to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:47 | 12.05.2021

Διεθνή

Γερμανία: «Μπλόκο» στις προσδοκίες για γενική σύσταση εμβολιασμού παιδιών κι εφήβων από τη Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων από την ηλικία των δώδεκα ετών παρά τις επιφυλάξεις της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko).


Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) μετρίασε σήμερα τις προσδοκίες που καλλιεργούν οι πολιτικοί περί έκδοσης γενικής σύστασης εκ μέρους της για εμβολιασμό παιδιών και νέων από την ηλικία των δώδεκα ετών και άνω σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα εμβολιάσουμε παιδιά και εφήβους και μετά να συμβεί κάτι. Θέλουμε οπωσδήποτε να ελέγξουμε προσεκτικά τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό των ηλικιών αυτών προτού δοθεί μια γενική σύσταση για τον εμβολιασμό τους. Η σωστή προσέγγιση είναι: πρώτα συγκεντρώνουμε τα δεδομένα και μετά κάνουμε την ανάλογη σύσταση», τόνισε ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Τόμας Μέρτενς σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Die Welt».

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία της μελέτης για τους εμβολιασμούς σε παιδιά και εφήβους. Η Stiko θα τα εξετάσει επισταμένως πριν εκδώσει σύσταση για εμβολιασμό τους. Το συζητούμενο επιχείρημα υπέρ του εμβολιασμού τους ότι θα διευκολύνει τα ταξίδια το καλοκαίρι, δεν μπορεί να έχει αποφασιστική σημασία για την Stiko σε μια τέτοια απόφαση. Εάν (πάντως) εγκριθεί η χορήγηση εμβολίων σε παιδιά και εφήβους από δώδεκα έως 15 ετών, τότε θα πρέπει να προηγηθούν όσα έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα», τόνισε ο Μέρτενς.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων από την ηλικία των δώδεκα ετών παρά τις επιφυλάξεις της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko). Ο λόγος είναι ο στόχος της ταχείας συλλογικής ανοσίας, ο οποίος διαφορετικά κινδυνεύει. «Υπερισχύει όμως η ταχύτητα έναντι της ασφάλειας;», διερωτάται η «Welt». Χθες, ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU) επανέλαβε πάντως την προοπτική εμβολιασμού για παιδιά και νέους από δώδεκα έως δεκαοκτώ ετών έως το τέλος του καλοκαιριού, αλλά ειδικά η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών φρέναρε σήμερα την προσδοκία για ανάλογη σύσταση. Το κύριο ζήτημα είναι η διαφορετική στάθμιση του οφέλους και των κινδύνων από τον εμβολιασμό τους

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Μπέρμπελ Μπας επέμεινε με τη σειρά της στο ευρύτερο δυνατό φάσμα εμβολιασμών, συμπεριλαμβανομένων των νέων. «Η πρόοδος στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού συμβάλλει στην συνολική μείωση του ποσοστού εξάπλωσης του κορονοϊού, επομένως και μεταξύ αυτών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί», είπε.

«Ήδη σήμερα μπορεί να μειωθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στα παιδιά μέσω της αυξανόμενης ανοσοποίησης των ενηλίκων. Εάν μπορέσουμε να εμβολιάσουμε επίσης και την ηλικιακή ομάδα δώδεκα έως 18 ετών, αυτό θα ισχύει ακόμη περισσότερο. Η κατάσταση των δεδομένων και η έγκριση στις ΗΠΑ δημιουργεί την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε και μεις σύντομα εμβόλια στους νέους της Γερμανίας», πρόσθεσε»..

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να αποφασίσει εντός του Μαΐου εάν θα εγκριθεί το εμβόλιο των εταιρειών Biontech και την Pfizer για νέους.

Πηγή: Die Welt, dpa

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)