to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:01 | 10.02.2020

Διεθνή

Νέους κλυδωνισμούς στο CDU φέρνει η παραίτηση Καρενμπάουερ

Νέους τριγμούς στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό προκάλεσε η γνωστοποίηση της πρόθεσης της Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ να παραιτηθεί από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και να μην είναι υποψήφια καγκελάριος στις επόμενες εκλογές


Θα παραμείνει αρχηγός μέχρις ότου διευκρινιστεί το ζήτημα του υποψήφιου Καγκελάριου και κατόπιν θα παραιτηθεί, ανακοίνωσε η Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, τονίζοντας ότι θεωρεί πως ο υποψήφιος Καγκελάριος πρέπει να είναι και αρχηγός του κόμματος. Ως χρονικό ορίζοντα αυτών των διαδικασιών έδωσε το Συνέδριο του Δεκεμβρίου, στο οποίο ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένη η εκλογή αρχηγού.

Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ περιέγραψε τον διαχωρισμό ηγεσίας του CDU και Καγκελαρίας ως «αδυναμία» του κόμματος, σε μια περίοδο, όπως είπε, κατά την οποία ήταν σημαντικό το κόμμα να είναι ισχυρό. «Η προεδρία του κόμματος και η υποψηφιότητα για την Καγκελαρία πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι» δήλωσε και πρόσθεσε ότι χωρίς την ίδια, η διαδικασία ανάδειξης υποψηφίου Καγκελάριου θα είναι «πιο ανοιχτή» και διευκρίνισε ότι το θέμα θα κριθεί σε Συνέδριο και όχι με την ψήφο της βάσης, καθώς η σχετική πρόταση απορρίφθηκε κατά το τελευταίο Συνέδριο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η αρχηγός του CDU δήλωσε ότι η απόφασή της «δεν ήταν απόφαση της στιγμής» μετά τις εξελίξεις στην Θουριγγία, αλλά ότι έχει ωριμάσει εδώ και καιρό μέσα της, ενώ σημείωσε ότι ενημέρωσε σχετικά την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ και τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου μόλις σήμερα το πρωί. «Είμαι για πάρα πολλά ευγνώμων σε αυτό το CDU. Ήξερα ότι θα ήταν δύσκολα και τα τελευταία χρόνια το επιβεβαίωσαν», δήλωσε.

Αναφερόμενη στους χειρισμούς της σχετικά με την εκλογή Πρωθυπουργού στην Θουριγγία, η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ εξήγησε ότι αναζήτησε έναν δρόμο που θα οδηγούσε στην απομάκρυνση του φιλελεύθερου Τόμας Κέμεριχ από την πρωθυπουργία, «πάντα σε συνεργασία με τα κομματικά όργανα» και υπογράμμισε ότι το κόμμα της «απορρίπτει κάθε μορφή συνεργασίας με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία εκπροσωπεί τα αντίθετα από όλα όσα συνθέτουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα». Ταυτόχρονα, ούτε οι ιδέες της Αριστεράς μπορούν να συνδεθούν με τις αξίες του CDU», διευκρίνισε και, σε ό,τι αφορά την στάση της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματός της, της «Πτέρυγας Αξιών» που εμφανίστηκε να «κλείνει το μάτι» σε μια πιθανή συνεργασία με την AfD, η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε ότι «όποιος μιλάει για συνεργασίες με την AfD, απομακρύνεται από τις θεμελιώδεις αξίες του CDU».

Ερωτώμενη, τέλος, εάν πιστεύει ότι η κατάσταση στο κόμμα της θα επηρεάσει τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ απάντησε ότι δεν αναμένει κάτι τέτοιο.

Παραμένει στη θέση της υπουργού Άμυνας

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ θα παραμείνει στη θέση της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας παρά την απόφασή της να παραιτηθεί από την ηγεσία του CDU. «Η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ θα ήθελε να παραμείνει υπουργός Άμυνας και η καγκελάριος στηρίζει ολόψυχα αυτή την επιλογή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διαβεβαιώνοντας ότι υφίσταται μια «πάρα πολύ καλή συνεργασία» στο πλαίσιο της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς αν η κ. Μέρκελ έχει πλέον αναθεωρήσει την απόφασή της να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την καγκελαρία, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε την σχετική της δήλωση, με την οποία δημοσιοποίησε την απόφασή της να μην διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα μετά το τέλος της τρέχουσας θητείας της και τόνισε ότι «σε αυτό δεν υπάρχει κάτι καινούριο - έτσι έχει η κατάσταση».

Από την πλευρά του ο πρώην αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είδε στην παραίτηση της Κραμπ-Καρενμπάουερ το τέλος του CDU και προεξόφλησε ότι σύντομα θα γίνουν εκλογές.

Η κυβέρνηση «παραλύει για δεύτερη φορά σε λίγο χρόνο… Υποψιάζομαι ότι αυτό δεν θα κρατήσει πολύ ακόμη, διότι θα γίνουν εκλογές», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στην εφημερίδα «Bild» και χαρακτήρισε την επικείμενη παραίτηση της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ από την ηγεσία του κόμματος «λογική συνέπεια», καθώς στο θέμα της Θουριγγίας δεν κατάφερε να επιβληθεί. «Οι διάφορες πτέρυγες εντός του κόμματος έχουν απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο. Βιώνουμε το τέλος του δεύτερου μεγάλου λαϊκού κόμματος στην Γερμανία» υποστήριξε ο κ. Γκάμπριελ.

