to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:07 | 14.09.2020

Διεθνή

Γερμανία: Προαναγγέλλει επισήμως την υποδοχή και άλλων προσφύγων από τον καταυλισμό της Μόριας

Εκτός από τους 150 ασυνόδευτους ανηλίκους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτίθεται να δεχτεί και άλλους πρόσφυγες από τον κατεστραμμένο καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ προανήγγειλε σήμερα στο Βερολίνο ότι «η Γερμανία θα συμβάλει ουσιαστικά στο θέμα αυτό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συζητά αυτή τη στιγμή τις λεπτομέρειες. Ιδίως θα αφορά οικογένειες με παιδιά. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι για πρόβλημα το οποίο αφορά μόνο την Ελλάδα ή τη Γερμανία. Από αυτήν την άποψη, είναι απαραίτητη μια κοινή μεταναστευτική/προσφυγική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) επιμένει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα βρει μια λύση εντός 48 ωρών. Ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε στο Βερολίνο ότι «η εντύπωσή του είναι ότι πρόκειται για  την κοινή βούληση και των τριών κυβερνητικών κομμάτων. Η Γερμανία πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα από ό,τι ένα πρώτο βήμα. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Σολτς. Πόσοι πρόσφυγες θα πρέπει να γίνουν δεκτοί, δεν διευκρίνισε. Η συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD)  Σάσκια Έσκεν πάντως έκανε λόγο πρόσφατα για έναν τετραψήφιο αριθμό.

Μέρκελ: «Η στήριξη προς την Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

«H στήριξη προς την Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο αυτό είναι εφικτό. Η Γερμανία ωστόσο νιώθει υπεύθυνη γι'αυτό θα σκεφτούμε περισσότερο σχετικά με αυτό. Θα σκεφτούμε ειδικά ποιος έχει περισσότερη ανάγκη και ποιους από αυτούς τους ανθρώπους θα πάρουμε στη Γερμανία» υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ θέλει να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες

Ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ τάχθηκε υπέρ «της υποδοχής περισσότερων προσφύγων/μεταναστών από τον κατεστραμμένο καταυλισμό της Μόριας στο ελληνικό νησί της Λέσβου από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. Κατά την άποψή μου, είναι  εφικτό για τη Γερμανία να δεχτεί έναν σημαντικά υψηλότερο αριθμό προσφύγων», τόνισε στην «Bild».

Όταν του ζητήθηκε να προσδιορίσει τι σημαίνει «σημαντικά», δεν θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος.

«Πρόκειται για προσωπικό χριστιανικό καθήκον να βοηθήσουμε σε μια τέτοια ανάγκη, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι πιθανές συνέπειες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας.

Η Γερμανία είχε μέχρι στιγμής συμφωνήσει να δεχτεί 100 έως 150 ασυνόδευτους ανηλίκους από τη Μόρια, όπως και η Γαλλία. Ο μεγάλος συνασπισμός είναι διχασμένος στο θέμα του αριθμού. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας  ζήτησε σήμερα από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές να δεσμευτούν να δεχτούν αρκετές χιλιάδες στη Γερμανία.

tags: Μόρια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)