to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:16 | 27.09.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Γ.Γ. Ισότητας: Δίκτυο υποστήριξης της κακοποιημένης γυναίκας πίσω από τη γραμμή SOS 15900

Ένας πενταψήφιος αριθμός, μια γραμμή SOS, το 15900. Το πρώτο βήμα για την κακοποιημένη γυναίκα – θύμα έμφυλης βίας – που θα βρει ένα ολόκληρο υποστηρικτικό δίκτυο με συμβουλευτικές δομές και ξενώνες φιλοξενίας με απόλυτη εχεμύθεια. «Παρέχουμε δωρεάν ψυχολογική και νομική στήριξη, αλλά και συμβουλευτική εργασίας για να μπορέσει να ξανασταθεί μια κακοποιημένη γυναίκα στα δικά της πόδια, με δυνατότητα και στη γυναίκα – πρόσφυγα να απευθυνθεί στις δομές μας» λέει στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα, η γενική γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα.


Ξεκαθαρίζοντας πως πίσω από την έμφυλη βία κρύβεται η αντίληψη πως«η γυναίκα είναι κατώτερη από τον άνδρα», η γενική γραμματέας Ισότητας τονίζει πως η γραμμή SOS 15900 λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο προκειμένου να δώσει τις πρώτες συμβουλές ή οδηγίες σε όποιον απευθυνθεί σ' αυτήν και να παραπέμψει στα συμβουλευτικά κέντρα που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

 
Στους 21 ξενώνες - που λειτουργούν σε ισάριθμους δήμους - μπορούν να φιλοξενηθούν γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους για ένα εξάμηνο. «Πολλές φορές μια γυναίκα παραπέμπεται σε ξενώνα που βρίσκεται σε άλλη πόλη, για λόγους ασφάλειας, γιατί συχνά ο άνδρας – θύτης τις ενοχλεί ακόμα και στον ξενώνα αν μάθει πού βρίσκεται. Τόσο στους ξενώνες, όσο και στις συμβουλευτικές δομές, υπάρχει ψυχολογική στήριξη, αλλά και νομική υποστήριξη σε επίπεδο συμβουλών αλλά και στο δικαστήριο, καθώς η γενική γραμματέας Ισότητας έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με δικηγορικούς συλλόγους για να παράσχουν δωρεάν βοήθεια. Υπάρχουν επίσης κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και παιδοψυχολόγοι».
 
Η Φωτεινή Κούβελα προαναγγέλει νομοσχέδιο – πιθανότατα τον Νοέμβριο – που θα προβλέπει ενίσχυση των δομών αυτών από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το 2020. «Έως τότε έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από προγράμματα ΕΣΠΑ», διευκρινίζει υπενθυμίζοντας πως «τα συγκεκριμένα προγράμματα έληγαν το 2015 και όταν αναλάβαμε πείσαμε τις περιφέρειες να αναλάβουν τις συμβουλευτικές δομές και τους δήμους να αναλάβουν τους ξενώνες φιλοξενίας των κακοποιημένων γυναικών. Ενισχύσαμε και τις δομές, ανοίγοντάς τις και στις γυναίκες – πρόσφυγες, ενώ παρέχουν πλέον και συμβουλευτική εργασίας.
 
Ωστόσο, διαπιστώνει πως «δεν είναι όλοι οι Δήμοι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε αυτό το έργο, κυρίως γιατί σε κάποιες περιπτώσεις δεν το θεωρούν προτεραιότητα». 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)