to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:12 | 29.09.2014

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή

Γερμανία: Ιδιωτικοί φρουροί σε κέντρα υποδοχής προσφύγων κακοποιούσαν μετανάστες

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γερμανία υπόθεση κακοποίησης μεταναστών από ιδιωτικούς φρουρούς σε κέντρα υποδοχής προσφύγων, στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Οι τοπικές αρχές διενεργούν έρευνα.


Η δημοσιοποίηση κρουσμάτων κακοποίησης μεταναστών από ιδιωτικούς φρουρούς εταιρείας Security σε προσωρινά κέντρα υποδοχής προσφύγων σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας έχει προκαλέσει σάλο στη Γερμανία. Οι Αρχές διενεργούν ανακρίσεις, ενώ καταγγέλθηκε το συμβόλαιο με ιδιωτική εταιρεία, στην οποία εργάζονταν οι ιδιωτικοί φρουροί.

Στο προσωρινό κέντρο της πόλης Μπούρμπαχ στην περιοχή Ζίγκερλαντ, ένας ιδιωτικός φρουρός κατηγορείται για κακοποίηση ενός 20χρονου αλγερινού πρόσφυγα. Η σκηνή έχει καταγραφεί από κινητό τηλέφωνο, όπου εμφανίζεται ένας άνδρας δεμένος στο πάτωμα και δύο ένστολοι άνδρες της εταιρείας ασφαλείας. Ο ένας από αυτούς πατάει στο σβέρκο το θύμα.

Βίντεο από κακοποίηση μετανάστη
Αστυνομία και εισαγγελία διενεργούν έρευνα σε βάρος τεσσάρων ατόμων και αναζητούν μάρτυρες παρόμοιων κρουσμάτων. Εκατοντάδες πρόσφυγες που διαμένουν στα προσωρινά κέντρα που διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία καλούνται να καταθέσουν. Όπως αναφέρει η αστυνομία υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω κρούσματα ξυλοδαρμού από υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας. Οι Αρχές έχουν στα χέρια τους βίντεο από κακοποίηση άλλου πρόσφυγα. Το έθεσε στη διάθεσή τους ένας δημοσιογράφος.

Και όπως περιγράφει ο Φραντς Ρίχτερ, διοικητής της αστυνομικής διεύθυνσης στην πόλη Χάγκεν: «Βλέπουμε έναν πρόσφυγα ο οποίος κάθεται πάνω σε ένα στρώμα που είναι γεμάτο εμετό. Μια φωνή ακούγεται να λέει 'θα καθίσεις τώρα πάνω στο στρώμα, αλλιώς θα τις αρπάξεις ξανά'. Υποθέτουμε ότι τον είχαν χτυπήσει προηγουμένως».

Μερικοί φρουροί δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο
Τα στοιχεία αυτά ήταν η αφορμή για να κινητοποιηθούν οι Αρχές. Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίσθηκε το βίντεο του ξυλοδαρμού στο κινητό τηλέφωνο ενός από τους ιδιωτικούς φρουρούς. Εντοπίσθηκαν επίσης γκλομπς, ενώ ένα μέρος των ιδιωτικών φρουρών δεν είχε καν λευκό ποινικό μητρώο.

Το τηλεοπτικό μαγκαζίνο του τρίτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης 'Westpol' αποκάλυψε κρούσματα κακοποίησης προσφύγων στο κέντρο υποδοχής της πόλης Έσεν. Οι δημοσιογράφοι παρουσίασαν και ιατρική γνωμάτευση που επιβεβαιώνει τον ξυλοδαρμό μεταναστών. Ο Ραλφ Γέγκερ, υπουργός Εσωτερικών στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλία υπόσχεται την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων: «Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που εργάζονται για λογαριασμό του κρατιδίου σε τέτοιες εγκαταστάσεις. Θα φροντίσουμε ώστε αυτές οι επιχειρήσεις να υπογράψουν δήλωση, με την οποία θα διασφαλίζεται ότι κάθε υπάλληλός τους ξεχωριστά θα ελεγχθεί από την αστυνομία αλλά και την υπηρεσία για την προστασία του Συντάγματος».

Annamaria Sigrist / Σταμάτης Ασημένιος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)