to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γερμανικό δημοσίευμα για την αναξιοποίητη έρευνα στην Ελλάδα

Στο δημοσίευμα τονίζεται μεταξύ άλλων, το εξής: «Το ότι αυτά τα ιδρύματα συγκαταλέγονται στην ευρωπαϊκή κορυφή είναι σχεδόν άγνωστο έξω από τους επιστημονικούς κύκλους» .


Δημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για το αναξιοποίητο κεφάλαιο της έρευνας στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος Μίχαελ Μάρτενς κάνει ειδική αναφορά στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος». Όπως επισημαίνει, «το αποτελούμενο στο μεταξύ από οκτώ ινστιτούτα κέντρο συγκαταλέγεται σε πολλούς ερευνητικούς κλάδους στα κορυφαία ιδρύματα της ΕΕ». Εκτός του Δημόκριτου γίνεται αναφορά και στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη.

Στο δημοσίευμα τονίζεται το εξής: «Το ότι αυτά τα ιδρύματα συγκαταλέγονται στην ευρωπαϊκή κορυφή είναι σχεδόν άγνωστο έξω από τους επιστημονικούς κύκλους. Ωστόσο ειδικά αυτά τα ινστιτούτα θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, λέει ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής έρευνας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου. ‘Η Ελλάδα δεν θα σταθεί ξανά στα πόδια της μόνο με περικοπές των δημόσιων δαπανών και των μισθών’ διαπιστώνει ο Κρητικός».

Ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος εκτιμά ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη των κλάδων του τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας δεν αρκούν. Όπως διευκρινίζει, η χώρα πρέπει να δώσει έμφαση στην παραγωγικότητα. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να προσφέρει περισσότερα από ελιές και κρεβάτια ξενοδοχείων», τονίζοντας την ανάγκη στενότερης σύνδεσης της έρευνας με την αγορά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)