to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:16 | 12.03.2020

Διεθνή

Γερμανία: «Ακροδεξιά ομάδα με προφανώς εξτρεμιστικές προθέσεις» η «Πτέρυγα» του AfD

Υπό παρακολούθηση από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες τίθεται και επισήμως η ακροδεξιά οργάνωση της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), γνωστή ως «Η Πτέρυγα»


Υπό παρακολούθηση από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες τίθεται και επισήμως η ακροδεξιά οργάνωση της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), γνωστή ως «Η Πτέρυγα», η οποία περιγράφεται πλέον ως «ακροδεξιά ομάδα με προφανώς εξτρεμιστικές προθέσεις». Ως «ηγετική προσωπικότητα» της Πτέρυγας κατονομάζεται ο επικεφαλής της AfD στην Θουριγγία Μπγερν Χέκε, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «ακροδεξιός εξτρεμιστής».

«Η Πτέρυγα έχει προφανώς εξτρεμιστικές προθέσεις. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ακροδεξιές επιθέσεις. Πίσω από αυτούς τους αριθμούς υπάρχουν αθώα θύματα - και υπάρχουν και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι, αλλά και εκείνοι που τους υποστηρίζουν. Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε το παρελθόν», δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Τόμας Χάλντενβανγκ.

Η συγκεκριμένη ομάδα της AfD είχε χαρακτηριστεί «ύποπτη» από την Υπηρεσία ήδη τον Ιανουάριο του 2019 και βρισκόταν υπό παρακολούθηση, μαζί με την οργάνωση της νεολαίας του κόμματος. Μετά την πρόσφατη επίθεση στο Χάναου της Έσσης, όπου εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους, η γερμανική κυβέρνηση δέχθηκε νέες εκκλήσεις, αλλά και κριτική προκειμένου να αναλάβει δράση, καθώς το «μανιφέστο» του δράστη της επίθεσης περιείχε ακραία ρητορική εναντίον μεταναστών, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιεί η AfD.

Ο κ. Χάλντεβανγκ έκανε λόγο για υψηλό επίπεδο εγρήγορσης, κυρίως σε ό,τι αφορά την ψηφιακή σφαίρα, επισημαίνοντας ότι η παρακολούθηση του Διαδικτύου μπορεί να βοηθήσει να ξεσκεπαστούν υποστηρικτές του εξτρεμισμού. «Εάν οι άνθρωποι μπορούν να "καταναλώσουν" εύκολα μίσος από τον ψηφιακό κόσμο, θα αρχίσουν να το μεταφέρουν και στην πραγματική ζωή», προειδοποίησε.

Από την πλευρά της AfD, ο εκπρόσωπος Γεργκ Μόιτεν μίλησε για «πολιτικά υποκινούμενη, εσκεμμένη προσπάθεια φίμωσης» του κόμματος, ενώ ο κ. Χέκε υποστήριξε ότι οι εκκλήσεις του για «αποϊσλαμοποίηση της Γερμανίας και της Ευρώπης» δεν στρέφονται κατά της ελευθερίας της πίστης, όπως αυτή θεμελιώνεται στο Σύνταγμα, καθώς, όπως είπε, δεν συνιστούν παρότρυνση σε μαζικές απελάσεις μουσουλμάνων που ζουν στην Γερμανία και κυρίως όχι μουσουλμάνων με την γερμανική υπηκοότητα.

Η «Πτέρυγα» δημιουργήθηκε το 2015 στην Ερφούρτη της Θουριγγίας ως εθνικιστική ομάδα της AfD και εσωτερικά είναι οργανωμένη ως κανονικό κόμμα. Δεν είναι ωστόσο σαφές πόσοι από τους ψηφοφόρους του κόμματος στην Θουριγγία είναι στην πραγματικότητα υποστηρικτές της Πτέρυγας. Σύμφωνα πάντως με αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ από το 2019, εκτιμάται ότι ένα 40% των υποστηρικτών της AfD στην Θουριγγία είναι και μέλη της Πτέρυγας.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος να παρακολουθεί ολόκληρο το ΑfD, δηλώνει ο συμπρόεδρος των Πρασίνων

Κατά την άποψη του συμπροέδρου του κόμματος των Πρασίνων (Die Gruenen) Ρόμπερτ Χάμπεκ «η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος θα πρέπει να παρακολουθεί ολόκληρο το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Αυτό είναι το ενδεδειγμένο. Η (φιλοναζιστική) "Πτέρυγα", αποτελεί "το κέντρο του κόμματος", όπως λέει ανοιχτά ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa .

