to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:51 | 20.09.2021

Διεθνή

Γερμανικές εκλογές: Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έτοιμοι να συγκυβερνήσουν - Τι γίνεται με τον «κόκκινο-κόκκινο-πράσινο» συνασπισμό

Κατά την διάρκεια του τρίτου και τελευταίου debate στην Γερμανία, το οποίο μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος με το SPD, Όλαφ Σόλτς και η πρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ συμφώνησαν στα περισσότερα ζητήματα εναντίον του συντηρητικού Άρμιν Λάσετ των Χριστιανοδημοκρατών. Ωστόσο, η πολιτική που θα ακολουθηθεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμερίστηκε ξανά από την συζήτηση.


Το τελευταίο debate, που μεταδόθηκε από την Γερμανική τηλεόραση είχε σκοπό να βοηθήσει τους αναποφάσιστους πολίτες να επιλέξουν τι θα ψηφίσουν στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θεωρήθηκε αναγκαίο, καθώς το 40% των πολιτών που ρωτήθηκαν, σε δημοσκοπήσεις, απάντησαν ότι θα ψηφίσουν, αλλά δεν ξέρουν ακόμη ποιόν. Στις δημοσκοπήσεις το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD προηγείται, έναντι των Χριστιανοδημοκρατικών που κάνουν ρεκόρ σε χαμηλά ποσοστά, ενώ τρίτοι έρχονται οι Πράσινοι.

«Εάν έχω καταλάβει σωστά, το κόμμα της κυρίας Μπέρμποκ και το κόμμα μου, κάνουν πανομοιότυπες προτάσεις» είπε ο Όλαφ Σόλτς, σχετικά με την οικονομική ανισότητα. Όντως, οι δύο υποψήφιοι ανέφεραν ότι πρέπει να αυξηθεί η φορολογία στους πολίτες με υψηλές αμοιβές, ενώ ο Άρμιν Λάσετ σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα άφηνε τις μικρότερες επιχειρήσεις να ανακάμψουν από αυτά που έχασαν μέσα στην πανδημία.

Επιπλέον, οι Σόλτς και Μπέρμποκ συμφώνησαν ότι πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ενώ συνεργάστηκαν για να απορρίψουν το αντεπιχείρημα του Λάσετ ότι τα εργατικά σωματεία πρέπει να διαπραγματεύονται τους μισθούς. «Κύριε Λάσετ αυτή είναι η διαφορά μας. Εγώ δεν το κάνω αυτό επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Έχω απαιτήσει αυτές τις αλλαγές εδώ και χρόνια» είπε ο Σόλτς. «Για μένα έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια των πολιτών και νομίζω ότι αυτό είναι που μας διαφοροποιεί σε αυτό το ζήτημα» πρόσθεσε ο Σόλτς.

Μετά το τέλος του debate το 42% των πολιτών έκριναν ότι ο Σόλτς ήταν ο νικητής της διαμάχης, με τους Λάσετ και Μπέρμποκ να έχουν από 15%, περίπου, ο καθένας. Αυτή είναι η τρίτη διαδοχική επικράτηση του Σόλτς σε debate βάσει των δημοσκοπήσεων που έγιναν σε πολίτες για τις ισάριθμες τηλεδιαμάχες.

-

Τα σενάρια συγκυβέρνησης και οι κοινές θέσεις

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Euractiv, η αρμονία των απόψεων του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των Πρασίνων, ίσως ήταν και μία έκφραση προτίμησης για συγκυβέρνηση. Εξάλλου, ο Σόλτς ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλω να αποκρύψω το γεγονός ότι θα προτιμούσα να συγκυβερνήσω με τους Πράσινους», ωστόσο είπε ότι είναι ανοιχτός σε συζητήσεις και για άλλες συγκυβερνήσεις.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις το Σοδιαλδημοκρατικό κόμμα σε συνεργασία με τους Πράσινους δεν συγκεντρώνουν τα απαραίτητα ποσοστά για να κάνουν κυβέρνηση πλειοψηφίας και θα χρειαστούν και τρίτο κόμμα. Οι επιλογές τους είναι ή το αριστερό κόμμα Die Linke ή το φιλικό προς τις επιχειρήσεις, φιλελεύθερο FDP.

