to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:25 | 07.03.2014

πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική

Γερμανικά ΜΜΕ: «Ο Γκάουκ απορρίπτει το αίτημα για επανορθώσεις»

Σχεδόν όλες γερμανικές εφημερίδες καλύπτουν την επίσκεψη του γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ στην Αθήνα, με δημοσιεύματα που εστιάζουν στο ζήτημα των επανορθώσεων προς την Ελλάδα


Διαβάστε σχετικά: Συνάντηση Α.Τσίπρα και Μ.Γλέζου με τον γερμανό Πρόεδρο Γ. Γκάουκ με φόντο τις γερμανικές αποζημιώσεις (βίντεο) // Ούτε μια «συγγνώμη» μέχρι σήμερα από τη Γερμανία στην Ελλάδα, επισημαίνει Γερμανός ιστορικός // Μ. Γλέζος: Το χρέος της Γερμανίας είναι καταλογισμένο και καταγραμμένο // Die Welt: Ρεπορτάζ με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου στην Ελλάδα και τις δηλώσεις του Μανώλη Γλεζου

«Ο Γκάουκ απορρίπτει το αίτημα της Αθήνας για επανορθώσεις» (Frankfurter Allgemeine Zeitung), και «Αποφασιστικά φιλικός» (Süddeutsche Zeitung) είναι χαρακτηριστικοί τίτλοι άρθρων που συνοψίζουν σε λίγες μόνο λέξεις τη στάση της Γερμανίας στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων.

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Είναι γεγονός ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να ζει με την ιστορία του ναζιστικού παρελθόντος και τα θηριώδη εγκλήματά του. Ιδιαίτερα ζωντανό είναι το παρελθόν αυτό στις σχέσεις με την Ελλάδα. Οι περισσότεροι Γερμανοί δεν γνωρίζουν τι συνέβη κατά τη διάρκεια της κατοχής: μαζικές εκτελέσεις, διωγμοί, στέρηση δικαιωμάτων. Στην Ελλάδα ο τρόμος της εποχής εκείνης παραμένει ζωντανός και πουθενά αλλού η επιθυμία για καταβολή επανορθώσεων δεν αποτελεί τόσο κορυφαίο πολιτικό ζήτημα όσο στην Ελλάδα. Για να κατευνάσει τα πνεύματα δεν ήταν αρκετό ότι ο πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ βρήκε τα σωστά λόγια στην ομιλία του. Πόσο μάλλον επειδή αναγκάστηκε να απορρίψει τις ελληνικές οικονομικές αξιώσεις. Ως προς το διεθνές δίκαιο η στάση αυτή είναι ορθή» συνεχίζει η εφημερίδα. «Η ψυχρή αδιαφορία απέναντι στους Έλληνες και την επιθυμία τους για επανορθώσεις έχει μακρά ιστορία. Ίσως να είναι εφικτή μια στήριξη των τελευταίων επιζώντων-θυμάτων των ναζί σε εθελοντική βάση. Για την αρχή θα βοηθούσε πολύ αν κάποιοι Γερμανοί δεν αντιμετώπιζαν με υπεροψία την Ελλάδα και την οικονομική κρίση».

Τα κράτη δεν φέρνουν ευθύνη στο διηνεκές

«Κανείς δεν αμφισβητεί όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής» σημειώνει η εφημερίδα Die Welt. «Η απόρριψη διαπραγματεύσεων με αντικείμενο τις επανορθώσεις είναι ωστόσο σωστή. Το σύγχρονο Διεθνές Δίκαιο χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από το πνεύμα ότι τα κράτη δεν φέρουν ευθύνη στο διηνεκές. Νέες διεκδικήσεις δρουν στη διεθνή πολιτική σαν ωρολογιακοί μηχανισμοί. Ολόκληρη η ιστορία της αποικιοκρατίας ή ακόμα και ο πόλεμος στο Βιετνάμ θα μπορούσε να τεθεί επί τάπητος» καταλήγει η Die Welt.

Αναρμόδιος ο Γιόαχιμ Γκάουκ

Η Neue Osnabrücker Zeitung γράφει για την επίσκεψη του γερμανού προέδρου στην Ελλάδα: «Ο Γιόαχιμ Γκάουκ απέρριψε το αίτημα για επανορθώσεις τονίζοντας ότι ως πρόεδρος της Γερμανίας είναι αναρμόδιος. Την ίδια στιγμή, όμως, παραδέχθηκε την ιστορική ενοχή για τις θηριωδίες σε βάρος του άμαχου πιθανού. Το να πράξει και τα δύο ταυτόχρονα έμοιαζε με σχοινοβασία. Ο Γιόαχιμ Γκάουκ το πέτυχε, επειδή βρήκε τα κατάλληλα λόγια».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)