to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:18 | 22.01.2013

Διεθνή

Γερμανία: Η Μέρκελ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να βοηθήσει περαιτέρω τη Γαλλία στο Μάλι

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να βοηθήσει περαιτέρω τη Γαλλία, της οποίας ο στρατός έχει εμπλακεί σε επιχειρήσεις στο Μάλι, υποσχόμενη να αξιολογεί σε κάθε στάδιο τις δυνατότητες της χώρας της, ώστε να μην "αφήσει τον εταίρο της να αποτύχει".


"Εμείς θα αξιολογούμε σε κάθε φάση, το κατά πόσο μπορούμε να το κάνουμε αυτό ή δεν μπορούμε (...) ένα πράγμα είναι σαφές, δεν θα πρέπει να αφεθούμε να αποτύχουμε. Είμαστε εταίροι", δήλωσε η καγκελάριος, ερωτηθείσα από ένα νεαρό Γάλλο στρατιωτικό για τη μέχρι τώρα μάλλον διακριτική βοήθεια της Γερμανίας προς τη Γαλλία.

Η Μέρκελ τόνισε επίσης ότι η Γερμανία "δεν έχει μεγάλη εμπειρία στην Αφρική", σε αντίθεση με τη Γαλλία. "Δεν μπορούμε να πάμε σε νέες περιοχές, όπου δεν έχουμε καμία ικανότητα", προειδοποίησε, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ενώπιον νέων Γάλλων και Γερμανών.

Η καγκελάριος επέμεινε επίσης στο γεγονός ότι η χώρα της διατηρεί ακόμα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, σε αντίθεση με τη Γαλλία. Και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει γενικά ανάγκη την έγκριση του κοινοβουλίου για στρατιωτικές αποστολές, πιο συχνά από ό,τι η Γαλλία.

Ενώ ο γαλλικός στρατός επεμβαίνει στο πλευρό εκείνου του Μάλι στις μάχες κατά των ένοπλων ισλαμιστών, η Γερμανία αρκέστηκε σε μια διακριτική υποστήριξη, με την αποστολή δύο αεροσκαφών, τη δέσμευση για την αποστολή εκπαιδευτών για την εκπαίδευση των αφρικανικών στρατευμάτων, καθώς και την υπόσχεση μιας ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε από την πλευρά του την ικανοποίησή του για την "άμεση στήριξη" της Γερμανίας και της Ευρώπης στην επιχείρηση της Γαλλίας στο Μάλι. Αν και εξέφρασε τη λύπη του για το ότι η Ευρώπη της Άμυνας προχωρά "πολύ αργά", άποψη με την οποία συμφώνησε και η Α. Μέρκελ.


http://www.leparisien.fr/images/2013/01/21/2500143_merkel.jpg

Δευτέρα βράδυ, 21/1/13, κάπου στο Βερολίνο


Την παραμονή των εορτασμών, αύριο Τρίτη, για την 50η επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων, με την οποία σφραγίστηκε το 1963 η φιλία των "αιώνων εχθρών", οι δύο ηγέτες συζήτησαν επί μιάμιση ώρα με Γάλλους και Γερμανούς νεολαίους σε μια εκπομπή του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού δικτύου Arte.





Πηγή: «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ


Πριν μια βδομάδα, όμως

Μέρκελ: «Ενδεχόμενο ανθρωπιστικής βοήθειας στο Μάλι»


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)