to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:36 | 30.09.2019

Διεθνή

Γερμανία: Ομάδα νεοναζί δικάζεται με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να διαπράξει σειρά επιθέσεων

Άρχισε σήμερα η δίκη μιας μικρής νεοναζιστικής οργάνωσης του Κέμνιτς που κατηγορείται ότι ήθελε να διαπράξει επιθέσεις στη Γερμανία, σε μια περίοδο που στη χώρα εκφράζονται ανησυχίες για αύξηση της βίας από την άκρα δεξιά.


Οκτώ άνδρες, ηλικίας από 21 έως 32 ετών, δικάζονται από το δικαστήριο της Δρέσδης, πόλης της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, με την κατηγορία του «σχηματισμού μιας τρομοκρατικής οργάνωσης της άκρας δεξιάς», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Καρλσρούης, που είναι αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας.

Μόλις άρχισε, η συνεδρίαση διακόπηκε προσωρινά ώστε να μπορέσει το δικαστήριο να εξετάσει αίτημα της υπεράσπισης να διεξαχθεί ολόκληρη η δίκη κεκλεισμένων των θυρών.

Η δίκη, για την οποία υπάρχει μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, διεξάγεται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο δικαστικό μέγαρο αυτής της πόλης της Σαξονίας, ενός κρατιδίου που θεωρείται προπύργιο της άκρας δεξιάς και όπου η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έγινε στις εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου δεύτερο κόμμα συγκεντρώνοντας πάνω από 27% των ψήφων.

Η εισαγγελία προβλέπει να καλέσει 75 μάρτυρες στο εδώλιο και η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2020. Για τον γενικό εισαγγελέα Πέτερ Φρανκ, πρόκειται για μία «από τις πιο σημαντικές δίκες που αφορούν την ακροδεξιά τρομοκρατία» στη χώρα.

Οι ύποπτοι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν «βίαιες επιθέσεις και ένοπλες απόπειρες» εναντίον ξένων και προσώπων διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων. Για τον σκοπό αυτόν είχαν κάνει ενέργειες για να προμηθευθούν ημιαυτόνομα όπλα.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ήθελαν να πλήξουν το Βερολίνο στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα αργίας για τη γερμανική Επανένωση.

«Επαναστατικοί» σκοποί

Μολονότι δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι πήραν μέρος στα επεισόδια στην Κέμνιτς, οι κατηγορούμενοι έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους περίπου εκείνη την περίοδο, στις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2018, με τη δημιουργία της ομάδας ανταλλαγής μηνυμάτων «Επανάσταση της Κέμνιτς».

«Οι ύποπτοι επιδίωκαν την πραγμάτωση επαναστατικών σκοπών» και την «υπονόμευση του δημοκρατικού Κράτους του Δικαίου», σύμφωνα με την εισαγγελία, που επικαλείται έγγραφα και δεδομένα που κατασχέθηκαν.

Σχεδίαζαν να διαπράξουν «βίαιες επιθέσεις και επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων» εναντίον ξένων και προσώπων με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και κοινωνικά φρονήματα από τα δικά τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή, και κατέβαλαν προσπάθειες για τον σκοπό αυτό να προμηθευτούν ημιαυτόματα όπλα.

Σκόπευαν να πλήξουν το Βερολίνο την 3η Οκτωβρίου, επίσημη αργία προς τιμή της επανένωσης της Γερμανίας, πάντα σύμφωνα με την εισαγγελία, που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο σχέδιο.

Όλα έμειναν στο στάδιο του σχεδιασμού: στην πλειονότητά τους οι άνδρες αυτοί συνελήφθησαν την 1η Οκτωβρίου 2018, ενώ ο φερόμενος ως ηγέτης τους Κρίστιαν Κάιλμπεργκ, 32 ετών, είχε φυλακιστεί δύο εβδομάδες νωρίτερα, αφού επιτέθηκε σε ξένους στην Κέμνιτς.

Η «ομάδα Φράιταλ», άλλο νεοναζιστικό γκρουπούσκουλο της Σαξονίας, πέρασε στη δράση το 2015, στο αποκορύφωμα της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Τα οκτώ μέλη της άρχισαν να δικάζονται τον Αύγουστο του 2018 στο ίδιο δικαστήριο της Δρέσδης και καταδικάστηκαν σε ποινές από 4 χρόνια φυλάκιση ως 10 χρόνια κάθειρξη για πέντε επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον εστιών φιλοξενίας, στις οποίες τραυματίστηκε ένας άνθρωπος, και εναντίον ακτιβιστών της αριστεράς.

«Αυξανόμενος» κίνδυνος

Η νέα δίκη καταγράφεται λίγο καιρό αφότου η χώρα συγκλονίστηκε από τη δολοφονία τοπικού αιρετού της συντηρητικής παράταξης που αποδόθηκε σε έναν νεοναζί, εξέλιξη που έφερε εκ νέου στον αφρό τους φόβους περί νέας «φαιάς» τρομοκρατίας.

Ο συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έχει κάνει λόγο για «σήμα συναγερμού» και για «αυξανόμενο κίνδυνο» προερχόμενο από βίαιους εξτρεμιστές της άκρας δεξιάς.

Η τραγωδία, που εκτυλίχθηκε στην Κάσελ (δυτικά), έφερε επίσης στο φως τις πιέσεις που ασκούν ριζοσπαστικοποιημένα άκρα σε τοπικούς αιρετούς, αλλά και το ότι υπάρχουν πολλές και διάφορες «μαύρες λίστες», όπως αυτή που είναι γνωστό ότι κατάρτιζε η νεοναζιστική ομάδα εκτελεστών NSU, που διέπραξε τους φόνους τουλάχιστον δέκα μεταναστών και μιας αστυνομικίνας της αστυνομίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Άλλο ανησυχητικό δεδομένο: η ριζοσπαστική ακροδεξιά προμηθεύεται ολοένα περισσότερα όπλα κάθε είδους — πιστόλια, τουφέκια, εξοπλισμό που χρησιμεύει για την κατασκευή εκρηκτικών, μαχαίρια κ.λπ. — όπως αποκάλυψε η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών σε ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke), που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο.

Η αστυνομία κατέσχεσε συνολικά 1.091 όπλα το 2018, έναντι 676 την αμέσως προηγούμενη χρονιά, εντός των ορίων ερευνών που διενεργήθηκαν για 563 αδικήματα τα οποία αποδόθηκαν σε εξτρεμιστές της άκρας δεξιάς, συμπλήρωσε το υπουργείο, το οποίο επιβεβαίωσε πληροφορίες που μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)