μπορεί να δώσει νικηφόρα και ασυμβίβαστα αυτή τη μάχη.  

Προτείνω και ζητώ να τεθεί σε ψηφοφορία η πολιτική θέση ότι:

Το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ συγκροτεί  Επιτροπή εκπόνησης πολιτικού προγράμματος άμεσης διακυβέρνησης της χώρας που θα εφαρμόσει μια κυβέρνηση Εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να αγκαλιάσει την πιο πλατειά λαϊκή πλειοψηφία. 

Δημήτρης Σπάθας- μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΓΑΛΕΩ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)