to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:49 | 02.11.2014

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Γερμανία: Ηχηρή παρέμβαση Γκάουκ κατά μιας κυβέρνησης Die Linke στη Θουριγγία

Ηχηρή παρέμβαση του προέδρου της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ κατά του Die Linke. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο αρχηγός του γερμανικού κράτους – του οποίου η θέση είναι κυρίως εθιμοτυπική – αμφισβήτησε ευθέως ότι το Die Linke είναι κατάλληλο για να κυβερνήσει ένα από τα 16 κρατίδια της επανενωθείσας χώρας, τη Θουριγγία.


Ο λουθηρανός πρώην πάστορας, ο οποίος είχε διεξαγάγει εκστρατεία υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ανατολική Γερμανία, στη διάρκεια της κομμουνιστικής διακυβέρνησης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD πως ενώ σέβεται το δικαίωμα του ανατολικογερμανικού κρατιδίου της Θουριγγίας να επιλέξει τον πρωθυπουργό του μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν εκεί το Σεπτέμβριο, εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες για το Die Linke.

«Άνθρωποι της ηλικίας μου που έζησαν την (κομμουνιστική) Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία το βρίσκουν δύσκολο να το δεχθούν», δήλωσε στο ARD ο 74χρονος πρόεδρος.

«Όμως είμαστε σε μια δημοκρατία» είπε και πρόσθεσε: «Σεβόμαστε την απόφαση που παίρνει ο κόσμος στις εκλογές, αλλά ταυτόχρονα αναρωτιόμαστε: άραγε το κόμμα που θα δώσει τον πρωθυπουργό του κρατιδίου έχει πραγματικά αλλάξει τόσο πολύ τις ιδέες που είχε κάποτε για την καταπίεση του λαού ώστε να μπορούμε να το εμπιστευόμαστε πλήρως;»

Ο ηγέτης του Die Linke και πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη του προέδρου, ωστόσο ο συμπρόεδρος του κόμματος Μπερντ Ρίξινγκερ δήλωσε πως ο Γκάουκ «υπερέβη τα εσκαμμένα».

«Το Die Linke είναι ένα δημοκρατικό κόμμα που έχει συμβιβαστεί με το παρελθόν του και έχει δικαίωμα να σχηματίσει κυβέρνηση με εντολή των ψηφοφόρων», δήλωσε ο Ρίξινγκερ σε δημοσιογράφους.

Ο Ραλφ Στέγκνερ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), υπογράμμισε πως ο Γκάουκ θα πρέπει να παραμένει υπεράνω κομμάτων.

Οι εκλογές στη Θουριγγία αναστάτωσαν τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ, οι οποίοι ήρθαν πρώτοι, αλλά χωρίς αρκετές ψήφους για να παρατείνουν την 24ετή κυριαρχία τους στο κρατίδιο.

Η Αριστερά ήρθε δεύτερη με τον Μπόντο Ράμελο, έναν 58χρονο συνδικαλιστή που μεγάλωσε στη Δυτική Γερμανία. Ο Ράμελο είναι κοντά σε μια συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός του κρατιδίου.

Κάτι τέτοιο θα ήταν διπλό πλήγμα για την Μέρκελ, καθώς το SPD είναι σε ομοσπονδιακό επίπεδο εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)