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος χαρακτήρισε «περίπτωση που χρήζει παρακολούθησης» την (φιλοναζιστική) «Πτέρυγα» η οποία ιδρύθηκε από πολιτικούς του (ακροδεξιού κόμματος) Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Ο επικεφαλής της εν λόγω Υπηρεσίας Τόμας Χάλντενβανγκ δήλωσε στο Βερολίνο ότι «οι ενδείξεις που είχαν ήδη συλλεγεί πριν από ένα χρόνο έχουν αυξηθεί σε βαθμό που να αποτελούν πλέον βεβαιότητα: Η "Πτέρυγα" του AfD έχει αποδεδειγμένα εξτρεμιστικές επιδιώξεις. Ο χαρακτηρισμός της ως αντικειμένου παρατήρησης σημαίνει ότι η ομάδα μπορεί να παρακολουθείται μέσω πληροφοριών και της προσέλκυσης πληροφοριοδοτών.

Eκτός από τον συμπρόεδρο των Πρασίνων και η πρόεδρος της Εβραϊκής πολιτιστικής κοινότητας του Μονάχου και της Άνω Βαυαρίας, η Σαρλότε Κνόμπλοχ, υποστήριξε επίσης την διεύρυνση της παρακολούθησης. Το AfD συμμετέχει ως σύνολο στις εκλογές και επομένως αποτελεί απειλή για την φιλελεύθερη δημοκρατία.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του  AfD Θουριγγίας, Στέφαν Μέλερ, επέκρινε την απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος. «Έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για προσπάθεια υποβάθμισης και δυσφήμισης του κόμματός μου ως πολιτικής δύναμης», δήλωσε στο dpa. Προειδοποίησε δε να μην γίνουν τα μέλη της AfD αντικείμενο διακρίσεων στη δημόσια διοίκηση - για παράδειγμα όσοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι - κατά την παρακολούθηση της «Πτέρυγας».

SPD: Να παρακολουθείται από την Υπηρεσία Προσστασίας του Συντάγματος ολόκληρο το AfD, όχι μόνο το εξτρεμιστικό τμήμα του

Ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Λάρς Κλίνγκμπαϊλ  ζήτησε να παρακολουθείται ολόκληρο το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. «Η ακροδεξιά εθνικιστική πτέρυγα υπό τον Μπγιορν Χέκε βρίσκεται στο κέντρο του AfD, αυτό έχει τονίσει επανειλημμένα η ηγεσία του κόμματος», είπε ο Κλίνγκμπαϊλ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας ("Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND" (η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στις εκδόσεις της Παρασκευής). «Συνεπώς, πρέπει να ακολουθήσουν περισσότερα βήματα και αυτά δεν μπορεί να είναι παρά μόνο η παρακολούθηση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στο σύνολό της από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος».

Ο πολιτικός του SPD χαιρέτησε την απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος να παρακολουθεί στο μέλλον τη (φιλοναζιστική) "Πτέρυγα" του AfD υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής του κόμματος στην Θουριγγία Μπγιορν Χέκε: «Είναι σωστό που η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος αναλαμβάνει τώρα δράση εναντίον τμημάτων του AfD», δήλωσε ο Kλίνγκμπαϊλ. Oι πρωταγωνιστές του, όπως είναι ο Μπγιορν Χέκε, ζητούν την ανατροπή του (δημοκρατικού) μας συστήματος και εξοπλίζουν (ιδεολογικά) τους ακροδεξιούς βιαιοπραγούντες των τελευταίων μηνών με μίσος και με εμπρηστικό λεξιλόγιο. Αλλά είναι επίσης σαφές ότι το AfD δεν μπορεί να διαχωριστεί σε καλό και κακό», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, Τόμας Χάλντενβανγκ, η υποψία ότι η «Πτέρυγα» του AfD είναι μια  εξτρεμιστική ένωση, η οποία καθοδηγείται από τον επικεφαλής του AfD  Θουριγγίας Μπγιορν Χέκε, είναι αποδεδειγμένη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)