Ο Λάσετ, συνεχίζοντας την στρατηγική του από τότε που πήρε το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ο Σόλτς, μίλησε ενάντια σε μία πιθανή συγκυβέρνηση SPD- Πρασίνων - Die Linke. «Αυτές οι εκλογές είναι ένα σταυροδρόμι μεταξύ μίας “κόκκινης - κόκκινης - πράσινης” συμμαχίας και ενός κόμματος του κέντρου» είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας να τονίσει τον κατά τη γνώμη του «επικίνδυνο» αριστερό χαρακτήρα που θα έχει αυτή η συγκυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι είναι εφικτό να γίνει συγκυβέρνηση και με τους Χριστιανοδημοκράτες να είναι μέρος αυτής, ωστόσο Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δεν έδειξαν διάθεση συμμαχίας με το συντηρητικό κόμμα. «Μετά από 16 χρόνια πολλοί ψηφοφόροι θέλουν να δουν τους Χριστιανοδημοκράτες να πηγαίνουν στην αντιπολίτευση» τόνισε ο Σόλτς, ενώ και η Μπέρμποκ έκανε παρόμοια επισήμανση.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, η Μπέρμποκ προσπάθησε να διαφοροποιήσει τις απόψεις της από τους Σοσιαλδημοκράτες, καθώς είναι και οι κεντρικές θέσεις του κόμματος της. «Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι κυβέρνηση για το κλίμα» είπε, παρουσιάζοντας τους Πράσινους ως τους μόνους έτοιμους για κάτι τέτοιο. Από την πλευρά της, η Μπέρμποκ τόνισε ότι και οι δύο άλλοι υποψήφιοι δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο, καθώς φαίνονται αφοσιωμένοι να αποσύρουν τον άνθρακα το 2038, όπως έχει δεσμευτεί η τωρινή κυβέρνηση.

-

Εσωστρέφεια: Κανένας από τους συντονιστές δεν έκανε ερωτήσεις για την πολιτική της ΕΕ

Στη συζήτηση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής ήταν και από τις λίγες φορές που έγινε αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς κανένας από τους συντονιστές δεν έκανε ερωτήσεις για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Λάσετ τάχθηκε κατά της απαγόρευσης των κινητήρων καύσης, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές απαγόρευσης εμποδίζουν την καινοτομία. Η Μπέρμποκ απάντησε ότι και η ομογάλακτη συνάδελφός του Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πρότεινε σταδιακή κατάργηση τους από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία δεύτερη αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε κατά την διάρκεια της συζήτησης για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας που ήταν και ένα από τα βασικά πράγματα στην ατζέντα του Λάσετ. «Ως καγκελάριος θα έδινα μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην εσωτερική ασφάλεια της χώρας» είπε ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεργαστεί σε μεγάλο βαθμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την G7 για αυτό το θέμα. 

Τέλος, οι υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα ο ένας στον άλλον, με τους Λάσετ και Μπέρμποκ να ρωτούν τον τωρινό Υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, Όλαφ Σόλτς, αν έκανε αρκετά για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες, με τον ίδιο να απαντά ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, είχε αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» χρημάτων, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό για την χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

-

Όλαφ Σολτς: Δεν επαναπαυόμαστε λόγω των δημοσκοπήσεων

Ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία στο προπύργιο των Χριστιανοδημοκρατών, το κρατίδιο της Βάδης –Βυρτεμβέργης, λίγες μόνο μέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Ο Σολτς προειδοποίησε να μην υπάρξει επανάπαυση λόγω του γεγονότος ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται το SPD. «Το σύνθημά μας είναι: Δεν επαναπαυόμαστε λόγω των θετικών για μας δημοσκοπήσεων. Πατάμε γερά στο έδαφος. Όποιος με θέλει για καγκελάριο πρέπει επίσης να ψηφίσει το SPD», τόνισε.

Αργά το απόγευμα στο Έσλινγκεν, τόνισε ξανά στους δημοσιογράφους ότι υπό τη διεύθυνσή του η μονάδα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχει διευρυνθεί και είναι τεχνικά καλύτερα εξοπλισμένη, απαντώντας έτσι στις επικρίσεις των πολιτικών του αντιπάλων ότι δεν έπραξε τα δέοντα.

