to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:08 | 26.02.2014

Κοινωνία

Γερμανικές αποζημιώσεις: Το ζήτημα έχει ρυθμιστεί επαναλαμβάνει το Βερολίνο

Με αφορμή το αίτημα για αποζημιώσεις από την Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης


Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε σήμερα κάθε πιθανότητα να καταβάλει αποζημιώσεις στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, ωστόσο πρότεινε οι δύο πλευρές να συνεργαστούν σε κοινά σχέδια, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Γερμανίας ζητώντας "ηθική δικαίωση" αλλά και την επιστροφή των λύτρων που είχαν καταβληθεί το 1943 για την απελευθέρωση των χιλιάδων Εβραίων που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστικά έργα από τους Ναζί.

"Περίπου 10.000 άνδρες υποχρεώθηκαν να εργαστούν για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων σε όλη τη χώρα", σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιέλ.

Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι είχε επαφές με την Αθήνα και με την εβραϊκή κοινότητα για το θέμα αυτό, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.

"Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο", είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει ρυθμιστεί από το 1945.

"Η γερμανική κυβέρνηση υπογράμμιζε ανέκαθεν ότι έχουμε πλήρη συνείδηση των ιστορικών ευθυνών της Γερμανίας για τα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου", είπε ο εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ωστόσο "στις σχέσεις μας με την Ελλάδα, πιο σημαντικά είναι τα θέματα που αφορούν το μέλλον", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σέφερ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι το Βερολίνο πρότεινε "μελλοντικά σχέδια με την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης", χωρίς να προσδιορίσει ποια είναι αυτά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)