to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:15 | 24.08.2018

Οικονομία

Γερμανία: Ισορροπημένη ανάπτυξη της οικονομίας της δείχνουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Όλοι οι τομείς της γερμανικής οικονομίας αναπτύχθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, με την εύρωστη εγχώρια δραστηριότητα να βοηθά στην προστασία έναντι του κινδύνου για τις εξαγωγές από τις αβέβαιες προοπτικές όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο.


Οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα και οι δημόσιες δαπάνες σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 0,6% και στις δύο περιπτώσεις σε τριμηνιαία βάση, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που έδειξαν αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,5% όπως και τα προσωρινά στοιχεία, επιβεβαίωσαν την αυξανόμενη εξάρτηση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας από εγχώριους παράγοντες.

Το Βερολίνο δέχεται κριτική από τους εταίρους του στην Ευρωζώνη ότι δεν βοηθά τις οικονομίες τους, διαθέτοντας μεγαλύτερο μέρος από το δημοσιονομικό πλεόνασμά της για επενδύσεις. Ο οικονομολόγος της ING Diba, Carsten Brzeski, δήλωσε ότι τα σημερινά στοιχεία θα συμβάλουν στην απόκρουση αυτής της άποψης. «Διαψεύδοντας τη διεθνή κριτική που ακούγεται συχνά, η οικονομία δείχνει ήδη ένα πολύ ισορροπημένο αναπτυξιακό μοντέλο», έγραψε σε σημείωμα σε πελάτες.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 1,7%, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 0,7%, με το εμπορικό ισοζύγιο να αφαιρεί 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας από την ανάπτυξη. Η γερμανική οικονομία κυριαρχείται παραδοσιακά από τις εξαγωγές. Η κυριαρχία αυτού του τομέα μειώθηκε τα τελευταία τρίμηνα και οι εμπορικές διαμάχες των ΗΠΑ με πολλούς από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους τους, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απειλούν με περαιτέρω μείωση της επιρροής του. Ωστόσο, ο Stefan Kipar της BayernLB δήλωσε ότι δεν βλέπει ακόμη ενδείξεις για κάτι τέτοιο. «Είναι ενθαρρυντικό ότι δεν μειώθηκαν οι επενδύσεις. Και δεν βλέπουμε μία εξασθένιση των εξαγωγών», έγραψε σε σημείωμα στους πελάτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, συμφώνησε τον περασμένο μήνα να αναβάλει την επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα από την Ευρώπη, ενόσω οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται για άλλα εμπορικά θέματα. Μία εντονότερη εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα μπορούσε, επίσης, να πλήξει τη Γερμανία, πολλές από τις βιομηχανίες της οποίας βασίζονται στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου για την ανάπτυξή τους.

AΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)