to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:27 | 14.12.2019

Πολιτική

Αποσύρεται μετά τις αντιδράσεις το κυβερνητικό πακέτο επιχορήγησης για έντυπα του μίσους όπως το «Μακελειό»

Αποσύρεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με την υπαγωγή δικαιούχων στο Πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις που ξεσήκωσε.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλεί τη Δευτέρα στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης τους εκπροσώπους των κομμάτων για θέματα Τύπου.

Σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει πως η απόφαση αποσύρεται, καλεί τη Δευτέρα τους εκπροσώπους των κομμάτων για θέματα Τύπου στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και αφήνει αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις αντιδράσεις του Λευτέρη Κρέτσου και του Αλέξη Χαρίτση.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε πως «με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του νυν Εκπροσώπου Τύπου και του πρώην αρμόδιου Υφυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας. Και αυτό γιατί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ' αριθμ. 338/12.12.2019) εφαρμόζει πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση (σχετ. άρθ. 51 του ν. 4609/2019/ΦΕΚ 67/Α' και παρ. 7 της υπ' αριθμ. 107/18.06.2019/ΦΕΚ 2355/Β' ΚΥΑ)".

Συμπλήρωσε πως "επειδή, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι «ξέχασαν» τι υπέγραψαν και αλλάζουν γνώμη για αυτό που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν" ανακαλείται η απόφαση.

Το πρόγραμμα της ενίσχυσης των εφημερίδων πανελλαδικής εμβέλειας που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπούσε στην υποστήριξη του δοκιμαζόμενου ελληνικού τύπου και στην ενίσχυση του πλουραλισμού στην ενημέρωση. Ωστόσο, έθετε μια σειρά βασικών κριτηρίων σύμφωνα με τα οποία οι αντίστοιχες εταιρείες όφειλαν να είναι συνεπείς απέναντι στο κράτος, τους εργαζόμενους και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπεις.

Αλ. Χαρίτσης: Προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο Πέτσας

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ότι δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να χρηματοδοτήσει το Μακελειό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφενός αποσύρει συνολικά το πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου και, αφετέρου, επιχειρεί να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα. Ωστόσο, τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα, όσα επικοινωνιακά τρικ κι αν σκαρφιστεί η κυβέρνηση της ΝΔ. (περισσότερα)

Η απόφαση και οι αντιδράσεις

Νωρίτερα, με υπουργική απόφαση, που υπέγραφαν ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό  και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας, εφημερίδες που σε σταθερή βάση παράγουν και αναπαράγουν χυδαίο και συχνά ρατσιστικό περιεχόμενο συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των επιχορηγήσεων του προγράμματος ενίσχυσης εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας.

Με 200.000 έκαστες επιχορηγούνται οι εφημερίδες Μακελειό και Ελεύθερη Ώρα

Η τροποποίηση σημείων του προγράμματος, ωστόσο, από την παρούσα κυβέρνηση, αφήνει παράθυρα να ενταχθούν σε αυτό έντυπα τα οποία δεν έχουν φροντίσει για την φορολογική τους ενημερότητα, δεν είναι συνεπείς απέναντι στους εργαζομένους τους, ενώ παράλληλα μπορούν να φιλοξενούν, όπως και κάνουν συχνά, ακραίο και ρατσιστικό περιεχόμενο.

Η σχετική απόφαση:

Αλ. Χαρίτσης: Άκρως προκλητική ενέργεια η παροχή δημόσιου χρήματος σε φυλλάδες μίσους

«Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να χρηματοδοτήσει το "Μακελειό" προσβάλλει κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαίου», σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης ΧαρίΛ. Κρέτσος: «Η κυβέρνηση επιδοτεί το Μακελειό και εφημερίδες χωρίς ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα» (περισσότερα)

Λ. Κρέτσος: Η κυβέρνηση επιδοτεί το Μακελειό και εφημερίδες χωρίς ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα

Σε σχετική δήλωσή του ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος αναφέρει σχετικά με την περίπτωση του «Μακελειού»:

«Η χθεσινή υπουργική απόφαση, που υπογράφουν ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Σ. Πέτσας, προβλέπει ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα ενισχύσουν οικονομικά όχι μόνο το Μακελειό, αλλά και εφημερίδες για τις οποίες δεν έχει εξακριβωθεί από τις αρμόδιες αρχές αν πληρώνουν τους εργαζόμενους, όπως απαιτούν οι κείμενες διατάξεις του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους δίνονται χρήματα από τα ταμεία του δημοσίου ως επιχορήγηση, και οι επιχειρήσεις που επιχορηγούνται δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, προϋπόθεση που εξασφαλίζει πρωτίστως τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Αφού  τροποποίησαν την αρχική Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας και αύξησαν το ποσό της ενίσχυσης για να χωράνε όλοι, τώρα παρακάμπτουν και βασικές διατάξεις της νομοθεσίας, όπως το άρθρο 4 της απόφασης, το οποίο αναφέρει ρητά ότι η ύλη των εφημερίδων που δικαιούνται επιδότησης πρέπει να μην θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ανεξαρτήτως του περιεχομένου της εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης, αναρωτιέται ο κάθε πολίτης, με ποια δημοκρατική αντίληψη και με ποια ευαισθησία απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αποφάσισε η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη να  χαρίσει χρήματα των φορολογουμένων σε μια εφημερίδα, όπως το Μακελειό;

Με ποια επίσης λογική και ποιο αίσθημα δικαιοσύνης, μια εφημερίδα που απασχολεί έναν εργαζόμενο θα εισπράξει το ίδιο ανώτατο ποσό των 200.000 με μια εφημερίδα που απασχολεί 300 εργαζόμενους, ενώ μια εφημερίδα με 4 εργαζόμενους θα λάβει 36.000; Δεν διάβασαν τί υπέγραψαν; Οφείλουν εξηγήσεις.

Προφανώς έχουμε να κάνουμε με άλλο ένα δείγμα διασπάθισης των χρημάτων του ελληνικού λαού σε παροχές ταξικά μεροληπτικές, άδικες και ρουσφετολογικές. Αφού την ώρα που η κυβέρνηση της Δεξιάς ακρωτηριάζει το κοινωνικό μέρισμα, καταργεί  τη 13η σύνταξη, και αυξάνει ασφαλιστικές εισφορές, χαρίζει «δώρα» στη διαπλοκή, ασυλία στους τραπεζίτες, και τώρα χρηματοδοτεί «εκδότες μπαταχτσήδες», όπως και τον γνωστό Χίο, για την «προσφορά» του στην ελευθεροτυπία και στη δημοκρατία.

Αν αυτό δεν είναι ντροπή, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους».

Τα εξώφυλλα του μίσους προκαλούν την οργή κάθε δημοκρατικού πολίτη

Ενδεικτικά, μερικά εξώφυλλα της «Ελεύθερης Ώρας»:

Ενδεικτικά, μερικά πρωτοσέλιδα από το «Μακελειό»:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)