to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γερμανική εσωστρέφεια

Η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, συγκυριακή και οφειλόμενη στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου, δεν θα άξιζε σχολιασμού αν δεν έδινε για πολλοστή φορά την ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η εμμονή του Βερολίνου στην εσωστρέφεια και στην άρνηση ανάληψης ηγετικών ευθυνών στην ΕΕ-Ευρωζώνη


Η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, συγκυριακή και οφειλόμενη στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου, δεν θα άξιζε σχολιασμού αν δεν έδινε για πολλοστή φορά την ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η εμμονή του Βερολίνου στην εσωστρέφεια και στην άρνηση ανάληψης ηγετικών ευθυνών στην ΕΕ-Ευρωζώνη.

Δεν πρόλαβαν να δημοσιευθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και πυροδοτήθηκε μια ομοβροντία δηλώσεων και παρεμβάσεων στη Γερμανία που ζητούν τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και άνοδο των επιτοκίων, μια πίεση προς τον Ντράγκι να ανατρέψει την απόφαση του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης να παρατείνει το πρόγραμμα και μετά τον Μάρτιο. Αν κάποιοι συντηρούσαν αυταπάτες, όπως το κύριο άρθρο των «Financial Times» της Τρίτης (3/1), ότι η εκλογή Τραμπ, το Brexit και η αβεβαιότητα στη Γαλλία δίνουν ηγετικό ρόλο στη Μέρκελ τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο προσγειώνονται απότομα.

Τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι αδιανόητο οποιοδήποτε βήμα από το Βερολίνο που θα βοηθούσε στην ανάσχεση του κύματος αντισυστημικού λαϊκισμού στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Ο Ομπάμα, αριστοτέχνης στην επικοινωνιακή διαχείριση, στην επίσκεψή του στη Γερμανία έστησε ένα σκηνικό άτυπης μεταβίβασης παγκόσμιων ευθυνών στην καγκελάριο. Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν διατηρεί αυταπάτες για παγκόσμιο ρόλο από μια χώρα που όταν ξέσπασε η κρίση στην Ευρωζώνη, την άνοιξη του 2010, τράβηξε χειρόφρενο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αλληλεγγύη.

Είναι προφανές ότι η ομοβροντία σχολίων περί ηγετικού ρόλου από το Βερολίνο που ακολούθησε την επίσκεψη Ομπάμα είναι επί της ουσίας μια καλά συγκεκαλυμμένη πίεση προς τη Γερμανία να αντιληφθεί την ανάληψη ηγετικής ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ευθύνης όχι ως επισφάλεια, όπως κάνει μέχρι σήμερα, αλλά ως επικερδή για τα καλώς νοούμενα συμφέροντά της επένδυση αλλά και ως μια ούτως ή άλλως μονόδρομη επιλογή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)