to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:31 | 10.04.2013

Διεθνή

Γερμανία: "Μαφία-ναζί διοικεί τις φυλακές"

Κύκλωμα νεοναζί με παγγερμανική εμβέλεια που δρούσε από τις φυλακές της Έσσης αποκάλυψαν έρευνες των δικαστικών αρχών. Την υπόθεση φέρνουν στο φως δημοσιεύματα των εφημερίδων Bild και Sueddeutsche Zeitung.


Το δίκτυο των νεοναζί που δρούσε στις γερμανικές φυλακές επιχειρούσε, κάτω από τον μανδύα μιας οργάνωσης στήριξης των φυλακισμένων, να δικτυώσει καταδικασμένους νεοναζί, ενισχύοντας παράλληλα την ιδεολογική τους συνοχή, όπως σημειώνει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild, με τον τίτλο "Έτσι 'διοικεί' η μαφία των ναζί στις γερμανικές φυλακές".

Το ακροδεξιό δίκτυο επιχείρησε μάλιστα να αναπτύξει επαφές με το περιβάλλον της νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης NSU, που ευθύνεται για την δολοφονία τουλάχιστον 10 μεταναστών, εκ των οποίων και ενός Έλληνα. Σχετικά ρεπορτάζ των εφημερίδων Bild και Süddeutsche Zeitung επιβεβαιώθηκαν μάλιστα την Τετάρτη από εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης της Έσσης, ο οποίος έκανε λόγο «για απόπειρα» του νεοναζιστικού κυκλώματος να έρθει σε επαφή, κυρίως δια αλληλογραφίας, με κύκλους φυλακισμένων που πρόσκεινται στην NSU.

Αυστηρότεροι έλεγχοι τις φυλακές

Οι διαπιστώσεις αυτές βασίζονται στην αξιολόγηση αποδεικτικού υλικού που βρέθηκε στα χέρια των αρχών, έπειτα από έρευνες σε κελιά φυλακών του κρατιδίου της Έσσης. Ο τοπικός υπουργός Δικαιοσύνης Γιοργκ-Ούβε Χαν επιβεβαίωσε χθες ότι κατά το διάστημα των προηγούμενων εβδομάδων πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε κελιά και έλεγχοι της αλληλογραφίας μεταξύ φυλακισμένων. Διαπιστώθηκε έτσι ότι ορισμένα γράμματα περιείχαν κωδικοποιημένα μηνύματα, μέσω των οποίων επιχειρούσαν να έρθουν σε επαφή με ακροδεξιούς, που εκτίουν την ποινή τους σε φυλακές της γερμανικής επικράτειας.

Ο Γιοργκ-Ούβε Χαν υπογράμμισε με δηλώσεις του στην Bild την αποφασιστικότητα των αρχών να μην επαναληφθούν τα λάθη και οι παραλείψεις που είχαν σημειωθεί στην υπόθεση εξάρθρωσης της NSU και εντός των φυλακών. Σύμφωνα με πληροφορίες της SZ, οι έλεγχοι στις φυλακές της Έσσης έχουν γίνει αυστηρότεροι, ενώ προβλέπεται η περαιτέρω εκπαίδευση των δεσμοφυλάκων, ώστε να αποτρέπουν τη δράση ακροδεξιών στοιχείων στο περιβάλλον των φυλακών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Die Welt, το νεοναζιστικό κύκλωμα εντός των γερμανικών φυλακών είχε στόχο να ενσωματώσει στις τάξεις του μετά τη σύλληψή της και τη μοναδική επιζήσασα του νεοναζιστικού τρίο NSU Μπεάτε Τσέπε, η δίκη της οποίας έχει οριστεί για τις 17 Απριλίου.

Πηγή: Deutsche Welle

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)