to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:00 | 17.10.2021

Διεθνή

Γερμανία: Οι Πράσινοι εγκρίνουν την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού

Η σημερινή συνεδρίαση είναι γνωστή ως «μικρό συνέδριο». Αποτελεί όργανο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την πολιτική του κόμματος μεταξύ των συνεδρίων των Πρασίνων. Δεν υπάρχει ανάλογη διαδικασία σε κανένα άλλο κόμμα της Γερμανίας.


Οι Πράσινοι της Γερμανίας συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να ψηφίσουν για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της χώρας, όπου το πολιτικό τοπίο άλλαξε δραστικά μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, στην οποία η συντηρητική Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η παράταξη στην οποία ανήκει η απερχόμενη καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, υπέστη μεγάλες απώλειες — κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία της.

Το SPD, το οποίο αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, διεξάγει επί του παρόντος ανεπίσημες συνομιλίες με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Υπήρξε ο ήσσων εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Αν και οι ηγεσίες των τριών κομμάτων έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της έναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για να σχηματιστεί νέος κυβερνητικός συνασπισμός, η τυπική έγκριση της απόφασης αυτής των Πρασίνων θα γίνει σήμερα.

Στη διαδικασία έχουν δικαίωμα ψήφου 99 αντιπρόσωποι της παράταξης των οικολόγων, αν και δεν είναι ακόμα σαφές πόσοι θα συμμετάσχουν πράγματι. Οι εργασίες θα αρχίσουν σε χώρο συνεδρίων στο Βερολίνο στις 13:00 (τοπική ώρα· 14:00 ώρα Ελλάδας). Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στις 16:00 (17:00 ώρα Ελλάδας).

Η σημερινή συνεδρίαση είναι γνωστή ως «μικρό συνέδριο». Αποτελεί όργανο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την πολιτική του κόμματος μεταξύ των συνεδρίων των Πρασίνων. Δεν υπάρχει ανάλογη διαδικασία σε κανένα άλλο κόμμα της Γερμανίας.

Αποτελείται από 16 μέλη του συμβουλίου του κόμματος, αντιπροσώπους κρατιδιακών οργανώσεων, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας στην Μπούντεσταγκ, ευρωβουλευτές, και αντιπρόσωπους της νεολαίας της παράταξης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ενέκριναν την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων προχθές Παρασκευή. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να την εγκρίνουν αύριο Δευτέρα.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)