to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:13 | 16.11.2017

Κοινωνία

Γεωτεχνικό Επιμελητήριο: Ορατά τα αποτελέσματα της άναρχης και χωρίς σχέδιο δόμησης στη Δυτική Αττική

«Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για ολιγωρία»


Γίνονται πλέον ορατά σε όλους τα αποτελέσματα της άναρχης και χωρίς σχέδιο δόμησης, αλλά και της έλλειψης ενός ορθολογικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στην Δυτική Αττική αναφέρει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες.

Όπως σημειώνει, η απουσία των αντιπλημμυρικών έργων είναι παντελώς αδικαιολόγητη καθώς η περιοχή έχει επανειλημμένα πληγεί κατά το παρελθόν από πλημμυρικά φαινόμενα. Τονίζει την «άμεση αναγκαιότητα (έστω και τώρα, στο «και πέντε») ενός άρτιου και λεπτομερούς αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για την περιοχή της Αττικής, σχεδιασμός που πρέπει επίσης άμεσα να περάσει στη διαδικασία υλοποίησης και κατασκευής των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων».

«Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για ολιγωρία. Ελπίζουμε ότι την αναγκαιότητα αυτή την κατανοούν πια και όλοι οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι φορείς. Και πρέπει άμεσα, την κατανόηση αυτή να τη μετουσιώσουν σε έργα. Το οφείλουν, αν μη τι άλλο, στους δεκάδες συμπολίτες μας που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους...» καταλήγει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε κατάσταση σοκ η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί την απερίγραπτη τραγωδία που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αττική, τραγωδία που περιλαμβάνει δυστυχώς θανάτους συμπολιτών μας. Και ενώ το φαινόμενο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, γίνονται πλέον ορατά σε όλους τα αποτελέσματα της άναρχης και χωρίς σχέδιο δόμησης, αλλά και της έλλειψης ενός ορθολογικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στην περιοχή.

Και είναι αυτή ακριβώς η απουσία των αντιπλημμυρικών έργων που είναι παντελώς αδικαιολόγητη: η περιοχή έχει επανειλημμένα πληγεί κατά το παρελθόν από πλημμυρικά φαινόμενα (1953, 1961, 1963, 1977, 1978, 1996, 2003) που κόστισαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Το 1961 από τις πλημμύρες στην Αττική είχαμε 43 νεκρούς, ενώ το 1997 χάθηκαν άλλοι 37 συμπολίτες μας. Όλοι συμφωνούσαν ότι χρειάζονται επειγόντως αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή. Και παρά το “επειγόντως”, σήμερα, εν έτει 2017, θρηνούμε πάλι το χαμό συμπολιτών μας (15 μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το Δελτίο Τύπου).

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο έχει επανειλημμένα τονίσει την εξαιρετικά μεγάλη σημασία που έχει η κατασκευή έργων διευθέτησης των υδατορευμάτων στην αντιπλημμυρική προστασία μιας περιοχής. Στην πλέον πρόσφατη περίπτωση, κατά τη συζήτηση το 2014 στη Βουλή των Ελλήνων του Σχεδίου Νόμου «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορεύματα – ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας», επισημαίναμε:

«1) Η προστασία των υδατορευμάτων, η οριοθέτηση και η κατασκευή έργων διευθέτησής τους, αποτελεί ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό για την ασφαλή δόμηση οικιστικών περιοχών, την αποφυγή κινδύνων πλημμύρας καθώς επίσης και την ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

2) Οποιαδήποτε παρέμβαση στα υδατορεύματα θα πρέπει να είναι πολύ καλά σχεδιασμένη και τεκμηριωμένη, δεδομένου ότι τυχόν αστοχίες μπορεί να έχουν ως συνέπεια τεράστιες καταστροφές σε επίπεδο δόμησης και κατασκευών και, σε ακραίες αλλά δυστυχώς όχι σπάνιες περιπτώσεις, ανθρώπινες απώλειες.»

Η αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία μιας περιοχής ξεκινά από την πρόληψη. Οι πλημμύρες είναι καλύτερο να αποφεύγονται, παρά να αντιμετωπίζονται. Οι συνέπειες αλλά και το κόστος αποκατάστασης των προβλημάτων που συνεπάγεται μια πλημμύρα είναι πάντα πολύ μεγαλύτερο από το κόστος πρόληψής της. Μια πρόληψη όμως που, για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να είναι άρτια σχεδιασμένη: θα πρέπει να περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών γεωλογικής καταλληλότητας σε υφιστάμενους οικισμούς, την υλοποίηση και τη συντήρηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων ώστε να μετριάζονται οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία αναμένεται να γίνονται όλο και πιο έντονα ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την προστασία των δασών και των δασικών οικοσυστημάτων ώστε να μπορούν να επιτελέσουν το σημαντικότατο έργο περιορισμού της επιφανειακής απορροής των υδάτων και της συγκράτησης των εδαφών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο και την ένταση των πλημμυρών.

Δυστυχώς, και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. αλλά και πολλοί ακόμη επιστημονικοί φορείς που τόνισαν τα ίδια πράγματα, είμαστε απ’ ότι αποδείχτηκε «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Ξανά δυστυχώς, ό,τι και να πούμε είναι λίγο: η ολιγωρία που δείχνουν οι αρμόδιες αρχές και οι έχοντες την ευθύνη λήψης των σχετικών αποφάσεων είναι απαράδεκτη και ασυγχώρητη. Αρνούμαστε να μάθουμε από τα λάθη μας, ακόμα και όταν αυτά οδηγούν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Για πολλοστή φορά, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τονίζει την ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ (έστω και τώρα, στο «και πέντε») ενός άρτιου και λεπτομερούς αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για την περιοχή της Αττικής, σχεδιασμός που πρέπει επίσης ΑΜΕΣΑ να περάσει στη διαδικασία υλοποίησης και κατασκευής των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για ολιγωρία. Ελπίζουμε ότι την αναγκαιότητα αυτή την κατανοούν πια και όλοι οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι φορείς. Και πρέπει ΑΜΕΣΑ, την κατανόηση αυτή να τη μετουσιώσουν σε έργα. Το οφείλουν, αν μη τι άλλο, στους δεκάδες συμπολίτες μας που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους...».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)