Αλλά και οι Πράσινοι έθεσαν ζήτημα σταθερότητας του κυβερνητικού συνασπισμού. Ειδικότερα, η αρχηγός των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγο για «δραματική κατάσταση» για τη χώρα και για τον «κίνδυνο» να προκύψει «ακόμη μεγαλύτερο κενό εξουσίας». Το CDU πρέπει να ξεκαθαρίσει πώς μπορεί, υπ' αυτές τις συνθήκες, να στηρίξει μια σταθερή κυβέρνηση. Όλα τα κόμματα απαιτείται τώρα να μην αρχίσουν τους τακτικισμούς με γνώμονα τις στρατηγικές τους, αλλά να υψώσουν ένα σαφές τείχος εναντίον της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Η αστάθεια της Θουριγγίας δεν επιτρέπεται να εξαπλωθεί σε όλη την Γερμανία» είπε η κ. Μπέρμποκ.

Προσεκτικές οι πρώτες αντιδράσεις των «δελφίνων» 

Mετά την παραίτηση της Καρενμπάουερ τρεις είναι οι πιθανότεροι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος. Όποιος εκλεγεί θα είναι ταυτόχρονα και υποψήφιος καγκελάριος στις επόμενες εκλογές. Και οι τρεις προέρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Πρόκειται για τους Άρμιν Λάσετ, Φρίντριχ Μέρτς και Γενς Σπαν.

Ο Άρμιν Λάσετ, νυν πρωθυπουργός του εν λόγω κρατιδίου είναι -κατά τον Μάνφρεντ Γκίλνερ του Ινστιτούτου Ερευνών Forsa- ο υποψήφιος με τις καλύτερες προοπτικές να εκλεγεί καγκελάριος, αφού είναι αυτός ο οποίος μπορεί να φέρει πίσω όσους ψήφισαν τους Πράσινους και να σταματήσει τις περαιτέρω διαρροές Χριστιανοδημοκρατών προς αυτούς. Ο 59χρονος Λάσετ εκπροσωπεί την φιλελεύθερη πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών όπως η καγκελάριος Μέρκελ και η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Αν εκλεγεί όμως επικεφαλής του κόμματος θα πρέπει να βρίσκεται πολύ συχνά στο Βερολίνο, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει την εικόνα του πατερούλη του κρατιδίου του. Επομένως να αναλάμβανε ένα ρίσκο. Επιπλέον, δεν υπάρχει στον ορίζοντα ο διάδοχός του στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Ο 64χρονος δικηγόρος Φρίντριχ Μερτς, είχε εγκαταλείψει την πολιτική εδώ και καιρό. Μέχρι το 2002 ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος αλλά τον αντικατέστησε η νυν καγκελάριος Μέρκελ. Η σχέση τους από τότε έχει καταστραφεί. Επανεμφανίστηκε ξαφνικά στο πολιτικό προσκήνιο όταν η Μέρκελ αποφάσισε να παραδώσει την ηγεσία του κόμματος, αλλά δεν κατάφερε να υπερισχύσει της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και να εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος. Οι οικονομικά φιλελεύθερες απόψεις του και η συντηρητική του στάση σε άλλα θέματα βρίσκουν μεγάλη απήχηση στη βάση των Χριστιανοδημοκρατών. Η υποψηφιότητά του για την καγκελαρία θα αποτελούσε ένα μεταχρονολογημένο θρίαμβο γι αυτόν.

Στην περίπτωση του τρίτου υποψηφίου, του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, τίθεται το ερώτημα εάν θα είχε καν τον χρόνο για να εκτεθεί ως υποψήφιος καγκελάριος, αφού δεν περνά βδομάδα κατά την οποία να μην παρουσιάζει κάποιο νομοσχέδιο. Πολλοί θεωρούν εδώ και καιρό ότι έχει φιλοδοξίες για την καγκελαρία. Στις εκλογές για νέο επικεφαλής του κόμματος όμως ήρθε τρίτος μετά την Άνεγκρετ Κραμπ- Καρενμπάουερ και τον Φρίντριχ Μερτς. Μπορεί να επικρατήσει τώρα με αντιπάλους τον Λάσετ και τον Μερτς; Ακόμα και αν δεν το επιτύχει τώρα να εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος και επομένως αυτομάτως να είναι υποψήφιος καγκελάριος έχει χρόνο να το καταφέρει στο μέλλον αφού είναι μόνο 39 ετών και θα είναι ο νεότερος υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών.

Ανησυχία εκφράζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) φέρεται να εξέφρασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ο επόμενος υποψήφιος Καγκελάριος δεν θα γίνει Καγκελάριος, αν συνεχίσουμε έτσι», προειδοποίησε, σύμφωνα με την BILD, τα μέλη του προεδρείου του κόμματός του ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι το κεντρικό ζήτημα είναι η διαδικασία επιλογής του υποψηφίου.

Κατά την εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου το 2018 ο κ. Σόιμπλε είχε στηρίξει τον αντίπαλο της κυρίας Κραμπ-Καρενμπάουερ, Φρίντριχ Μερτς. Τον ίδιο υποψήφιο υποστήριξε και η Νεολαία του κόμματος, η οποία κατά το πρόσφατο Συνέδριο εισηγήθηκε την ανάδειξη του υποψηφίου Καγκελάριου από την βάση. Η πρόταση απορρίφθηκε από τους συνέδρους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)