to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συνεχίζει σε Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία το οικολογικό κίνημα Extinction Rebellion

Σειρά κινητοποιήσεων της «Εξέγερσης εναντίον της εξάλειψης» προγραμματίζεται σε 60 πόλεις σε όλη την υφήλιο από σήμερα - Το κέντρο του Βερολίνου παραλύει από τις συγκεντρώσεις - 30 συλλήψεις στο Σίδνεϊ, 21 στο Λονδίνο - Κατάληψη δρόμων και συλλήψεις και στο Άμστερνταμ


Στον αποκλεισμό κεντρικών οδικών αρτηριών του Βερολίνου προχωρούν από το πρωί διαδηλωτές για το κλίμα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της οργάνωσης «Extinction Rebellion», η οποία διοργανώνει από σήμερα και για δύο εβδομάδες ανάλογες δράσεις σε πολλές πόλεις σε όλον τον πλανήτη.

Περίπου 1.000 διαδηλωτές κατασκήνωσαν ήδη από το Σαββατοκύριακο στον χώρο μεταξύ της Καγκελαρίας και του Κοινοβουλίου, ενώ από το πρωί συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι. Στόχος των διοργανωτών είναι οι «αυθόρμητες ειρηνικές δράσεις», οι οποίες ωστόσο παρακωλύουν την κυκλοφορία, καθώς θεωρούν ότι το ζήτημα είναι πλέον τόσο επείγον ώστε να δικαιολογεί και ριζοσπαστικές ενέργειες, πέρα από τις «Παρασκευές για το Μέλλον».

«Ο αποκλεισμός δρόμων δεν είναι μικροπταίσμα», δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν και απέκλεισε το ενδεχόμενο διαλόγου με οργανώσεις όπως η «Extinction Rebellion». Πάρα πολλοί πολίτες στην χώρα μας συμμερίζονται την ανησυχία για την προστασία του κλίματος, δήλωσε ο κ. Μπράουν, αλλά «δεν μπορούν να γίνονται επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική κυκλοφορία», τόνισε. «Τέτοιοι ακτιβιστές δεν μπορούν να είναι συνομιλητές μας. Και τα "ταμπού" σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις δεν είναι σωστό να σπάνε. Ο αποκλεισμός δρόμων είναι επικίνδυνος», πρόσθεσε, σε συνέντευξή του στην Βild και αμφισβήτησε ακόμη και το εάν με τέτοιες ενέργειες επιτυγχάνεται ο στόχος των διοργανωτών. «Όταν ο κόσμος εκνευρίζεται, διότι αντιμετωπίζει πρόβλημα καθ' οδόν προς την εργασία του, τότε δεν προστατεύεται το κλίμα», δήλωσε.

Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι στην Γερμανία προστατεύεται από το Σύνταγμα, υπόκειται ωστόσο σε περιορισμούς, ειδικά όταν αφορά εξωτερικούς δημόσιους χώρους. Εκεί, οι συγκεντρώσεις πρέπει να έχουν δηλωθεί από τους διοργανωτές στις αρχές τουλάχιστον 48 ώρες πριν ανακοινωθούν. Οι αυθόρμητες συγκεντρώσεις επιτρέπονται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά οι αρχές μπορούν να αρνηθούν την άδεια διοργάνωσής τους, αν θεωρήσουν ότι τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια ή τάξη.

3.000 χθες έξω από το κτίριο της καγκελαρίας

Περίπου 3.000 οικολόγοι συγκεντρώθηκαν χθες Κυριακή μπροστά στο κτίριο της καγκελαρίας στο Βερολίνο, για να απαιτήσουν να αναληφθεί δράση για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της επαπειλούμενης εξαφάνισης ειδών ζώων και φυτών.

Στην κινητοποίηση αυτή κάλεσε η Extinction Rebellion (XR, «Εξέγερση εναντίον της εξάλειψης»), οργάνωση που ιδρύθηκε στη Βρετανία και αξιώνει οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κηρύξουν «κατάσταση κλιματικής και οικολογικής έκτακτης ανάγκης» και να μειώσουν στο μηδέν ως το 2025 τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η γερμανική πρωτεύουσα προετοιμάζεται για κυκλοφοριακό χάος σήμερα, καθώς η XR σχεδιάζει να αποκλείσει κεντρικούς οδικούς άξονες και διασταυρώσεις. Οι συρμοί των τρένων και ο υπόγειος δεν αναμένεται να επηρεαστούν. Δεν είναι σαφές εάν οι διαδηλωτές σκοπεύουν επίσης να αποκλείσουν τα δύο αεροδρόμια της γερμανικής πρωτεύουσας.

