to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:13 | 17.02.2020

Διεθνή

Διαδήλωση κατά του ξενοφοβικού Pegida στη Δρέσδη

Το αντιισλαμικό και ξενοφοβικό γερμανικό κίνημα Pegida θα διαδηλώσει απόψε για 200ή φορά από την ίδρυσή του το 2014, όμως αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπο με μια διαδήλωση εναντίον του


Εικόνες (κεντρική και άρθρου) από την παρόμοια διαδήλωση του 2018

Το αντιισλαμικό και ξενοφοβικό γερμανικό κίνημα Pegida θα διαδηλώσει απόψε στους δρόμους της Δρέσδης για 200ή φορά από την ίδρυσή του το 2014, όμως αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπο με μια μεγάλη διαδήλωση εναντίον του.

Ο Μπγερν Χέκε της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να συμμετάσχει στη συγκέντρωση του Pegida. Είναι μία από τις πιο επίμαχες προσωπικότητες του ακροδεξιού κόμματος και έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί στις ομιλίες του τη ρητορική των Ναζί.

Το σχέδιό του να συμμετάσχει αποδείχθηκε αμφιλεγόμενο στους κόλπους της AfD. Ο ηγέτης του Pegida Λουτς Μπάχμαν είναι καθ' υποτροπήν παραβάτης ο οποίος έχει καταδικασθεί, μεταξύ άλλων, για υποκίνηση. Το ακροδεξιό κίνημα έχει χάσει τελευταία σημαντικό μέρος της υποστήριξης που είχε.

Ο Αλεξάντερ Βολφ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της AfD, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως η συμμετοχή του Χέκε αποτελεί ριψοκίνδυνη κίνηση ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην πόλη του Αμβούργου.

«Όσο θεμιτό κι αν είναι το θέμα, μια διαδήλωση ενέχει πάντα κινδύνους επειδή δεν μπορείς να ελέγξεις ποιος συμμετέχει σ' αυτή», δήλωσε.

Η συμμετοχή του Χέκε αναμένεται να συζητηθεί σήμερα σε συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου, σύμφωνα με πηγές στο κόμμα.

Η συγκέντρωση του Pegida αναμένεται να ξεκινήσει στις 6:40 μ.μ. (τοπική ώρα, 19:40 ώρα Ελλάδας).

Στη Δρέσδη έχουν δημιουργηθεί πολλές αντιδράσεις για την εκδήλωση αυτή, με τοπικές οργανώσεις της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ και το φιλελεύθερο Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) να καλούν σε αντιδιαδήλωση με το σύνθημα «Η δημοκρατία χρειάζεται στήριξη».

Σ' αυτούς που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία περιλαμβάνονται ακόμη η Ένωση Εβραϊκών Κοινοτήτων στη Σαξονία, η Καθολική Εκκλησία και η Προτεσταντική Εκκλησία του κρατιδίου. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μίχαελ Κρέτσμερ και μερικοί υπουργοί του έχουν προσφέρει ως ιδιώτες την υποστήριξή τους.

Οι οργανωτές της αντιδιαδήλωσης περιμένουν ότι θα συγκεντρώσουν περίπου 1.000 διαδηλωτές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-DPA

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)