Και στις δύο προεκλογικές του ομιλίες στην Βάδη-Βυρτεμβέργη ο Σολτς επέκρινε Χριστιανοδημοκράτες και Χρισταινοκοιωνιστές (CDU/CSU) ότι θέλουν να μειώσουν τους φόρους των υψηλόμισθων και όσων κερδίζουν πολλά. «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί, δεν είναι αλληλέγγυο και είναι εντελώς αναχρονιστικό», είπε.

Ο Σολτς απάντησε επίσης σε ερωτήσεις δύο εντεκάχρονων παιδιών, το ένα εκ των οποίων, ο Ντάβιντ, τον ρώτησε αν στενοχωριέται όταν διαβάζει ή ακούει κάτι κακό για τον εαυτό του. «Άλλοτε ναι, άλλοτε όχι. Όταν με κριτικάρουν για παράδειγμα στις ειδήσεις, προσπαθώ πάντα να φανταστώ ότι το κάνει (καλοπροαίρετα) ένας φίλος ή συνάδελφος. Τότε μπορείς να το αντιμετωπίσεις καλύτερα», απάντησε.

Απαγορεύτηκε η αφίσα νεοναζιστικού κόμματος «Κρεμάστε τους Πράσινους» στη Βαυαρία 

Το μικρό νεοναζιστικό κόμμα «Τρίτος Δρόμος» (III. Weg) πρέπει να απομακρύνει τις στρεφόμενες κατά του κόμματος των Πρασίνων αφίσες με την επιγραφή «Κρεμάστε τους Πράσινους» στην Βαυαρία, σύμφωνα με δικαστική απόφαση. Προς το παρόν, του επιτρέπεται όμως να τις διατηρήσει στη Σαξονία.

Σε αντίθεση με τη Σαξονία στη Βαυαρία απαγορεύτηκαν οι αφίσες "Κρεμάστε τους Πράσινους" του ακροδεξιού κόμματος «Τρίτος Δρόμος» (III. Weg), ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Πρωτοδικέιου του Μονάχου.

Το Δικαστήριο αιτιολόγησε την απόφασή του με το επιχείρημα ότι η η λέξη «κρεμάστε» γίνεται γενικά κατανοητή σαν προτροπή να κρεμαστεί κάποιος, να θανατωθεί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ή να τον τραυματισθεί σοβαρά σωματικά. Με την προτροπή αυτή προσβάλλεται το γενικό δικαίωμα στην προσωπικότητα των αιτούντων, δήλωσε εκπρόσωπος του Δικαστηρίου. Ο τρίτος δρόμος (III. Weg) έχει μόνο μερικές εκατοντάδες μέλη. Το κόμμα κατεβαίνει στις ομοσπονδιακές εκλογές μόνο στη Βαυαρία και τη Σαξονία.

Ο διευθυντής των Πρασίνων στη ομοσπονδιακό κοινοβούλιο Bundestag, Μιχαελ Κέλνερ, δήλωσε αναφερόμενος την απόφαση: «Όποιος κρεμά αφίσες με απειλές για θάνατο χλευάζει τη δημοκρατία μας. Μια τέτοιου είδους προεκλογική εκστρατεία δηλητηριάζει την πολιτική κουλτούρα, οδηγεί σε βαρβαρότητα και αποθαρρύνει τους πολίτες να δραστηριοποιηθούν πολιτικά ενεργοί».

Η βαυαρική αστυνομία είχε κατεβάσει ήδη πριν την απόφαση τις αφίσες του νεοναζιστικού κόμματος. Το υπουργείο Εσωτερικών της κρατιδίου της Βαυαρίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αστυνομικές Αρχές έλαβαν εντολή να το πράξουν επειδή υπήρχε η βάσιμη υποψία για δημόσια υποκίνηση ποινικών αδικημάτων.

Στο Τσβίκαου της Σαξονίας, η διαμάχη για τις αφίσες συνεχίζεται ακόμη. Η ίδια η πόλη είχε βέβαια διατάξει να τις κατεβάσουν, αλλά το διοικητικό δικαστήριο της πόλης Κέμνιτς στο οποίο προσέφυγαν οι Πράσινοι αποφάσισε ότι οι αφίσες θα μπορούσαν να αναρτώνται, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από τις προεκλογικές αφίσες των Πρασίνων. Κατά της απόφασης αυτής η πόλη έχει προσφύγει στο Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο του Μπάουτσεν.

Πηγή: ΑΜΠΕ, tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)