to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:42 | 11.09.2013

Διεθνή

Γερμανία: Άνοδος για Σοσιαλδημοκράτες και Αριστερά - τα μετεκλογικά σενάρια

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa 11 ημέρες πριν τις εκλογές


Νέα δημοσκόπηση αναδεικνύει τους συσχετισμούς λίγες ημέρες πριν τις γερμανικές εκλογές.

Η πτώση των Πρασίνων σε συνάρτηση με την οριακή άνοδο των Σοσιαλδημοκρατών (από το 23% στο 25%) απομακρύνει ακόμη περισσότερο τον στόχο της συγκρότησης ενός κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δεν ξεπερνούν μαζί το 34%, έναντι 45% του κεντροδεξιού στρατοπέδου (Χριστιανοδημοκράτες 39%, Φιλελεύθεροι 6%). Η ίδια δημοσκόπηση θέλει το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) να κινείται στο 10% (άνοδοες μίας μονάδας). Ωστόσο κανένα από τα άλλα κόμματα δεν είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί μετεκλογικά μαζί του.

 11 Sep 2013 poll

Ο αστάθμητος παράγοντας της εκλογικής αναμέτρησης ακούει στο όνομα AfD

 Φοβίζει τα άλλα κόμματα ενδεχόμενη εκλογική επιτυχία των ευρωσκεπτικιστών του AfD Φοβίζει τα άλλα κόμματα ενδεχόμενη εκλογική επιτυχία των ευρωσκεπτικιστών του AfD

Μολονότι τα επικρατέστερα μετεκλογικά σενάρια είναι η συνέχιση του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων και η συγκρότηση «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, ο αστάθμητος παράγοντας της εκλογικής αναμέτρησης ακούει στο όνομα AfD. Πρόκειται για το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία». Οι δημοσκοπήσεις θέλουν το κόμμα των πολεμίων του ευρώ κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την εκπροσώπηση ενός κόμματος στο κοινοβούλιο. Ωστόσο καταγράφεται μια ανοδική τάση που οι δημοσκόποι αποδίδουν στην παραδοχή εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης ότι θα απαιτηθεί πιθανότατα και ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Ενδεχόμενη είσοδος του AfD στο κοινοβούλιο θα είχε δραματικές επιπτώσεις για τα άλλα κόμματα και θα δυσχέραινε τις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον εκλογολόγο Ματίας Γιουνγκ, μια εκλογική επιτυχία των ευρωσκεπτικιστών θα ήταν καταστροφική για την κυβέρνηση Μέρκελ, καθώς θα καθιστούσε αδύνατη την συγκρότηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων. Μάλιστα η Bild δεν διστάζει να σημειώσει ότι «οι πολέμιοι του ευρώ θα μπορούσαν να κάνουν την κακή έκπληξη», ενώ την ίδια στιγμή οι δημοσκόποι υπενθυμίζουν με νόημα ότι οι «ψηφοφόροι διαμαρτυρίας» δεν εκδηλώνουν τις πραγματικές προθέσεις τους στις δημοσκοπήσεις. Το AfD είναι ο μεγάλος άγνωστος της εκλογικής αναμέτρησης.

Πηγές: Metapolls.netDeutsche Welle

Διαβάστε επίσης: Ανάλυση: Ο πιο ανιαρός προεκλογικός αγώνας με την πιο αβέβαιη επόμενη μέρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)