Περίπου 1.000 οικολόγοι κατασκήνωσαν χθες βράδυ μπροστά στην καγκελαρία, ανακοινώνοντας την έναρξη του «καταυλισμού για το κλίμα», που αναμένεται να μείνει εκεί για μία εβδομάδα.

Μια σειρά κινητοποιήσεων της «Εξέγερσης εναντίον της εξάλειψης» προγραμματίζεται σε 60 πόλεις σε όλη την υφήλιο από σήμερα.

Εργαστήρια, σεμινάρια, συναυλίες, αλλά και μαθήματα γιόγκας συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας στο Βερολίνο, που θα κορυφωθεί με μια διαδήλωση την ερχόμενη Κυριακή. Οι οργανωτές αναμένουν πως θα συμμετάσχουν αρκετές χιλιάδες πολίτες στις δραστηριότητες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σειρά κινητοποιήσεων της οργάνωσης στη Γερμανία, όπου η επιρροή της θεωρείτο αμελητέα ως τώρα. Σύμφωνα με τον Ντίτερ Ρουχτ, γερμανό ερευνητή ειδικευμένο στα κινήματα διαμαρτυρίας, μέχρι σήμερα η άσκηση επιρροής από πλευράς της XR στη χώρα ήταν «μάλλον ψευδαίσθηση παρά πραγματικότητα».

Η αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε 21 ακτιβιστές για το κλίμα

Η αστυνομία στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 11:00 ώρα Ελλάδος σήμερα είχε συλλάβει 21 ακτιβιστές για το κλίμα που διαδήλωναν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η οργάνωση Extinction Rebellion για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η οργάνωση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει από σήμερα σε ειρηνικές διαδηλώσεις πολιτικής ανυπακοής για τη διάσωση του κλίματος ζητώντας την επείγουσα λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Δημοσιογράφοι του Reuters στην περιοχή του Λονδίνου Westminster είδαν ακτιβιστές να εμποδίζουν την κυκλοφορία σε μια γέφυρα και σε πολλούς δρόμους καθώς κλικαμώνονταν οι κινητοποιήσεις τους.

Μια σειρά κινητοποιήσεων της Extinction Rebellion προγραμματίζεται σε 60 πόλεις σε όλη την υφήλιο από σήμερα.

Εκατοντάδες ακτιβιστές για το κλίμα απέκλεισαν δρόμους στο κέντρο του Άμστερνταμ

Εκατοντάδες ακτιβιστές για το κλίμα φωνάζοντας "επανάσταση!" μπλόκαραν σήμερα το πρωί το κέντρο του Άμστερνταμ αψηφώντας την απαγόρευση της αστυνομίας, η οποία είχε προειδοποιήσει με συλλήψεις ώστε να τους εμποδίσει να δημιουργήσουν προβλήματα στους πολίτες που χρησιμοποιούν τα μέσα συγκοινωνίας.

Η αστυνομία είχε εγκρίνει την πρόθεση της ακτιβιστικής οργάνωσης Extinction Rebellion να διαδηλώσει, με την προϋπόθεση να μην παρεμποδίσει την κίνηση στους δρόμους.

Οι δημοτικές αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες, που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να πάνε στη δουλειά, να αποφύγουν την περιοχή του κέντρου διότι "η αστυνομία σχεδιάζει να τερματίσει τον παράνομο αποκλεισμό".

"Ο στόχος είναι η αποκλιμάκωση και ο τερματισμός του αποκλεισμού ώστε να επιτραπεί η ασφαλής ροή της κίνησης. Ορισμένοι διαδηλωτές θα συλληφθούν. Η αστυνομία επίσης κατέσχεσε υλικό που διευκολύνει τη διαδήλωση", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια κεντρική οδική αρτηρία της πόλης μπροστά από το Ρέικσμουζεουμ (Εθνικό Μουσείο), το διασημότερο μουσείο της Ολλανδίας, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: "Σταματήστε να μιλάτε, ξεκινήστε να πράττετε" και "πείτε την αλήθεια". "Αστυνομικοί σας αγαπάμε, το κάνουμε για τα παιδιά σας", "Είμαστε ειρηνιστές, εσείς τί είστε", φώναζαν κάποιοι από τους διαδηλωτές.

