to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:50 | 06.09.2012

πηγή: https://left.gr/95

Πολιτική

Γερμανία: Φάκελος στοιχείων για την απαγόρευση του κόμματος των νεοναζί

Παρόλο που η απονομιμοποίηση του ακροδεξιού, Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (NPD) αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στη χώρα, οι προσπάθειες επίτευξης αυτού του στόχου δεν μειώνονται.


Οι Αρχές, μάλιστα, έχουν ένα φάκελο με περισσότερες από 1000 σελίδες που μπορούν να αποδείξουν ότι το κόμμα είναι αντιδημοκρατικό. Το SPIEGEL, που δηλώνει πως έχει δει τον φάκελο αυτό, περιγράφει ότι «περιέχει πάνω από 3.500 στοιχεία και 1.147 σελίδες εμπιστευτικού περιεχομένου, που δείχνουν αντισημιτική δράση και μέλη που δοξάζουν τους ναζί». 


 
 
«Το κράτος είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του», ανέφερε ο Γιοακίμ Γκάουκ, ο Πρόεδρος της Γερμανίας, σε ομιλία του στην 20η επέτειο των ρατσιστικών διαδηλώσεων στην πόλη του Ροστοκ, καλώντας σε συντονισμένες δράσεις εναντίον των νεοναζί.
 
Το όπλο της Δημοκρατίας για αυτές τις δράσεις θα μπορούσε να είναι αυτός ο φάκελος. Ο Χορστ Σιχοφερ, ο κυβερνήτης της Βαυαρίας, που είναι επικεφαλής της Χριστιανοσοσιαλιστικής Ένωσης, θέλει να αξιοποιήσει αυτό το όπλο πάση θυσία. Θέλει να δείξει αποφασιστικότητα στην μάχη ενάντια στους ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χάνς-Πίτερ Φρίντριχ, φοβάται ότι η προσπάθεια απαγόρευσης του κόμματος θα σταματήσει στο Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως συνέβη και το 2003 ότι είχε επιχειρηθεί το ίδιο. Από την άλλη πλευρά η Άγκελα Μέρκελ, δεν παίρνει θέση και παρατηρεί την όλη διαδικασία.
 
Ο φάκελος, που αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό έγγραφο στην γερμανική εσωτερική πολιτική, περιέχει έναν κατάλογο, που συνέλεξαν οι Αρχές μαζί με την βοήθεια της υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικού (Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος), από ομιλίες και πράξεις βίας, αποδεικνύει, σύμφωνα με το SPIEGEL ότι το ακροδεξιό NPD όχι μόνο απεχθάνεται το γερμανικό κράτος αλλά και το πολεμά εντατικά. Ο φάκελος αυτός προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί πολύ κατά την προεκλογική περίοδο για της εθνικές εκλογές, που συμπίπτουν με εκλογές σε πολλά κρατίδια.
 
Το ερώτημα που εγείρεται είναι σε ποιό σημείο πρέπει να φτάσει το κράτος για να απαγορεύσει τους εχθρούς του και πόση ελευθερία μπορεί να επιτρέψει σε αυτούς που αντιμάχονται της ελευθερίας. Πάντως το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα είναι η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη ακροδεξιά οργάνωση της χώρας, με 2 έδρες σε Βουλές κρατιδίων δεχόμενη εκατομμύρια ευρώ κυβερνητικών επιχορηγήσεων. Οι εκπρόσωποί του αρνούνται το Ολοκαύτωμα, περιγελούν την Βουλή χαρακτηρίζοντάς την «κομφορμιστικό μαγαζάκι», και διαρκώς διαμαρτύρονται για τους «καταραμένους τους Εβραίους».
 
«Αφού μελετήσουν και αξιολογήσουν τα στοιχεία οι δυο Βουλές (Μπουντεσταγκ και Μουντεσρατ) μαζί με την Γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσουν μαζί να απαγορεύσουν το κόμμα», σχολίασε ο Τόμας Όπερμαν, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αφού μια τέτοια κίνηση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους νεοναζί και τους ακροδεξιούς εν γένει.
 
Φόβοι για νέα αποτυχία
 
Το 2003 το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει το ίδιο αίτημα με την αιτιολογία ότι το Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος είχε πάρα πολλούς πληροφοριοδότες μέσα στο NPD και συνεπώς θα μπορούσε να κατευθύνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το κόμμα προς την επιθυμητή πορεία.
 
Η υπουργός Δικαιοσύνης, Σαμπίν Λιουθεσερ-Σναρενμπεργκ, δήλωσε ότι «θα προχωρήσουμε σε νέο αίτημα μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα απορριφθεί. Δεν μπορούμε να αντέξουμε δεύτερη ήττα». Κάτι τέτοιο άλλωστε θα έδινε την ευκαιρία στους ακροδεξιούς να κλιμακώσουν την δράση τους.
 
Αυτή την φορά η υπηρεσία πληροφοριών έχει κόψει τους δεσμούς με τουλάχιστον 20 πληροφοριοδότες της για να αποφευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Το κόστος, βέβαια, είναι ότι δεν αντλεί πλέον αρκετές πληροφορίες. «Θα πρέπει να πάμε στο Δικαστήριο μόνο με στοιχεία από επίσημες πηγές. Τα απόρρητα έγγραφα που πήραμε με μεθόδους κατασκοπείας μπορεί να μην μας βοηθήσουν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, Ούβε Σιούνεμαν.
 

Μίσος για το κράτος
 
Ο φάκελος πάντως αποδεικνύει το μίσος του ρατσιστικού κόμματος προς την Δημοκρατία.
 
Ο Κάρλ Ρίχτερ, μέλος της Βουλής της Σαξονίας με το NPD, χαρακτήρισε το γερμανικό κράτος ως «απολύτως παθολογικό που είναι στα τελευταία του».
 
Ο Ούντο Πάστερς, επικεφαλής της Βουλής του Μακλεμβούργου - Δυτικής Πομερανίας, σε ομιλία του στο Σάαρμπρουκεν το 2009 είχε αναφέρει ότι «μοναδικός ρόλος του NPD είναι να λειτουργεί σαν πολιτικό εργαλείο. Θέλουμε να καταφέρουμε το μεγαλύτερο δυνατό χτύπημα σε αυτό το κομματικό κράτος που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας δάκτυλος του Αμερισραηλ (USrael)».
 
O Mίκαελ Σάφερ, πρόεδρος της νεολαίας Νέοι Εθνοδημοκράτες, είχε ζητήσει μιλώντας σε μια διαδήλωση στο Λιπζιγκ, την ανατροπή του γερμανικού πολιτικού συστήματος: «Σύντροφοι, κάποτε ένα κράτος είχε βρει το τέλος του στο Λιπζιγκ. [Αναφορά στις διαδηλώσεις του Λιπζιγκ που συνέβαλαν να πέσει κομουνιστική Ανατολική Γερμανία]. Γιατί να μην συμβεί ξανά αυτό; Γιατί να μην είναι σήμερα η αρχή του σχεδίου για το τέλος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας;».



Αναδημοσίευση από το http://tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)