to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 18.07.2016

Διεθνή

Γερμανία: Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. τίθεται υπό αμφισβήτηση από στελέχη των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού

Τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θέτουν υπό αμφισβήτηση στελέχη των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αναφερόμενοι κυρίως στην μεταχείριση που επιφυλάσσει ο Ταγίπ Ερντογάν στους αντιπάλους του.


Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλευτεί την κατάσταση «προκειμένου να περιορίσει περαιτέρω τα συνταγματικά δικαιώματα, τότε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα γίνουν από δύσκολες έως απίθανες», δηλώνει ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στέλεχος των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών (CDU) Έλμαρ Μπροκ στην «Handelsblatt».

 

Αναφερόμενος στις εκκαθαρίσεις που δρομολογεί ο Τούρκος Πρόεδρος στον στρατό, στο Δημόσιο και στο Δικαστικό Σώμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Ρέτγκεν (CDU) τονίζει στην εφημερίδα «Die Welt» ότι «αυτό πρέπει να σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα προκειμένου να διευρύνει και να εδραιώσει την εξουσία του στο κράτος, κυρίως εξουδετερώνοντας τον έλεγχο και την αντιπολίτευση».

 

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag Γκούντερ Κρίχμπαουμ (CDU) από την πλευρά του καλεί την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές, επισημαίνοντας ότι το άδικο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλο άδικο. «Πιο εύκολα θα περάσει μια καμήλα από το μάτι της βελόνας, παρά ένα μη δημοκρατικό κράτος θα γίνει μέλος της Ε.Ε.», δηλώνει χαρακτηριστικά επίσης στην «Welt», ενώ από την πλευρά των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο Γενικός Γραμματέας Αντρέας Σόιερ ζητεί να επανεξεταστούν τώρα σοβαρά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. «Για όποιον δεν το έχει καταλάβει ως τώρα, η πολιτική της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την Τουρκία πρέπει να ελεγχθεί στο σύνολό της», τονίζει.

 

Εξίσου ανήσυχοι εμφανίζονται και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας Ρολφ Μούτσενιχ να καλεί την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ να αντιμετωπίσει σκληρότερα τον κ. Ερντογάν. «Η Καγκελάριος πρέπει να εκφραστεί πιο ξεκάθαρα από ό,τι έχει εκφραστεί κατά το παρελθόν», δηλώνει ο κ. Μούτσενιχ στην «Koelner Stadt-Anzeiger» και προσθέτει ότι χρειάζονται και δημόσια μηνύματα, όπως συναντήσεις με την αντιπολίτευση. Ο ίδιος πάντως απορρίπτει την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Οι διαπραγματεύσεις παραμένουν ένα εργαλείο για να επηρεάσει κανείς τις συνθήκες στην Τουρκία», εκτιμά.

 

Ο αρμόδιος της SPD για την πολιτική 'Αμυνας Ράινερ 'Αρνολντ, μιλώντας στην «Handelsblatt», θεωρεί ότι στην Τουρκία τα πράγματα θα γίνουν «χειρότερα και πιο αυταρχικά» και ότι στην Γερμανία θα καταστεί ακόμη δυσκολότερη η συζήτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία είναι ο σωστός σύμμαχος.

 

Η δε Επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης για τους πρόσφυγες Αϊντάν Εζογκιούζ (SPD) προειδοποιεί τον Ταγίπ Ερντογάν να αποφύγει την εκδίκηση. «Φοβάμαι ότι ο Ερντογάν θα εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση και θα προσπαθήσει να ισχυροποιήσει τη θέση του και μάλιστα όχι οπωσδήποτε στη βάση των αρχών του Κράτους Δικαίου», δηλώνει στην «Ruhr Nachrichten», τονίζοντας ότι είναι το ακριβώς αντίθετο που χρειάζεται τώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν να μην προπαγανδίζει την εκδίκηση και να εγγυηθεί δίκαιες δίκες - «ακριβώς εκεί βρίσκεται το πρόβλημα εμπιστοσύνης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)