to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:52 | 05.06.2015

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Γερμανοί αλληλέγγυοι διαδηλώνουν και στέλνουν ηχηρό μήνυμα για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Διαδήλωση και πορεία από το Σύνταγμα προς τη γερμανική πρεσβεία την Παρασκευή από τη γερμανική ακτιβιστική «Ομάδα Εργασίας ΑΚ ΔΙΣΤΟΜΟ»


Διαδήλωση και πορεία από το Σύνταγμα προς την Γερμανική Πρεσβεία θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή η γερμανική ακτιβιστική «Ομάδα Εργασίας ΑΚ ΔΙΣΤΟΜΟ» προερχόμενη από το Αμβούργο, η οποία με αφορμή την 71η επέτειο της Σφαγής του Διστόμου στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην γερμανική κυβέρνηση για την αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού στην Ελλάδα. Με ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών Γερμανίας στην Ελλάδα καλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

«Τα ναζιστικά εγκλήματα δε συγχωρούνται - να θυμόμαστε την αντιφασιστική αντίσταση!» και «Κοινός είναι ο αγώνας ενάντια στο φασισμό που σηκώνει πάλι κεφάλι στην Ευρώπη!» είναι το μήνυμα που οι αλληλέγγυοι στην Ελλάδα Γερμανοί πολίτες θέλουν να στείλουν στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο καθώς η ομάδα των Γερμανών έχει έρθει στην Ελλάδα και στο παρελθόν προκειμένου να τιμήσει τα θύματα του Διστόμου και για να διαδηλώσει στο θέμα των γερμανικών οφειλών.

Σύμφωνα με το κάλεσμά τους "η ναζιστική Γερμανία προκάλεσε στα δώδεκα χρόνια πιο πολύ κακό από ό,τι θα μπορούσε ποτέ σε εβδομήντα χρόνια να επανορθώσει. Μόνο ένα ελάχιστο μέρος του ποσού των πολεμικών αποζημιώσεων που καθορίστηκε στη Διάσκεψη των Παρισίων για τις Πολεμικές Επανορθώσεις το 1946 έχει καταβληθεί στις χώρες που κατακτήθηκαν και λεηλατήθηκαν στο Β'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας που είναι και νομικά η διάδοχος χώρα του φασιστικού Γερμανικού Ράιχ δεν είχε και δεν έχει τη θέληση να πληρώσει. Ο υπουργός Εξωτερικών Φ. Στάινμάιερ χαρακτήρισε τον Απρίλιο 2015 τη συζήτηση για τις πολεμικές επανορθώσεις «πολιτικά επικίνδυνη» και το ζήτημα των αποζημιώσεων «λήξαν». Πολιτικά μια αισχρή θέση με την οποία η Γερμανία προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της και νομικά αβάσιμη.

Το Α.Κ.Δίστομο θα πάρει και φέτος μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης που γίνονται στα πλαίσια της 71ης επετείου της σφαγής του Διστόμου. Στις 10 Ιούνη του 1944 σφαγιάσθηκαν κυριολεκτικά 218 άνθρωποι στο Δίστομο από μονάδα Αστυνομικής Μεραρχίας των Ες Ες. Οι υπεύθυνοι του εγκλήματος δεν δικάστηκαν ποτέ. Οι αποζημιώσεις για τα θύματα που ανέρχονται στα 28 εκατομμύρια ευρώ, μετά και από την αμετάκλητη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου, το 2000, δεν έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα από τη Γερμανία. Το Α.Κ. Δίστομο απαιτεί να δωθούν αμέσως οι αποζημιώσεις στους επιζώντες και τους συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου και ακόμη να αποζημιωθούν όλα τα θύματα του ναζισμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)