to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:19 | 25.11.2015

Κοινωνία

Γεωργία Οικονόμου στο Μιλάνο: Τα κόκκινα γάντια των καθαριστριών σύμβολο αγώνα και νίκης των εργαζόμενων γυναικών

«Τα κόκκινα γάντια έγιναν σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας… Ο αγώνας μας δικαιώθηκε και αποδείξαμε και στην πράξη ότι όποιος αγωνίζεται νικάει. Σήμερα έχουμε επιστρέψει όλες στη δουλειά, με οκτάωρη πλήρη εργασία», τόνισε μεταξύ άλλων στο Μιλάνο η Γεωργία Οικονόμου, μια από τις 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών στην εκδήλωση με θέμα «Αξιοπρεπής Εργασίας για τις γυναίκες»


«Τα κόκκινα γάντια έγιναν σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας… Ο αγώνας μας δικαιώθηκε και αποδείξαμε και στην πράξη ότι όποιος αγωνίζεται νικάει. Σήμερα έχουμε επιστρέψει όλες στη δουλειά, με οκτάωρη πλήρη εργασία», τόνισε μεταξύ άλλων στο Μιλάνο η Γεωργία Οικονόμου, μια από τις 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών στην εκδήλωση με θέμα «Αξιοπρεπής Εργασίας για τις γυναίκες», που διοργάνωσε στις 24 Νοεμβρίου η Κομμουνιστική Επανίδρυση του Μιλάνο για να τιμήσει τη διεθνή ημέρα εναντίον της βίας κατά των γυναικών και στην οποία συμμετείχε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς Μάιτε Μόλα, η Νάντια Ρόζα της Γραμματείας της Επανίδρυσης του Μιλάνο, η Τζιοβάνα Καπέλι της ηγεσίας της Επανίδρυσης και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και η αιγυπτιακής καταγωγής τραπεζική υπάλληλος Ρασκέα Ελ Νακοούρι.

Η παρέμβαση της Γεωργίας Οικονόμου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Μιλάνο είχε ως εξής:

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας,  και μου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας συναισθήματα και αναμνήσεις  από έναν αγώνα που κράτησε πάνω από 22 μήνες, ξεκίνησε από  595 γυναίκες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών και κατέληξε αγώνας ορόσημο ενός λαού που επί  5 χρόνια βρέθηκε  στο στόχαστρο νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Ο κόσμος της εργασίας δέχτηκε,   τις πιο ακραίες επιθέσεις, με στόχο την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, ελαστικές μορφές εργασίας, μειώσεις μισθών γεγονότα που  οδήγησαν σε χιλιάδες  απολύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 αποφασίζουν Κυβερνητικά και Τροϊκανά στελεχη των 5 και 10 χιλιάδων ευρώ, να εξοικονομήσουν από το σπάταλο κράτος.

Απολύουν 595 καθαρίστριες των 500-700 ευρώ περίπου του Υπουργείου Οικονομικών.

Ήμασταν όλες ΓΥΝΑΙΚΕΣ , η διάκριση φύλου είναι ολοφάνερη, οι περισσότερες σε ηλικία πάνω από 50 χρόνων,  και πολύ κοντά στη σύνταξη.

Δεν είχαμε καμία πιθανότητα να βρούμε ξανά δουλιά.

Χωρίς αποζημίωση και δικαίωμα σε επιδόματα ανεργίας. Οικογένειες μονογονεϊκές χωρίς καμία προστασία.

Με την αλαζονεία της εξουσίας δεν υπολόγισαν πως πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι.

Οι αόρατες μέχρι τότε γυναίκες που έμπαιναν και έβγαιναν στα γραφεία τους απόκτησαν υπόσταση και φωνή.

Ζητώντας το αυτονόητο από τις 17 Σεπτεμβρίου του 2013 βγήκαμε στο δρόμο φοβισμένα αλλά αποφασισμένα. Διεκδικώντας την δουλεία μας με την οποία αξιοπρεπώς ζούσαμε.

Ένας σκληρός αγώνας με δύσκολες συνθήκες, απέναντι σε μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που προσπαθούσε να καταστείλει τον αγώνα μας. Επεισόδια και επιθέσεις που οδήγησαν συναδέλφισσες στο νοσοκομείο. Ξυλοδαρμοί από τα ΜΑΤ και φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Η δύναμή μας;

Ήταν όλοι όσοι στάθηκαν δίπλα μας, εργαζόμενοι , άνεργοι, καλλιτέχνες, συνταξιούχοι εκδήλωναν κάθε στιγμή την συμπαράσταση τους. Δεχθήκαμε και αμέριστη συμπαράσταση από εργαζόμενους από όλη την Ευρώπη. Ολοι αυτοί έγιναν η ασφάλεια μας, η ασπίδα προστασίας μας είτε σε συγκεντρώσεις και επεισόδια είτε κάνοντας μας συντροφιά στις νύχτες που ζήσαμε στον δρόμο.

Επειδή ήμασταν από τα κατώτερα στρώματα της εργατικής τάξης και κυρίως γυναίκες, θεώρησαν ότι είμαστε ο  εύκολος στόχος και ο πιο αδύναμος κρίκος .

Η δύναμή μας ήταν η αλληλεγγύη του Ελληνικού λαού αλλά και  των εργαζομένων όλης της Ευρώπης.

Ο αγώνας μας ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και τα κόκκινα γάντια έγιναν σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας.

Επιλέξαμε την αξιοπρέπεια. Είκοσι δύο μήνες αγώνα, φτώχειας και προβλημάτων! Δεν το βάλαμε όμως κάτω. Διεκδικήσαμε το αυτονόητο. Το δικαίωμα στη ζωή.

Μαζί με πολλούς εργαζόμενους, δώσαμε τη μάχη για την ανατροπή αυτών των ανάλγητων πολιτικών, κατά της λιτότητας, κατά της φτωχοποίησης, κατά της ανεργίας.

 Έτσι φτάσαμε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Ο Ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε την Αριστερά, εμπιστεύτηκε  τον ΣΥΡΙΖΑ. ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ  ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προχώρησε σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η αποκατάσταση των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών. Μετά από 22 μήνες στο δρόμο και στη σκηνή, στις 5 Μαΐου ψηφίσθηκε από την Ελληνική Βουλή η επαναπρόσληψή μας.  Ο αγώνας μας δικαιώθηκε και αποδείξαμε και στην πράξη ότι όποιος αγωνίζεται νικάει. Σήμερα έχουμε επιστρέψει όλες στη δουλειά, με οκτάωρη πλήρη εργασία.

Μια  από τις πιο συγκινητικές στιγμές αυτού του αγώνα, ήταν η  συνάντησή μας με τον  Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο μέγαρο Μαξίμου. Στο πρόσωπό μας τίμησε τον αγώνα του Ελληνικού Λαού, επί 5 χρόνια, για αξιοπρέπεια και δημοκρατία.

Κλείνοντας φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,  θα ήθελα να πω ότι η Αλληλεγγύη, είναι το μοναδικό όπλο των λαών, το μοναδικό όπλο απέναντι στην αναλγησία και την αυθαιρεσία του κεφαλαίου και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Σας ευχαριστώ πολύ μέσα από την καρδιά μου για τη στήριξη  και την αλληλεγγύη στον  αγώνα μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)