to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:11 | 04.10.2013

Διεθνή

Γερμανία: Διερευνητικές συνομιλίες για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ άρχισε σήμερα στο Βερολίνο, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), τις διερευνητικές συνομιλίες με αντιπροσώπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για να επιχειρηθεί ο σχηματισμός ενός κυβερνητικού συνασπισμού.


Νικήτρια των βουλευτικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου, η Μέρκελ, συνοδευόμενη από αντιπροσώπους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και του αδελφού της κόμματος στη Βαυαρία, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), έφθασε στις  14:00 ώρα Ελλάδας στο χώρο όπου θα διεξαχθούν οι συζητήσεις, ένα κτίριο παράρτημα της Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου) στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του SPD, ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας στην οποία μετέχει ο Πέερ Στάινμπρουκ, ο αποτυχών αντίπαλος της καγκελαρίου στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Καμιά δήλωση δεν έγινε πριν από την έναρξη της συνάντησης.

Παρά τον προσωπικό θρίαμβο της Άγγελας Μέρκελ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, οι συντηρητικοί των CDU/CSU (41,5% των ψήφων) έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία για 5 έδρες. Πρέπει συνεπώς να αναζητήσουν ένα νέο σύμμαχο, αφού το φιλελεύθερο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), με το οποίο κυβερνούσαν από το 2009, δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτές στην Μπούντεσταγκ.

Η καγκελάριος, η οποία πρόκειται για συνεχίσει για μια τρίτη θητεία, θα επιχειρήσει συνεπώς να συνεννοηθεί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) που ήρθε δεύτερο στις εκλογές (25,7% των ψήφων), με την ευκαιρία των σημερινών διερευνητικών συνομιλιών οι οποίες θα πρέπει να προετοιμάσουν το έδαφος για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για τη σύσταση ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα κάνει το ίδιο με τους Πράσινους, αν και σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, μια κυβερνητική συμμαχία με το οικολογικό κόμμα φαίνεται λιγότερο πιθανή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)