13:47 | 15.04.2015

Αθλητισμός

Γ.Γ.Α.: Ανακοίνωση για την ετήσια επιχορήγηση

Ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό των επιχορηγήσεων σε Ομοσπονδίες, Στάδια και άλλους εποπτευόμενους φορείς εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενώ σήμερα προχώρησε και σε σχετικές διευκρινίσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ανακοινώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ότι όλοι οι εποπτευόμενοι και επιχορηγούμενοι φορείς, Εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες, διοικήσεις Εθνικών Σταδίων κλπ έχουν ενημερωθεί επίσημα από την 27η Μαρτίου για το ύψος της τακτικής ετήσιας επιχορήγησης του 2015, οι οποίες έχουν υπογραφεί από τον Υφυπουργό Αθλητισμού από την 17η Μαρτίου 2015.

Δυστυχώς, η αθλητική ηγεσία ήταν αναγκασμένη να κινηθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που ήδη είχε διαμορφωθεί και ψηφισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Συνολικά ο προϋπολογισμός για τον αθλητισμό που κληρονόμησε η νέα αθλητική ηγεσία είναι κατά 15,09 εκατ. ευρώ μειωμένος σε σχέση με το 2014.

Ειδικότερα όσον αφορά στον κωδικό των Μεταβιβαστικών Πληρωμών, από τον οποίο χρηματοδοτούνται Ομοσπονδίες και Στάδια, υποχρεωθήκαμε να περιορισθούμε στο συνολικό ποσό των 46.952.000 ευρώ, το οποίο είναι μειωμένο κατά 12,35 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2014.

Παρόλα αυτά, με αντικειμενικά και αναπτυξιακά κριτήρια κατανείμαμε την ετήσια επιχορήγηση στις Εθνικές ομοσπονδίες αυξάνοντάς την, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, σε σχέση με την πρώτη διαμόρφωση του 2014, με την υπόδειξη προς τους αποδέκτες ότι κατά προτεραιότητα θα εξοφλούνται οι μισθοδοσίες και οι ασφαλιστικές εισφορές. Από αυτήν η πρώτη δόση αφορά το 40% του συνόλου.

Αυξημένη επίσης είναι η χρηματοδότηση των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων λόγω των ιδιαίτερα εκρηκτικών αναγκών συντήρησης κι επισκευών, που συνοδεύτηκε με την δέσμευση ποσού της τάξης των 3000 ευρώ για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για τα ιατρεία των γηπέδων. Ειδικότερα το ΟΑΚΑ επιχορηγείται με επιπλέον ποσά τα οποία δεσμεύονται για το Εργαστήριο Ντόπινγκ και το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών.

Επιπλέον, επανήλθε η πίστωση των 2,6 εκατ. ευρώ για τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους, τα οποία παραλάβαμε περικομμένα κατά 50%.
Για δε το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ ζητήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η επιπλέον ενίσχυσή του λόγω της προολυμπιακής περιόδου και η διαμόρφωση του ετήσιου προϋπολογισμού του από 50 σε 200 χιλ ευρώ.

Η Γενική γραμματεία Αθλητισμού ήδη, με βάση τη δυνατότητα που παρέχουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει και δεύτερη αυξητική αναμόρφωση του προϋπολογισμού για τον αθλητισμό, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις επείγουσες ανάγκες των φορέων του και να κυμανθεί τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα.

Παράλληλα γίνεται αναμόρφωση και εξορθολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για αθλητικά έργα, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις περιφερειακές ανάγκες της χώρας συνολικά.

--------------------------------

Διευκρινίσεις

Ο προϋπολογισμός για το 2015 αποτελεί προϊόν της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και υπολείπεται κατά 12 εκατομμύρια ευρώ εκείνου του 2014, ενώ καταγγέλθηκε και καταψηφίσθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι τα χρήματα κατανεμήθηκαν από την Κυβέρνηση με αντικειμενικά και αναπτυξιακά κριτήρια, έτσι ώστε τα ποσά που λαμβάνουν οι περισσότερες αθλητικές Ομοσπονδίες να είναι αυξημένα, όπως και η χρηματοδότηση φορέων που υπολειτουργούσαν.

Η ΓΓΑ, τέλος, δίνει έμφαση στο γεγονός ότι για τον Μαζικό Αθλητισμό θα δαπανηθούν 2,6 εκ. ευρώ από 1,250 εκ. ευρώ, ενώ κάνει γνωστό ότι η αθλητική ηγεσία ενεργεί για να εξασφαλιστεί και δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]