to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 29.04.2015

Διεθνή

Γερμανία: Πέφτουν τα ποσοστά της δεξιάς ευρωσκεπτικιστικής AfD

To δεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχασε δύο μονάδες και έχει πλέον το 4% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση


To δεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχασε δύο μονάδες και έχει πλέον το 4% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση, μετά την παραίτηση ηγετικού του στελέχους την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας εσωτερικής διαφωνίας σε σχέση με το εάν το κόμμα θα πρέπει να επικεντρώνεται περισσότερο στο θέμα της μετανάστευσης.

Είναι η πρώτη φορά για το 2015 που το AfD, το οποίο είχε το 2014 σειρά από επιτυχίες στις εκλογές στα κρατίδια, πέφτει κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδό του στο κοινοβούλιο, δήλωσαν οι δημοσκόποι του ινστιτούτου Forsa.

Ο Χανς-Ολαφ Χένκελ, σύμμαχος του ιδρυτή κόμματος Μπερντ Λούκε, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία, που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια προβάλλοντας ένα πρόγραμμα κατά του ευρώ, θα χάσει το δρόμο της, αν οι ηγέτες της δεν διευθετήσουν τις διαφορές τους.

Ο κ. Λούκε θέλει το AfD να επικεντρωθεί σε φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές, ενώ άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος έχουν κερδίσει ψηφοφόρους εκφράζοντας φόβους σχετικά με τη μετανάστευση. Ορισμένα μέλη έχουν επίσης μετακινηθεί πιο κοντά στο αντι-ισλαμικό κίνημα PEGIDA.

Το ευρωσκεπτικιστικό AfD απείχε ελάχιστα από το όριο του 5% στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013, ωστόσο έκτοτε έχει κερδίσει έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τέσσερις σε κοινοβούλια γερμανικών κρατιδίων. Έχει αποσπάσει ψηφοφόρους από τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και από τους κεντρώους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Η εκλογική του επίδοση στο βόρειο κρατίδιο της Βρέμης στις 10 Μαΐου θα αποτιμηθεί για να διαπιστωθεί αν οι εσωκομματικές έριδες μείωσαν τη δύναμή του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)