to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:26 | 08.08.2015

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή

Γερμανία: Προς την αποποινικοποίηση της κάνναβης;

Στο Βερολίνο διοργανώνεται την Κυριακή «Η παρέλαση κάνναβης». Η πίεση προς τους πολιτικούς αυξάνεται. Η έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική φαντάζει για πολλούς πως έχει αποτύχει.


Για 19η φορά από το 1997 διοργανώνεται στο Βερολίνο ένα φεστιβάλ «για τη νομιμοποίηση της κάνναβης ως φάρμακο και απόλαυση στη Γερμανία». Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μιλούν για την αποτυχία της κατασταλτικής πολιτικής που απαγορεύει της χρήση των ναρκωτικών ουσιών.

Στις Η.Π.Α. σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες η κάνναβη είναι διαθέσιμη ως φαρμακευτικό μέσο. Η Ουρουγουάη είναι «πρωτοπόρα» καθώς έχει χαράξει έναν ολοκληρωμένο δρόμο από την καλλιέργεια μέχρι την κατανάλωση της κάνναβης. Ακόμη και ο πρώην Γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν σε ομιλία του το Σεπτέμβριο του 2014 τάχθηκε υπέρ μίας πιο φιλελεύθερης πολιτικής σε ότι αφορά τα ναρκωτικά, σε ένα πλαίσιο που θα προηγείται η υγεία και όχι η ποινική δίωξη των χρηστών. Επίσης, στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Τσεχία παύθηκε η δίωξη της χρήσης των ναρκωτικών, ενώ στην Ολλανδία κάνουν θραύση εδώ και χρόνια τα γνωστά «coffee shops», όπου είναι διαθέσιμα «μαλακά» ναρκωτικά.


Θέμα συζήτησης η νομιμοποίηση ανάμεσα στα γερμανικά κόμματα

Το συνέδριο του FDP υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης

Το συνέδριο του FDP υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης

Στα μέσα Μαΐου το συνέδριο του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) αποφάσισε κατά πλειοψηφία υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης. Στα μέσα Ιουλίου ο προερχόμενος από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) δήμαρχος της Βρέμης Κάρστεν Ζίλινγκ, ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός ενός ομόσπονδου κρατιδίου που μίλησε ξεκάθαρα για την αποποινικοποίηση και είχε την υποστήριξη των πρασίνων της Βάδης-Βυτεμβέργης.

Στην πλευρά όμως των χριστιανοκοινωνιστών (CSU) υπάρχει έντονη διαφοροποίηση με την υπεύθυνη του κόμματος για την πολιτική των ναρκωτικών Μαρλέν Μόρτλερ να είναι σφοδρά αντίθετη σε τέτοιες προσπάθειες: «Η κάνναβη είναι μία μεθυστική ουσία, η κατάχρηση της οποίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία. Μία γενικευμένη νομιμοποίηση θα έστελνε ένα λάθος σήμα και δε θα μείωνε την κατανάλωση. Τα ρίσκα είναι πολύ μεγάλα».

Νομικοί προβληματισμοί

«Τάσσομαι υπέρ της ελευθερίας, όχι στην καταστολή, ναι στην πρόληψη» υποστηρίζει μιλώντας στην Deutsche Welle o Γιόακιμ Πφάϊφερ βουλευτής του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) συνεχίζοντας: «Πιστεύω πως υπάρχουν επιχειρήματα κατά της έως τώρα εφαρμοζόμενης πολιτικής». Ο κεντροδεξιός βουλευτής εκφράζει μία μειοψηφία στο κόμμα του και βρίσκει συμπαραστάτες στις απόψεις του το κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας, τονίζοντας ότι δαπανώνται γύρω στα 2 δις. το χρόνο για την ποινική δίωξη της χρήσης. «Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ¼ αυτού του ποσού για την εφαρμογή μίας προληπτικής πολιτικής για την κάνναβη και να υπάρξουν ταυτόχρονα και νέα φορολογικά έσοδα», πιστεύει ο κος Πφάϊφερ.

Στο Κολοράντο των Η.Π.Α. η χρήση μαριχαουάνας έχει αποποινικοποιηθεί για φαρμακευτικούς σκοπούς

Στο Κολοράντο των Η.Π.Α. η χρήση μαριχαουάνας έχει αποποινικοποιηθεί για φαρμακευτικούς σκοπούς

Σύμφωνα με τον καθηγητή ποινικού δικαίου Λόρενζ Μπόλινγκερ η ποινική δίωξη «δεν είναι το σωστό μέσο». Σε καμία περίπτωση δεν αρνείται ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων υγείας αλλά πιστεύει πως «αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν σωστά μόνο στο πλαίσιο ενός στοχευμένου συστήματος υγείας».

Παρόμοια συζήτηση έχει αναπτυχθεί και στην Ελλάδα με ανάλογα φεστιβάλ για την αποποινικοποίηση των «μαλακών ναρκωτικών» να διεξάγονται τα τελευταία χρόνια. Μετά την «1η Γιορτή Κάναβης» το Μάιο στην Αθήνα, ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (IAΣ) εκφράστηκε κατά της νομιμοποίησης των ψυχότροπων ουσιών, όπως η κάνναβη, επειδή η εύκολή πρόσβαση θα αυξήσει την κατανάλωση της, κάτι που ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, εξέφρασε την αντίθεσή του, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αλλάξει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με το ποινικό κομμάτι της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του περιοδικού Stern το 37% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης, ενώ τον πέρυσι αυτό είχε ανέλθει στο 30%.


Ματίας Χάιν/Διογένης Δημητρακόπουλος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)