Δεκάδες αστυνομικοί με μεγάφωνα καλούσαν το συγκεντρωμένο πλήθος να αδειάσει τους δρόμους και εκείνοι που δεν απομακρύνονταν, οδηγούνταν από αστυνομικούς σε λεωφορεία.

30 συλλήψεις στο Σίδνεϊ: Σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία συνεχίζει το οικολογικό κίνημα Extinction Rebellion

Από το Ουέλινγκτον ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις της οργάνωσης. 30 συλλήψεις στο Σίδνεϊ

Οι οικολόγοι ακτιβιστές της οργάνωσης Extinction Rebellion ξεκίνησαν τις παγκόσμιες δράσεις τους υπέρ της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής σήμερα από την πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας κλείνοντας κεντρικούς δρόμους και υπουργεία, ενώ κάποιοι εξ αυτών εισέβαλαν και σε υποκατάστημα τράπεζας.

Οι κινητοποιήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των περίπου 60 δράσεων που έχει σχεδιάσει η οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε στη Βρετανία και αξιώνει οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κηρύξουν «κατάσταση κλιματικής και οικολογικής έκτακτης ανάγκης» και να μειώσουν στο μηδέν ως το 2025 τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Δεν θα αντιταχθώ ποτέ στο δικαίωμα κάποιου να μπορέσει να εκφράσει τη γνώμη του και τη φωνή του, όμως το να εμποδίζουν τους ανθρώπους να πάνε στις δουλειές τους δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι μας φέρνει πιο κοντά στην κλιματική δράση στην οποία καλούν».

Κάποιοι διαδηλωτές μάλιστα κατέλαβαν το κεντρικό κατάστημα της τράπεζας ANZ «προκειμένου να την πιέσουν να πάψει να χρησιμοποιεί τα ορυκτά καύσιμα», επεσήμαναν οι οργανωτές του κινήματος.

Νωρίς το απόγευμα η αστυνομία παρακολουθούσε τις ειρηνικές διαδηλώσεις χωρίς να προβεί σε συλλήψεις.

Των κινητοποιήσεων ηγούνταν η 80χρονη Μέρι Ρόουζ εκπρόσωπος της Extinction Rebellion. Σε ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι δεκαετίες αδράνειας για το κλίμα και την οικολογική καταστροφή έχουν αναγκάσει τους απλούς ανθρώπους να κινδυνεύσουν με σύλληψη.

«Ως γιαγιά είμαι αποφασισμένη να βοηθήσω να αφυπνιστεί ο κόσμος ώστε τα εγγόνια μου να έχουν τις ίδιες επιλογές με τους γονείς τους», τόνισε.

Εξάλλου εκατοντάδες διαδηλωτές έκλεισαν δρόμους σε πόλεις της Αυστραλίας σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) για να σηματοδοτήσουν την έναρξη μίας εβδομάδας κινητοποιήσεων από το Extinction Rebellion.

Στο Σίδνεϊ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 30 διαδηλωτές συνελήφθησαν καθώς αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές τους και να απομακρυνθούν από το οδόστρωμα κοντά στον σταθμό Σέντραλ.

«Τα αδικήματα που διαπράχθηκαν κυμαίνονται από παρακώλυση της κυκλοφορίας ως απείθεια σε εντολές», επεσήμανε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Μελβούρνης και του Μπρίσμπεϊν, όμως ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνικές.

Η ακτιβίστρια από τη Μελβούρνη Μίριαμ Ρόμπινσον δήλωσε στο αυστραλιανό Associated Press ότι οι διαδηλωτές νιώθουν ότι «πρέπει να ενοχλήσουν τους ανθρώπους» διακόπτοντας την κυκλοφορία προκειμένου να πείσουν την κυβέρνηση να αναλάβει πιο σθεναρή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Ρόμπινσον ζήτησε συγγνώμη από το κοινό για την ενόχληση, όμως «αυτό δεν θα συγκρίνεται με κανένα τρόπο με την ενόχληση που θα αντιμετωπίσουμε όταν αρχίσουν να τελειώνουν το νερό και τα τρόφιμα».

Οι κινητοποιήσεις της Extinction Rebellion ξεκίνησαν από το κεντρικό Λονδίνο με μια τελετή αργά χθες Κυριακή, ενώ περίπου 3.000 ακτιβιστές υπέρ του κλίματος διαδήλωσαν μπροστά από την καγκελαρία στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Η οργάνωση έχει προγραμματίσει κινητοποιήσεις σε 60 πόλεις σε όλο τον κόσμο για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)